Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa syksyllä altistunut koronalle 12 000 lasta ja nuorta – torstaina 189 uutta tartuntaa

Syyslukukaudella lähes 12 000 päiväkotilasta, koululaista tai toisen asteen opiskelijaa on altistunut koronalle, kertoi THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi tiedotustilaisuudessa. Suurin osa näistä altistumisista on tapahtunut peruskoulussa, jossa altistumisia on ollut lähes 8 000.

Lukioissa ja ammattiopistoissa altistumisia on ollut liki 2 700 ja varhaiskasvatuksessa noin 1 200. Oppilaitosten henkilökunnasta on altistunut noin 1 600 työntekijää.

– Kaiken kaikkiaan altistumistilanteita on ollut satoja. Arvioisin että 400–500. Ehkä 15 prosentissa näistä altistumistilanteista on tullut jatkotartuntoja. Kaiken kaikkiaan meillä on tietoa yli 13 000 altistuneesta, ja heidän joukossaan jatkotartuntoja on tiedossa tällä hetkellä 151, Sarvikivi sanoi.

Samaisessa THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös koronaviruksen yleisestä tilanteesta Suomessa. Kaiken kaikkiaan ilmoitettuja koronatapauksia on Suomessa yhteensä noin 16 900, joista parantuneita arvioidaan olevan 12 700 eli noin 75 prosenttia tapauksista.

Sairaalahoidossa on Suomessa tällä hetkellä 65 ihmistä, joista tehohoidossa on 15. Epidemiakäyrällä ei juuri nyt ole selvää suuntaa.

– Jonkinlainen pieni tasaantuminen saattaa olla nähtävissä, mutta tähän ei pidä tuudittautua. Tämä tilanne, mikä nähdään nyt, on kylvetty jo muutama viikko sitten, THL:n projektipäällikkö Anna Katz sanoi.

Viime viikolla lähes 80 prosenttia tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla ja lähes puolet tapauksista alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista oli vähemmän kuin joka kymmenes.

– Hyvä uutinen on, että yli 70-vuotiaiden osuus todetuista tartunnoista on hyvin pieni, Katz sanoi.

Tilanne on räjähdysherkkä

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki käytti tiedotustilaisuudessa astetta tiukempaa retoriikkaa. Hän sanoi, että koronatilanne Suomessa ei ole millään tavalla rauhoittava, vaan pikemminkin räjähdysherkkä.

– Meillä on hyvin vähän sellaisia alueita, joista voidaan sanoa, että tilanne on menossa selkeästi parempaan päin. Tässä tietysti painottuvat ne alueet, jotka ovat olleet hyvinkin huonossa tilanteessa. Tartuntoja on koko maassa, Voipio-Pulkki sanoi.

Hänen mukaansa sairaalahoito- ja tehohoitotapauksia on koko maassa.

– Yleistaso on nousussa, ja suosituksia ja rajoituksia on otettava paikallisesti joka puolella käyttöön. Testeihin hakeutuminen matalalla kynnyksellä on todella tärkeää. Tämä koskee erityisesti lieväoireisia nuoria, koska oppilaitoksissa meillä on ollut joukkoaltistumisia. Kapasiteettia meillä kyllä on, Voipio-Pulkki sanoi.

Voipio-Pulkki muistuttaa, että yli 70-vuotiaita tulee edelleen suojata esimerkiksi perhetapaamisissa.

Tartuntoja eniten perhepiiristä

Tänään Suomessa on raportoitu 189 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viimeisten viikon aikana on raportoitu 2 864 tartuntaa, mikä on 46 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 910 tartuntaa.

Jos tarkastellaan viimeistä viikkoa suhteessa edelliseen viikkoon, tartunnat näyttäisivät kuitenkin lisääntyneen 242 tapauksella.

Viimeisen viikon aikana vahvistettuja tartuntoja on raportoitu eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntoja on ollut 711. Varsinais-Suomessa vahvistettuja tartuntoja on ollut viime viikolla 131, Pohjois-Pohjanmaalla 52 ja muilla alueilla alle 50 kussakin.

Viime viikolla raportoiduista tartuntalähteistä ylivoimaisesti suurin oli ylilääkäri Sarvikiven mukaan Suomessa perhepiiri. Tiedossa olevista tartunnoista liki kaksi kolmesta oli peräisin perhepiiristä. Tartuntoja oli tullut myös yksityistilaisuuksista, lähipiirin kohtaamisista, työpaikoilta, harrastuksista ja oppilaitoksista.

Viime viikolla koronaviruksen tartuntalähteistä oli tiedossa liki kaksi kolmasosaa.

Joukkoaltistumisia oli tapahtunut eniten oppilaitoksissa ja seuraavaksi eniten vapaa-ajan harrastuksissa. Jonkin verran altistumisia raportoitiin myös yksityisissä juhlissa ja sote-yksiköissä.

Vaasan tilanne helpottunut

Suomessa seitsemän sairaanhoitopiiriä on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Viranomaisten luokituksen mukaan alueet jaotellaan vakavimpaan leviämisvaiheeseen, toiseksi vakavimpaan kiihtymisvaiheeseen tai perustasolle. Luokitusta käytetään esimerkiksi rajoitusten ja suositusten antamisessa.

Suomen muut 14 sairaanhoitopiiriä ovat joitakin kaupunkeja lukuun ottamatta epidemian perustasolla. Kiihtymisvaiheessa ovat kaupungeista Kouvola, Kuopio, Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi.

– Muutosta viime viikkoon tässä on se, että Vaasa oli viime viikolla vielä leviämisvaiheessa ja nyt se on palautunut kiihtymisvaiheeseen. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri puolestaan on määrittänyt itsensä perustasolta kiihtymisvaiheeseen tällä viikolla, Katz kertoi.

Terveydenhuoltokapasiteetti kovilla Euroopassa

Tartuntojen määrä on edelleen maailmanlaajuisesti kasvussa, ja painopiste on tällä hetkellä Euroopassa. Terveydenhuoltokapasiteetti voi projektipäällikkö Katzin mukaan jo ylittyä monissa Euroopan maissa. THL:n tietojen mukaan sairaalaan on joutunut Euroopan maissa yhä enemmän ihmisiä.

Esimerkiksi Tshekissä, Slovakiassa, Sloveniassa, Puolassa ja Belgiassa tilanne on kehittynyt paljon huonompaan suuntaan. Myös suurissa maissa, kuten Ranskassa ja Saksassa tartuntoja on todettu yhä enemmän.