Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen enemmistö pysyy demokraateilla – senaatin kohtalo selviää vasta tammikuussa

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen enemmistö pysyy demokraateilla, ennustavat uutiskanavat CNN ja NBC News .

NBC ennustaa demokraattien saavan yli 220 paikkaa, kun enemmistön varmistamiseen tarvitaan vähintään 218 paikkaa.

CNN kertoo, että osassa osavaltioita edustajainhuoneen paikoista käytävät kisat ovat vielä kesken. Uutiskanava uskaltautuu kuitenkin tekemään ennusteen pohjaten muun muassa tilastollisiin mallinnuksiin ja analyyseihin.

Ennusteet eivät ole monelle yllätys, sillä demokraattien on odotettu pitävän kiinni enemmistöosuudestaan edustajainhuoneessa.

Yhdysvaltain senaatin jako on puolestaan osoittautunut vaaleissa tasaiseksi. Kongressin satapaikkaisen ylähuoneen lopulliset valtasuhteet selviävät vasta tammikuussa, sillä toinenkin Georgian osavaltion kahdesta senaattoripaikasta on menossa jatkoäänestykseen, koska yksikään ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä. Asiasta uutisoi muun muassa Yhdysvaltain politiikan verkkolehti Hill .

Yhdysvaltalaismediat julistivat lauantaina presidentinvaalien voiton menevän demokraattien Joe Bidenille. Hänestä tulee järjestyksessään Yhdysvaltain 46. presidentti voitettuaan istuvan presidentin Donald Trumpin.

Punaisesta Georgiasta tuli taistelutanner

Saadakseen senaatin hallintaansa puolueen on saatava 51 ääntä. Myös 50 paikkaa riittää siinä tapauksessa, että presidentti edustaa samaa puoluetta. Tuolloin tasan menevissä äänestyksissä varapresidentti antaa ylimääräisen äänen.

Nyt varmistuneista senaatin paikoista 48 on demokraateilla ja 48 republikaaneilla, kertoo New York Times . Pohjois-Carolinan ja Alaskan senaattorivaalien ääniä lasketaan yhä, ja molemmissa republikaanit ovat johdossa.

Mikäli Alaska sekä Pohjois-Carolina hävitään, demokraateilla on vielä mahdollisuus saada senaatti haltuunsa voittamalla molemmat Georgian senaattoripaikat niitä hallussaan pitäviltä republikaaneilta.

Perinteisesti vahvana republikaanien tukialueena pidetyssä Georgiassa Biden on ollut johdossa presidentinvaalien ääntenlaskennassa, ja senaattorivaaleissakin kilpailu on ollut kovaa.

Tammikuun alkuun suunnitellulla senaattorivaalien toisella kierroksella kohtaavat republikaanien istuva senaattori David Perdue ja demokraattien Jon Ossoff sekä republikaanisenaattori Kelly Loeffler ja demokraattihaastaja Raphael Warnock.

Republikaanisenaatti voisi vaikeuttaa Bidenin työtä

Senaatin hallinta vaikuttaa paljon siihen, millaisia uudistuksia maan presidentin on mahdollista ajaa läpi. Uuden lainsäädännön on läpäistävä sekä kongressin edustajainhuone että senaatti ennen päätymistään presidentin allekirjoitettavaksi.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli republikaanit onnistuvat pitämään senaatin hallinnan itsellään, on demokraattipresidentin vaikeampi saada päätöksiään läpi.

Trumpin presidenttikauden aikana republikaaneilla on ollut enemmistö senaatissa. Trumpin kahden ensimmäisen presidenttivuoden aikana edustajainhuonekin oli republikaanienemmistöinen.

Demokraatit kuitenkin nappasivat enemmistöosuuden edustajainhuoneen paikoista vuoden 2018 loppupuolella pidetyissä vaaleissa ja kahden edeltävän vuoden aikana demokraatit ovat olleet vallassa edustajainhuoneessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut