Ruotsalaispankki ennustaa Suomen talouden supistuvan neljä prosenttia sekä elpyvän Pohjoismaita ja Baltiaa vähemmän

Ruotsalaispankki SEB ennustaa Suomen toipuvan koronapandemiasta muita Pohjoismaita ja Baltiaa vaatimattomammin. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Suomen talous toipuu koronasta muita Pohjoismaita ja Baltian maita vaatimattomammin, ennustaa ruotsalaispankki SEB .

Pankki ennustaa, että Suomen bruttokansantuote (bkt) pienenee tänä vuonna neljä prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ensi vuodelle pankki ennustaa 2,8 prosentin kasvua ja vuodelle 2022 nousua kertyisi 2,5 prosenttia.

Tätä ja ensi vuotta koskevat ennusteet ovat jonkin verran synkentyneet pankin syyskuisesta ennusteesta, mutta vuoden 2022 arvio on hieman kohentunut.

Seuraavien vuosien kasvu jää kuitenkin jälkeen Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta sekä Baltian maista. Kuudesta verrokkimaasta ainoastaan Ruotsi jäisi ensi vuonna marginaalisesti Suomen tahdista 2,7 prosentin kasvulla. Norjaan ja Liettuaan SEB ennustaa kolmen prosentin, Viroon 3,3 prosentin sekä Tanskaan ja Latviaan 4,3 prosentin kasvua.

Vuonna 2022 Liettuan talous kohenisi ennusteen mukaan 3,3 prosenttia sekä 3,5 prosenttia Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa. Ruotsissa bkt piristyisi jo 4,4 prosenttia.

Tälle vuodelle SEB ennustaa bkt:n laskevan Liettuassa 1,5 prosenttia, Norjassa 1,9 prosenttia, Ruotsissa 3,1 prosenttia, Virossa 3,8 prosenttia, Tanskassa 4,2 prosenttia ja Latviassa 4,6 prosenttia.

– Suomen talouden vaikeudet näkyvät pian myös luvuissa. Ikääntyvä väestö ja tuottavuuden heikko kasvu heikentävät talouskasvua, pankki kirjoittaa tiedotteessa.

Koronatoimet syövät Ruotsin lähiennustetta

Pankin mukaan Pohjoismaiden taloudet ovat osoittaneet erityistä vahvuutta koronakriisin keskellä, mutta tummat pilvet eivät ole kokonaan poistuneet horisontista.

– Vahvan kolmannen vuosineljänneksen jälkeen Ruotsin talouskasvu näyttää hiljenevän seuraavan puolen vuoden ajaksi koronaan liittyvien rajoitustoimien ja muun Euroopan heikkouden takia, pankki kirjoittaa.

SEB ei ole ainoa pankki, joka ennakoi talouden toipumisen jäävän Suomessa jälkeen muista Pohjoismaista. Viime kuussa Danske Bank ennusti, että Suomen bkt:n notkahdus olisi tänä vuonna ainakin prosenttiyksikön suurempaa ja nousu ensi vuonna ainakin prosenttiyksikön pienempää kuin Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Kommentoi

Palvelut