Suomalaisnuoret käyttävät päihteitä eurooppalaisia ikätovereitaan harvemmin – alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö lisääntynyt

Suomalaisnuoret käyttävät päihteitä THL:n mukaan eurooppalaisia ikätovereitaan harvemmin. Kuvaustilanne on lavastettu. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Suomalaisnuoret käyttävät päihteitä eurooppalaisia ikätovereitaan harvemmin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessa. Vielä suomalaisia harvemmin päihteitä käyttävät muut pohjoismaalaiset nuoret, tanskalaisia lukuun ottamatta.

Suomalaisnuoret kertoivat käyttäneensä alkoholia edellisen kuukauden aikana alle neljä kertaa. Esimerkiksi Italiassa nuoret kertoivat käyttäneensä alkoholia yli seitsemän kertaa kuukaudessa.

Tutkimustuloksissa huolettaa kuitenkin havainto, että harvemmista kerroista huolimatta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa alkoholia käyttävät nuoret juovat kerralla huomattavasti enemmän kuin eurooppalaiset nuoret.

Raittiiden ja alkoholia juomattomien 15–16-vuotiaiden nuorten määrä on lisääntynyt Suomessa ja lähes koko Euroopassa vuosien 1995–2019 aikana. Nuorten humalajuominen on vähentynyt Suomessa nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin.

THL on saanut tiedot eurooppalaisesta ESPAD-tutkimuksesta. Siinä seurataan koululaisten päihteidenkäyttöä neljän vuoden ajan.

Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö lisääntynyt

Viime vuosina alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö on suomalaisnuorilla lisääntynyt. Sama suuntaus on muillakin pohjoismaisilla 15–16-vuotiailla nuorilla.

Suomalaisnuoret yhteiskäyttävät alkoholia ja lääkkeitä yhtä paljon kuin eurooppalaisnuoret keskimäärin, mutta yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. THL:n mukaan ilman lääkärin määräystä käytettyjen rauhoittavien ja unilääkkeiden käyttö oli Suomessa yleisempää kuin muualla Euroopassa.

Suomalaisnuorten yleisimmin käyttämä huume on kannabis. Sen kokeilu on lisääntynyt viime vuosina, vaikka kannabiksen kokeilu onkin harvinaisempaa Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Sähkösavukkeet eivät maistu nuorille

THL:n mukaan 15–16-vuotiaiden nuorten tupakointi ja tupakkakokeilut ovat vähentyneet 2000-luvulla. Suomalaisnuoret kunnostautuvat tässäkin: päivittäin tupakoivia suomalaisnuoria on vähemmän kuin Euroopan muissa maissa. Muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta nuoret tupakoivat suomalaisnuoria vähemmän.

Myös suomalaisnuorten keskuudessa on yleistynyt sähkösavukkeiden käyttö, kuten muuallakin Euroopassa. Sähkösavukkeet maistuvat suomalaisnuorille kuitenkin vähemmän kuin muille eurooppalaisille nuorille, Pohjoismaat mukaan luettuna. Ainoastaan ruotsalaisnuoret käyttävät sähkösavukkeita suomalaisia vähemmän.

ESPAD-tutkimukseen osallistui vuonna 2019 yli 99 600 nuorta 35 Euroopan maasta. Kyselyyn osallistuneet täyttivät tutkimusvuonna 16 vuotta ja Suomessa he olivat peruskoulun yhdeksännellä luokalla.

Kommentoi

Palvelut