Pennsylvanian korkein oikeus hylkäsi Trumpin kannattajien haasteen, joka pyrki riistämään äänioikeuden miljoonilta

Korkein oikeus hylkäsi Trumpin kannattajien pyrkimykset kääntää äänestystulos mieleisekseen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump koki jälleen oikeustappion Pennsylvaniassa, kun korkein oikeus hylkäsi Trumpin kannattajien pyrkimykset kääntää äänestystulos mieleisekseen.

Republikaanit olivat kanteellaan halunneet, että vaa'ankieliosavaltiossa joko mitätöitäisiin postiääniä tai hylättäisiin kaikki äänet ja annettaisiin paikallishallinnon valita voittaja.

Tuomioistuin hylkäsi vaateet yksimielisesti ja kuvaili jälkimmäisen olevan kummallinen ehdotus, jolla tuomioistuimen haluttiin riistävän äänioikeus 6,9 miljoonalta vaaleissa äänestäneeltä pennsylvanialaiselta.

Demokraattien Joe Biden voitti Trumpin Pennsylvaniassa noin 81 000 äänellä.

Kannetta oli perusteltu sillä, että Pennsylvanian yleisen postiäänestyksen mahdollistava vuoden 2019 laki olisi ollut perustuslain vastainen.

Tuomarien mukaan oikeushaaste oli jätetty liian myöhään, sillä se jätettiin yli vuosi sen jälkeen kun haasteessa mainittu laki astui voimaan. Republikaanien haasteen saapumisen aikoihin marraskuun 21. päivänä vaalien tulos alkoi tuomarien mielestä olla myös "ilmeisen selvä".

Pennsylvania vahvisti Bidenin voiton osavaltiossa vain muutamaa päivää myöhemmin, marraskuun 24. päivänä. Lauantaina hylätty oikeustoimi pyrki myös pysäyttämään tuloksen vahvistamisen.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Lisäksi hän on lähipiireineen esittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä.

Seuraavana tähtäimessä Wisconsin

Suomen aikaa lauantaina Trump julisti Twitterissä ryhtyvänsä oikeustoimiin seuraavaksi Wisconsinissa, jossa voitto meni yhtä lailla Bidenille.

– Wisconsinin uudelleenlaskennassa ei ole kyse virheiden löytämisestä ääntenlaskussa, kyse on laittomasti äänestäneiden ihmisten löytämisestä, Trump kirjoitti ja kertoi tähän puututtavan ääntenlaskennan valmistuttua maanantaina tai tiistaina.

– Olemme löytäneet monia laittomia ääniä. Pysykää kuulolla, Trump julisti antamatta todisteita väitteidensä tueksi.

Osavaltiossa on ollut käynnissä äänten uudelleenlaskenta, joka päättyi perjantaina Milwaukeen piirikunnan osalta. Uudelleenlaskennan jälkeen Biden sai Milwaukeessa yli 250 uutta ääntä ja Trump puolestaan 125 uutta ääntä, kertoo brittilehti Guardian .

Trumpin kampanja oli vaatinut Wisconsinissa uudelleenlaskentaa kahdessa osavaltion väkirikkaimmassa piirikunnassa, jotka tavallisesti viettävät demokraattien suuntaan. Guardianin mukaan Danen piirikunnan uudelleenlaskennan odotetaan valmistuvan sunnuntaina.

Lehden mukaan osavaltion on määrä vahvistaa äänestystulos tiistaina, eli joulukuun 1. päivänä.

Oikeustappioiden sarja jatkuu

Pennsylvanian korkeimman oikeuden lauantainen päätös on viimeisin lukuisten oikeustappioiden sarjassa, jonka Trumpin kampanja ja republikaanit ovat kohdanneet väittäessään vaalivilpin ja väärinkäytösten vaikuttaneen presidentin kokemaan vaalitappioon.

Maan seuraavan presidentin Bidenin katsotaan voittaneen valtakunnallisesti 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijaa. Bidenin virkaanastujaisseremonia on määrä järjestää tammikuun 20. päivänä.

Kommentoi

Palvelut