Sisäministeri Ohisaloa sosiaalisessa mediassa uhanneelle ehdollista vankeutta

Sisäministeri Maria Ohisalo osallistui käräjäoikeuden käsittelyyn marraskuussa etäyhteydellä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Elina Korkee / STT

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 30-vuotiaan miehen, joka käräjäoikeuden mukaan syyllistyi laittomaan uhkaukseen sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) kohtaan. Mies julkaisi uhkaavat kommenttinsa internetin Instagram-palvelussa.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu syyllistyi myös kunnianloukkaukseen Helsingin poliisissa työskentelevää poliisimiestä kohtaan. Hän julkaisi Instagramissa useita halventavia kommentteja poliisimiehestä viime vuoden joulukuussa.

Tuomittu julkaisi tämän vuoden lokakuussa Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen. Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön.

Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen

Tuomittu 30-vuotias myönsi oikeuden istunnossa julkaisseensa viestit, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän pyysi istunnossa Ohisalolta anteeksi ja sanoi, että ei pystyisi toteuttamaan uhkauksiaan tai käyttämään väkivaltaa. Hän kertoi, että oli halunnut oikeutta itselleen ja tarkoitus oli kohdistaa ministerin huomiota asiaan.

Käräjäoikeus piti rikosta vakavana. Tuomiossa todetaan, että julkisessa virassa olevan henkilön toimintaa hänen virkatehtävissään voidaan julkisesti arvostella ja Ohisalon tulee valtioneuvoston jäsenenä kestää ankaraakin arvostelua. Vihapuhe ja uhkaukset eivät kuitenkaan kuulu sananvapauden piiriin, oikeus painotti.

– Uhkauksen vuoksi Ohisalo on perustellusti voinut pelätä oman turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa, tuomiossa todetaan.

Käräjäoikeuden tuomiosta on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Ohisalo ei kommentoi tuomiota

Ohisalo ilmoitti tiistaina erityisavustajansa välityksellä, että ei aio kommentoida käräjäoikeuden tuomiota. Oikeuden istuntoon Ohisalo osallistui videoyhteydellä.

Ohisalo kertoi oikeudessa alkaneensa viestien myötä miettiä, voiko hän hoitaa työnsä ja vapaa-aikansa aiempaan tapaan. Hän sanoi miettineensä, onko hänen mahdollista tavata ihmisiä yleisötilaisuuksissa tai käydä lenkillä. Ministeri kertoi itse pyytäneensä kirjaamaan rikosilmoituksen kuultuaan tähtäinristikkokuvasta.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoi oikeuskäsittelyn aikoihin STT:lle, että valtioneuvoston jäseniin kohdistuvia vakavaksi luokiteltavia uhkauksia tulee ilmi joitain tapauksia vuodessa. Kurvisen mukaan määrä on pysytellyt jotakuinkin samalla tasolla kuin aiemmin, jos verrataan esimerkiksi edelliseen vuoteen. Lievempää häirintää ja uhkailua tapahtuu tätä enemmän.

Kommentoi