Odotukset EU:n ja Britannian kauppasovun saavuttamisesta vajonneet alas – Britannia valmistautuu jo valvomaan kalavesiään merivoimien laivoilla

Britannian kerrotaan valmistelevan laivastoaan valvomaan aluevesiään vuodenvaihteesta lähtien siltä varalta, että sopua ei saavuteta. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Arttu Mäkelä / STT

Britannian ja Euroopan unionin kauppaneuvottelut jatkuivat lauantaina Brysselissä seuraavalle päivälle asetetun takarajan alla. Odotukset sovusta ovat vajonneet hyvin alas kummallakin puolella.

Britannia valmistelee jo merivoimien laivoja valvomaan aluevesiään vuodenvaihteesta lähtien siltä varalta, että sopua ei saavuteta ja tilanne kärjistyisi vesillä, uutisoivat lauantaina muun muassa Guardian ja AFP.

Guardianin mukaan useat Britannian pääministerin Boris Johnsonin oman konservatiivipuolueen edustajista ovat kritisoineet uhkausta lähettää Britannian kuninkaallisen laivaston aluksia valvomaan kalastusta kanaalille.

Britannian entinen EU-komissaari Chris Patten syytti pääministerin käyttäytyvän kuin englantilainen nationalisti.

Parlamentin alahuoneen puolustuskomitean puheenjohtaja Tobias Ellwood puolestaan kuvaili tykkiveneuhkailua vastuuttomaksi. Hänen mukaansa huomion tulisi olla tämän sijaan kiinnittyneenä sopimuksen syntymiseen.

Sovun saavuttaminen hyvin epätodennäköistä

Kalastus on ollut yksi EU:n ja Britannian välisten neuvottelujen kiistakapuloista.

Eurooppalaisilla kalastusaluksilla on tähän asti ollut EU:n yhteisen kalastuspolitiikan puitteissa vapaa pääsy Britannian aluevesille. Timesin mukaan noin 40 prosenttia Tanskan kalansaaliista tulee Britannian vesiltä ja Ranskan kiintiö Englannin kanaalin turskasta on ollut 84 prosenttia.

Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoittivat keskiviikkona, että kauppaneuvottelujen jatkamisesta päätetään viimeistään sunnuntaina.

Perjantaiaamuna kauppasopimusneuvotteluja käsiteltiin lyhyesti EU-huippukokouksessa Brysselissä. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan von der Leyen kertoi EU-maiden johtajille pitävänsä todennäköisempänä, ettei sopua saavuteta.

Myös Johnson piti sekä torstaina että perjantaina antamissaan kommenteissaan hyvin todennäköisenä, ettei kauppasopua EU:n kanssa synny.

Britannia erosi EU:sta virallisesti tammikuun lopussa. Eron siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää taakseen EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, saavutettiin sopua tai ei.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Palvelut