Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää lakimuutoksia ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäytön kitkemiseksi

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus esittää ulkomaalaislakiin muutoksia, joilla pyritään nykyistä tehokkaammin ehkäisemään ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä.

Hallitus muun muassa esittää, että työntekijän oleskelulupa voitaisiin jättää myöntämättä, jos on syytä epäillä, että työnantajan tai toimeksiantajan tarkoituksena on maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen. Esitys ei vaikuttaisi ulkomaalaisen mahdollisuuksiin saada oleskelulupa toiselle työnantajalle.

Esitetyillä muutoksilla pyritään myös parantamaan hyväksikäytön uhrin asemaa. Hyväksikäytön uhrille voitaisiin esimerkiksi myöntää oikeus työntekoon ilman ammattialan rajoitusta. Lisäksi uhrilla olisi oikeus saada uusi määräaikainen oleskelulupa uuden työn hakemista tai yrittämistä varten.

– Pahimmillaan ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytössä on kyse riistotaloudesta. Toimenpiteiden tarkoituksena on tehdä hyväksikäyttäjän asemasta hankalampaa ja tarjota uhrille suojaa, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.

Haataisen mukaan uusien toimien valmistelu jatkuu läpi hallituskauden, ja lisää toimia on luvassa.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö nousi keskusteluun viime vuonna, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin nepalilaisten ravintoloiden työntekijöiden työoloista.

Haatainen asetti viime keväänä työryhmän valmistelemaan toimia, joilla voitaisiin torjua ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Työryhmä julkaisi ensimmäisen listan toimenpide-ehdotuksia elokuussa.

Työryhmän mukaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön riskiryhmiä ovat ravintola-alan ohella muun muassa rakennus- ja siivousala, telakat, ruokalähetit sekä maatalouden kausityö ja luonnonmarjojen poiminta.