Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion vuoden 2018 bussiturmasta kuljettajalle liki kaksi vuotta ehdotonta vankeutta – onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kuopion toissavuotisessa bussiturmassa bussia kuljettaneen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan 69-vuotias mies syyllistyi neljään törkeään kuolemantuottamukseen, 13 törkeään vammantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Kuljettaja kiisti syytteet törkeistä rikoksista, mutta myönsi ne perusmuotoisina.

Onnettomuus sattui elokuussa 2018. Linja-auto oli kuljettamassa karaokekerhon jäseniä Ruotsin Kalixista kylpylälomalle Kuopioon. Onnettomuus tapahtui kello 14.38 Kuopiossa, kun linja-auto suistui moottoritien ja Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle. Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui.

Holtiton ajotapa ja madaltunut vireystila

Oikeuden mukaan kuljettaja ajoi koko matkan holtittomasti ja laiminlöi olosuhteiden edellyttämän huolellisuuden noudattamista ja varovaisuutta. Lisäksi hän ajoi liian kovaa, tuomiossa sanotaan. Matkustajat kertoivat pelänneensä matkan aikana ja huomauttaneensa kuljettajalle tämän ajotavasta.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt ottaa huomioon linja-auton jarrutusmatka sekä kuljettaessaan isoa joukkoa vilkkaalla tiellä varmistua turvallisuudesta ja liikennesääntöjen noudattamisesta.

– Mikäli ajon aikana olisi ollut näkemäesteitä tai mikäli aurinko olisi häikäissyt syytettyä tai mikäli hänen havainnointikykynsä olisi ollut alentunut tunnekuohun vuoksi, olisi hänen sitäkin suuremmalla syyllä tullut vähentää nopeutta jarrua painamalla ja sopeuttaa vauhti turvalliselle tasolle.

Kuljettaja sanoi itse, ettei ollut kokenut itseään väsyneeksi ajon aikana. Oikeuden mukaan ajotapa kuitenkin osoittaa, että hänen vireystilansa on täytynyt olla madaltunut koko ajon ajan.

Oikeus: Syynä ei ollut jarrut tai kuljettajan sairaus

Oikeuden mukaan kuljettaja ei ollut jarruttanut missään vaiheessa ajettuaan hidastuskaistalle. Mies ei oikeudessa osannut sanoa syytä. Hän kertoi huomanneensa seisovan liikenteen kovassa vauhdissa liian myöhään ja painaneensa vahingossa kaasua.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi viime vuoden huhtikuussa raportissaan, että bussista ei löytynyt mitään teknistä vikaa, ei myöskään jarruista. Myös oikeus toteaa tuomiossaan, ettei jarruissa ollut vikaa, eikä jarrupolkimen alla estettä, joka olisi estänyt jarruttamisen.

Oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että kuljettajan pitkäaikaissairaus olisi vaikuttanut onnettomuuteen.

– Lääkärinlausunnon johtopäätös on, ettei syytetyn sairastamalla sairaudella voida varmuudella todeta olleen vaikutusta hänen ajokykyynsä onnettomuushetkellä, tuomiossa sanotaan.

Otkes arvioi aiemmin raportissaan, että turmaan vaikuttivat kuljettajan pitkäaikaissairaus ja terveydentilaan nähden raskas työtehtävä.