Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Estonian hylylle harkittu ensisijaisesti kameran laskemista – hautarauhasopimusta käydään nyt maiden kesken läpi

Ruotsin, Suomen ja Viron turvallisuustutkintaviranomaiset katsovat, että Estonian hylyllä tarvitaan lisätutkimuksia.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan maiden hallituksia on informoitu lippuvaltio Viron pyytämistä mahdollisista tutkintatoimista hylyllä.

Otkesin johtaja, professori Veli-Pekka Nurmen mukaan Viron päätöksen takana ovat julkisuudessa olleet videomateriaalit. Kiinnostus hylkyä kohtaan heräsi uudelleen Discovery-kanavan dokumenttisarjasta, jossa kerrottiin kahdesta aiemmin havaitsemattomasta repeämästä Estonian rungossa.

Viranomaiset ovat Nurmen mukaan perehtyneet julkisuudessa olleeseen ja vanhaan filmimateriaaliin sekä muihin aluksen tietoihin.

– Jotta päästään eteenpäin, Viro on katsonut, että paikan päällä pitää tarkemmin selvittää aluksen reikää ja materiaaleja, jotta pystytään arvioimaan, onko uusilla havainnoilla merkitystä aluksen uppoamisen kannalta, Nurmi kertoo.

Lippuvaltio määrää askelmerkit

Nurmi painottaa, että Viron päätös ei tarkoita sitä, että Estonia-tutkinta avattaisiin uudestaan eikä sitä, että uutta tutkintaa ylipäänsä aloitettaisiin.

– Tästä ei voi päätellä, että uusi tutkinta avataan, vaan se on kiinni tämän prosessin tuloksista, Nurmi kertoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä.

– Viron riippumaton turvallisuustutkintaviranomainen OJK näkee, että tutkintatoimet tässä alustavassa tutkinnassa onnettomuuspaikalla ovat välttämättömiä. Viro johtaa tätä hommaa, ja heidän ratkaisustaan on tässä kyse. Me tuemme Viron ratkaisua, ja jos Viro tarvitsee jotain apua, niin on olemassa kansainväliset pelisäännöt siitä, miten autamme heitä, Nurmi sanoo.

Keskusteluita tulevina kuukausina

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kertoo STT:lle, että ensisijaisena vaihtoehtona on pidetty kameran ja teknisen välineistön laskemista hylylle sukeltamisen sijaan.

Virkamiesarvio hänen mukaansa on, että Suomella ei ole syytä asettua vastateloin, jos lippuvaltio Viro pitää tutkimuksia tarpeellisina.

Viron, Ruotsin ja Suomen hallitukset sopivat helmikuussa 1995, että matkustaja-alus Estonian hylky rauhoitetaan. Aluksen uppoamispaikalla ja sitä ympäröivällä alueella ei saa tällä hetkellä sukeltaa tai aiheuttaa muutoin hautapaikalla häiriötä.

Timosen mukaan sopimusosapuolet käyvät tulevina kuukausina keskustelua solmimastaan kansainvälisestä hautarauhasopimuksesta.

– Vähän senkin keskustelun sisällöstä riippuu, onko meillä tarvetta muuttaa kansallista lainsäädäntöä tai tehdä siihen poikkeus.

Hautarauhasopimus on huomioitu Viron, Ruotsin ja Suomen kansallisissa lainsäädännöissä eri tavoin.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että Ruotsin hallitus haluaa mahdollistaa vedenalaiset tutkimukset Estonian hylyllä. Tutkimukset voitaisiin Dambergin mukaan sallia tekemällä muokkauksia hautarauhalakiin.

Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaisen pääjohtajan John Ahlberkin mukaan tutkimusten tarkoitus on selvittää, miten aluksen kyljessä havaitut reiät ovat syntyneet.

Ahlberkin mukaan toistaiseksi ei ole ilmennyt mitään syytä kyseenalaistaa tutkintakomission vuoden 1997 loppuraportissa tehtyjä johtopäätöksiä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto TT