Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin: Hallituksen velvollisuus toimia niin, että lasten oikeudet toteutuvat – ulkoministeri Haavisto kiistää perussuomalaisten väitteet al-Hol-kotiutusten tarkoituksellisesta ajoittamisesta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan naisten ja lasten kotiuttamiseen al-Holin leiriltä sisältyy myös riskejä, mutta hallituksen velvollisuus on toimia niin, että lasten oikeudet toteutuvat.

– Meidän velvollisuutemme on pyrkiä toimimaan niin, että lasten oikeudet toteutuvat, että heillä on oikeus elämään ja että he pääsevät takaisin Suomeen, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Ulkoministeriö kertoi sunnuntaina kotiuttaneensa Syyrian al-Holin leiriltä kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan.

Marinin mukaan naisten ja lasten kotiuttaminen al-Holin leiriltä oli viranomaispäätös. Erityisedustaja Jussi Tanner toimi Marinin mukaan hallituksen linjauksen mukaisesti.

– Eli pyrimme siihen, että saisimme kotiutettua suomalaislapset al-Holilta Suomeen niin pikaisesti kuin mahdollista.

Hallitus teki asiaan liittyen periaatepäätöksen vuosi sitten.

Marin sanoi, ettei hänellä ole tietoa siitä, milloin loput lapsista olisivat mahdollisesti tulossa Suomeen.

Leirillä vielä olevien suomalaisäitien kotiuttamissuunnitelmia hän ei myöskään kommentoinut. Marin sanoi, ettei hänellä ole siitä tietoa ja lisäksi kotiuttamispäätöksen tekee viranomainen.

Tieto kotiutuksista perjantaina

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiisti maanantaina perussuomalaisten väitteet al-Hol-kotiutusten tarkoituksellisesta ajoittamisesta juuri eduskunnan istuntotaukoa edeltäville päiville, jotta oppositio ei voisi haastaa hallitusta asiassa esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla.

Haaviston mukaan hän ei voinut millään tavalla vaikuttaa kotiutusten ajankohtaan. Haavisto muistuttaa, että kotiutuksista käydyt neuvottelut ovat olleet erittäin pitkiä ja niitä käytiin jo viime keväänä.

– Ei ole mitään sellaista ajoitusta, mihin olisin itse voinut vaikuttaa, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa.

Haavisto kertoo saaneensa tiedon sunnuntaina tapahtuneista kotiutuksista viime perjantaina, jolloin hän välitti tiedon hallituspuolueiden puheenjohtajille ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Haaviston mukaan hallituksen linja kotiutusten suhteen ei ole muuttunut, vaikka nyt Suomeen kotiutettiin lasten ohella myös kaksi lasten äitiä. Haaviston mukaan lasten edun toteutuminen voi edellyttää sitä, että heidän huoltajansa tulevat Suomeen lasten mukana.

– Lähtökohtana on koko ajan ollut lasten auttaminen, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan perheiden hajottaminen ja lasten huostaanottaminen ei olisi ollut mahdollista Syyrian autonomisella kurdialueella, koska alueella ei ole lainsäädäntöä eikä viranomaista, joka olisi tällaisia lastensuojelutoimia voinut tehdä.

– Suomen lastensuojeluviranomaisten huostaanottopäätökset eivät ulotu ulkomaille, Haavisto muistutti.

Haaviston mukaan on todennäköistä, että mahdollisesti tulevaisuudessa al-Holin leiriltä kotiutettavat lapset tulevat myös Suomeen äitiensä kanssa, sillä Syyrian kurdiviranomaiset eivät halua erottaa äitejä lapsistaan. Äiteihin kurdialueella mahdollisesti kohdistuvat oikeustoimet voivat Haaviston mukaan kuitenkin muuttaa tilannetta tässä suhteessa.

"Radikaalien ajattelua täytyy seurata"

Haaviston mielestä perheiden jättäminen al-Holin leirille olisi muodostanut Suomelle pitkällä aikavälillä turvallisuusriskin, sillä kyseiset henkilöt ovat Suomen kansalaisia, joilla on oikeus palata Suomeen. Hän muistutti, että leirillä ei esimerkiksi ole kouluja lapsille ja tunnelma leirillä on radikaali.

– Heidän hyvin pitkäaikainen oleskelunsa tällaisella leirillä olisi voinut muodostaa Suomelle tulevaisuudessa aika vakavan riskin, Haavisto sanoi.

– Leiri jossain vaiheessa purkautuu, ja ennemmin tai myöhemmin näitä ihmisiä hakeutuu kohti Suomea.

Haaviston mukaan on tärkeää, että Isis-ideologiaa kannattaneiden henkilöiden ajattelun kehitystä seurataan. Hänen mukaansa suuri osa al-Holin leireille jääneistä on Isis-valtion romahduksen myötä uudelleenarvioinut omaa ajatteluaan.

– Jos menneisyydessä on tapahtunut rikoksia, joista he ovat vastuussa, ne täytyy selvittää. Meillä on tätä varten poliisi ja oikeuslaitos, Haavisto sanoi.

Ohisalo: KRP tekee esiselvitystä

Pääministeri Marinin tavoin myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) perusteli al-Hol-kotiutuksia tiistaina lasten oikeuksien toteuttamisella.

– Oikeusvaltiossa viranomaisilla on velvoite toteuttaa lapsen oikeuksia. Viranomaisarvion mukaan oikeuksien toteutumisen kannalta on ollut välttämätöntä tuoda Suomeen sekä lapset että heidän äitinsä. Hengenvaaralliselle leirille lapsia ei olisi voinut jättää, Ohisalo kirjoitti Twitterissä .

Ohisalo sanoi ymmärtävänsä, että al-Holin leiriltä Suomeen palaavat ihmiset herättävät turvallisuushuolia suomalaisissa. Hän korosti, että turvallisuudesta huolehditaan vahvalla viranomaisyhteistyöllä.

Ohisalo sanoi luottavansa suomalaisiin viranomaisiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa että turvallisuussektorilla.

– Viranomaisharkinnassa on tehty tämä päätös kotiuttaa nämä ihmiset nyt, ja viranomaisilla on tässä jatkuva yhteistyö. Esiselvitystä tehdään keskusrikospoliisin toimesta, ja sitten jos katsotaan, että esitutkinta täytyy aloittaa, niin se on sitten valtakunnansyyttäjänviraston asia, Ohisalo sanoi Ylen mukaan.