Tarttuvampaa koronavirusmuunnosta löytynyt myös Ruotsista – British Airways lensi Ruotsiin kiellosta huolimatta

Yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä rokote 16 vuotta täyttäneille sai EU:ssa myyntiluvan maanantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT-NTB

Ruotsissa on havaittu ensimmäistä kertaa koronaviruksen uusi, aiempaa tarttuvampi muunnos, kertoo Ruotsin kansanterveysviranomainen.

Terveysviranomaiset kertoivat lehdistötilaisuudessa, että ensimmäinen Britanniassa havaitun virusmuunnoksen tartunta varmistettiin Ruotsissa Södermanlandin läänissä Tukholman lounaispuolella. Heidän mukaansa uuden virusmuunnoksen leviäminen Ruotsiin ei ollut yllättävää.

Tartunta havaittiin ihmisellä, joka oli matkannut Britanniasta Ruotsiin juhlimaan joulua perheensä kanssa. Muut perheenjäsenet ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

Terveysviranomaisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi virusmuunnos olisi päässyt leviämään muualle Ruotsissa. Heidän mukaansa uuden muunnoksen löytäminen Ruotsista ei vaikuta myöskään rokotussuunnitelmiin.

Terveysviranomainen jatkaa tutkimuksia selvittääkseen, onko Ruotsissa muitakin tartuntoja uudesta virusmuunnoksesta. Se kehottaa kaikkia Britanniasta kahden viime viikon aikana saapuneita eristäytymään ainakin viikoksi ja testaamaan itsensä. Myös Britanniasta saapuneiden perheenjäseniä pyydetään eristäytymään, kunnes testitulos on valmistunut.

British Airways lensi Ruotsiin kiellosta huolimatta

British Airwaysin lento palautti ruotsalaisia Britanniasta Ruotsiin lauantaina huolimatta siitä, että lentäminen Britanniasta Ruotsiin oli tällä hetkellä kiellettyä. Kone laskeutui lauantaina Tukholmaan Arlandan lentokentälle kyydissään 33 matkustajaa, joista 29 oli ruotsalaisia.

Loput neljä matkustajaa olivat suomalaisia, joiden oli määrä jatkaa matkaansa Helsinkiin.

Svenska Dagbladetin haastatteleman Ruotsin rajavartioston edustajan mukaan ruotsalaismatkustajat päästettiin koteihinsa, kun lääkäri oli tavannut heidät. Matkustajia pyydettiin kuitenkin eristäytymään.

Ruotsin liikenneviraston mukaan brittikoneen lento Tukholmaan johtui British Airwaysin väärinymmärryksestä. Liikennevirasto on nyt lähettänyt lentoyhtiöille uudet, selkeämmät ohjeet lentokiellosta.

Myös Ranskassa ja Espanjassa havaittu koronamuunnosta

Ranskan terveysministeriö kertoi myöhään joulupäivänä, että maassa on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta, joka edustaa Britanniassa hiljattain havaittua viruksen tarttuvampaa muunnosta.

Ministeriön mukaan tartunta todettiin Ranskan kansalaisella, joka asuu Britanniassa. Hän oli saapunut Lontoosta Ranskaan 19. joulukuuta, ja hänet testattiin sairaalassa kaksi päivää myöhemmin. Ministeriön mukaan tartunnan saanut on oireeton ja hän eristäytyy nyt asunnossa Toursissa maan keskiosissa.

Espanjassa ilmoitettiin tänään tapauksista, joissa löydettiin koronaviruksen tarttuvampaa muunnosta. Espanjan pääkaupungin Madridin alueella on varmistettu yhteensä neljä tapausta, joissa tartunnan on aiheuttanut uusi koronavirusmuunnos, kertoi Madridin paikallishallinto.

Kaikki neljä tartunnan saanutta olivat saapuneet äskettäin Britanniasta.

Britannian, Ranskan, Espanjan ja Ruotsin lisäksi uutta virusmuunnosta edustavia tartuntoja on löytynyt ainakin Italiasta, Hollannista, Tanskasta ja Australiasta.

Koronavirusrokotetta saapunut useaan Euroopan maahan

Useat Euroopan maat ovat alkaneet ottaa tapaninpäivänä vastaan ensimmäisiä koronarokotetoimituksiaan. Rokotteet ovat saapuneet paitsi Suomeen myös muun muassa Ruotsiin ja Norjaan.

Norjalaisuutistoimisto NTB:n mukaan Norjan pääkaupungissa Oslossa sijaitsevaan Ullevålin sairaalaan saapui lauantaina yhteensä 9 750 annosta lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämää koronarokotetta.

Seuraavan toimituksen on määrä saapua jo sunnuntaina. Yhteensä Norjaan on tulossa uutistoimiston mukaan ennen uuttavuotta hieman alle 35 000 annosta. Tämän jälkeen rokotetta toimitetaan joka viikko noin 40 000 annoksen verran.

Rokotteita kuljettava ajoneuvo lähti jouluaattona Pfizerin tehtaalta kohti Skandinaviaa ja ylitti Norjan rajan aiemmin lauantaiaamuna, NTB kertoo.

Myös Suomeen ja Ruotsiin saapui tapaninpäivänä kumpaankin 9 750 rokoteannosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio kertoi lauantaina STT:lle, että rokotteet toimitetaan 975 kappaleen pakkauksissa ja näitä saatiin Suomeen tänään kymmenen kappaletta.

Rokotteita toimitetaan ympäri Suomen viidelle sairaanhoidon erityisvastuualueelle, ja rokotusten on määrä alkaa yliopistosairaaloissa tämän viikonlopun aikana.

Tegnell: Tuntuu hyvältä voida tarjota suojaa

Ruotsissa uutistoimisto TT kertoo rokotteiden saapuneen lauantaiaamuna joulunviettoon hiljentyneeseen maahan. Ensimmäisen toimituksen saapumisesta kertoi Ruotsin kansanterveysvirasto, joka kertoi verkkosivuillaan lauantaina saapuneen toimituksen sujuneen suunnitelmien mukaisesti.

Viraston mukaan rokotteet pakataan seuraavaksi uudelleen, jotta ne voidaan jakaa eteenpäin muualle Ruotsiin. TT:n mukaan rokotusten kerrotaan alkavan joillain alueilla jo sunnuntaina.

Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan toimitetut erät riittävät kussakin maassa 4 875 ihmisen rokottamiseen, sillä ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä kolmen viikon sisällä niin sanottu vahvistusrokote.

Myös TT kertoo rokotetoimitusten tahdin tihentyvän jatkossa. Ruotsin odotetaan saavan myöhemmin rokotetoimituksia 80 000 annoksen viikkotahdilla.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tuntuu hyvältä, että Ruotsissa ollaan siinä vaiheessa, että maassa voidaan alkaa tarjota suojaa koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan. Tegnellin mukaan ensimmäisessä vaiheessa rokotuksen saavat ne, jotka sitä eniten tarvitsevat. Näihin lukeutuvat muun muassa palvelutaloissa asuvat vanhukset sekä kotihoidossa olevat ja näitä ihmisiä hoitavat henkilöt.

TT:n mukaan tavoitteena on, että rokotteet voitaisiin tarjota Ruotsissa kaikille aikuisille vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana.

Yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä rokote 16 vuotta täyttäneille sai EU:ssa myyntiluvan maanantaina.

Ranskaan saapui vajaat 20 000 annosta

Manner-Euroopassa ensimmäisiä rokoteannoksiaan ovat vastaanottaneet ainakin Ranska ja Espanja.

Espanjaan saapui lauantaina Pfizerin ja Biontechin rokotetta Belgian Puursista kuljettanut rekka. Asiasta kertoi maan terveysministeriö, jonka mukaan rokotekuljetus toimitettiin Guadalajarassa maan keskiosassa sijaitsevalle Pfizerin varastolle, josta rokotteet on määrä toimittaa eteenpäin ympäri maata.

Tulevien 12 viikon aikana Espanjan on määrä saada Pfizerin ja Biontechin rokotetta yhteensä 4,5 miljoonan annoksen verran, kertoo maan terveysministeriö. Hallitus odottaa, että maan 47 miljoonasta asukkaasta noin 15–20 miljoonaa olisi rokotettuna virusta vastaan kesäkuuhun mennessä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Pfizerin ja Biontechin rokotetta saapui aikaisin lauantaiaamuna myös Ranskan pääkaupungin Pariisin sairaalajärjestelmän keskusapteekkiin kaupungin ulkopuolelle.

Rokotusten on määrä alkaa Ranskassa sunnuntaina kahdessa eri vanhainkodissa. Rokotuksia on tarkoitus aloittaa samana päivänä myös muualla EU:n alueella.

Pariisin sairaanhoidosta vastaava APHP kertoi rekan tuoneen noin 19 500 annosta Pfizerin tehtaalta.

Rokotteet pakataan uudelleen Pariisissa ja tämän jälkeen ne toimitetaan Pariisin ulkopuolella Sevranissa sijaitsevaan pitkäaikaisen hoidon yksikköön ja Itä-Ranskassa Dijonissa sijaitsevaan vanhusten palvelutaloon.

Kommentoi

Palvelut