EU:n ja Britannian kauppasovulle alustava hyväksyntä jäsenmailta, EU-parlamentti arvioi tarvitsevansa lisäaikaa – ratifiointi tapahtuisi maaliskuun täysistunnossa

Eduskunnan suuri valiokunta päätti maanantaina, että se antaa tukensa EU:n ja Britannian tulevia suhteita säätelevien sopimusten väliaikaiselle soveltamiselle. Hallituksen EU-ministerivaliokunta oli aiemmin linjannut, että sopimukset ovat EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia ja Suomi kannattaa niiden nopeaa hyväksymistä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) esitteli asiaa valiokunnalle lähes kaksi ja puoli tuntia kestäneessä etäkokouksessa. Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen, että mikäli kaikki EU-maat hyväksyvät sovun, vältetään EU:n ja Britannian välillä uhanneen sopimuksettoman tilan haitalliset vaikutukset.

– Suomi voi käynnissä olevassa kirjallisessa menettelyssä hyväksyä sen, että sopimus allekirjoitetaan ja sitä aletaan soveltaa väliaikaisesti vuodenvaihteesta alkaen, Tuppurainen sanoi.

Uhka väistyi, kun pitkään venyneissä neuvotteluissa saatiin ratkaisu jouluaattona.

Valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) tviittasi , että eduskunta palaa sopimuksen varsinaiseen lopulliseen hyväksyntään ensi vuoden puolella tammikuussa.

– Kaikkien etu on, ettei ajauduta sopimuksettomaan tilaan uudenvuodenpäivänä. Lopullinen hyväksyntä käsiteltävä huolellisesti, se ei onnistuisi millään ennen vuodenvaihdetta, Hassi totesi.

Kauppasuhteisiin keskittyvää pääsopimusta täydentävät erilliset sopimukset tietoturvasta ja ydinenergia-alan yhteistyöstä. Suhteita hallinnoimaan perustetaan uusi kumppanuusneuvosto.

Lentoliikenteen ehdot saatiin turvattua

Myönteisenä asiana syntyneessä ratkaisussa Tuppurainen mainitsi sen, että Suomelle tärkeä lentoliikenne saatiin turvattua.

– Suomelle lentoliikenne oli yksi tärkeimmistä kysymyksistä ja teimme neuvottelujen aikana valtavasti työtä lentoliikenteen eteen. Voimme olla tyytyväisiä. Tämä sopimus mahdollistaa lentoyhteydet EU:n ja Britannian välillä ja lisäksi markkinointijärjestelyjä koskevat määräykset mahdollistavat Fin nairille tärkeät jatkolennot Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, hän sanoi.

Suomi olisi toivonut, että myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteistyö olisi saatu mukaan sopimukseen, mutta Britannia ei ollut tähän suostuvainen.

– Siitä voidaan neuvotella myöhemmin. Suomen kahdenväliset puolustussopimukset Britannian kanssa jatkuvat ja niitä voidaan tarvittaessa kehittää, Tuppurainen sanoi.

Tuppuraisen mukaan vaikka neuvottelut olivat vaikeat, saatiin niiden tuloksena kuitenkin EU:n tähän asti kunnianhimoisin vapaakauppasopimus, jonka ilmastopoliittiseen osaan on sisällytetty Pariisin ilmastosopimus.

– Molemmat tekevät hiilipäästöjen hinnoittelumekanismin ja tavoitteena on linkittää järjestelmät toisiinsa, Tuppurainen kuvasi.

Tärkeintä on joka tapauksessa, että Britannian ja EU:n välinen kauppa jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä, joskaan ei yhtä sujuvasti kuin sisämarkkinoilla. Byrokratia ja kitka kaupassa toki lisääntyvät, mutta ei niin paljon kuin ilman sopimusta, ministeri summasi.

Parlamentti haluaa lisäaikaa

Alustava hyväksyntä EU:n jäsenmailta saatiin aiemmin, kun jäsenmaiden edustajat olivat olleet koolla Brysselissä. Jäsenmaista koostuva ministerineuvosto hyväksyy sopimuksen kirjallisella menettelyllä tiistaina.

Sopimuksen hyväksyy EU:n puolesta EU-parlamentti. Alun perin tarkoitus on ollut soveltaa sopimusta väliaikaisesti helmikuun loppuun, mutta EU-parlamentti arvioi tarvitsevansa käsittelyyn lisäaikaa, jolloin ratifiointi on määrä tehdä vasta maaliskuun täysistunnossa. Maaliskuun täysistuntoviikko Strasbourgissa alkaa 8. maaliskuuta ja Brysselissä järjestettävä minitäysistunto 24. maaliskuuta.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen sopimus käy vielä kertaalleen ministerineuvoston hyväksyttävänä. Jäsenmaissa sitä ei ratifioida erikseen.

Britanniassa parlamentti käsittelee kauppasopimuksen hyväksymistä keskiviikkona. Maa erosi Euroopan unionista jo melkein vuosi sitten, mutta osapuolten välinen kauppasuhde säilyi siirtymäaikana ennallaan.

EU-parlamentin ryhmänjohtajat keskustelivat sopimuksesta komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja komission brexit-pääneuvottelija Michel Barnierin kanssa.

Ryhmänjohtajat kiittivät parlamentin puolesta EU:n neuvottelijoita uurastuksesta sovun saamiseksi ja ilmoittivat, että käsittely parlamentissa alkaa mahdollisimman pian, jotta EU-parlamentin kanta saadaan linjattua ennen kuin sopimuksen väliaikainen soveltaminen päättyy. Jatkoajasta ei ole vielä päätetty, mutta parlamentti ilmoitti esittävänsä sitä komissiolle ja ministerineuvostolle.

Parlamentti korosti lausunnossaan, että sopimuksen väliaikainen soveltaminen on poikkeusratkaisu, johon turvaudutaan jotta brexitin voimaantulon haitat kansalaisille ja yrityksille jäisivät mahdollisimman pieniksi.

– Tästä ei tule ennakkotapausta tuleville parlamentin hyväksyntää vaativille asioille, ryhmänjohtajat sanoivat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut