THL: Suomessa 438 uutta koronavirustartuntaa ja kuusi uutta kuolemaa

THL kertoi keskiviikkona, että Suomessa on todettu 438 uutta koronavirustartuntaa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen / STT

Suomessa on raportoitu kuusi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 556.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on tällä hetkellä 211 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 30 ihmistä, mikä on yhtä monta kuin eilen. Yhteensä sairaaloissa on kymmenen koronapotilasta vähemmän eiliseen verrattuna.

Aiemmin tänään raportoitiin 438 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 3 988 tartuntaa. Tämä on tasan kaksituhatta tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Tuoreimpien seitsemän päivän tartuntaluvuissa lasku ei ole yhtä suuri. Viimeisten seitsemän päivän aikana on vahvistettu 1 774 tartuntaa, kun edeltävien seitsemän päivän aikana tartuntoja oli 440 enemmän. Tuolloin raportoitiin 2 214 tartuntaa.

Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian alusta saakka 35 858 koronavirustartuntaa.

Taudin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä reilut 71 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden koko Suomessa viimeisen kahden viikon ajalta.

Korkein ilmaantuvuusluku on yhä Varsinais-Suomessa, missä on reilut 145 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Toiseksi suurin luku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lähes 127. Muilla alueilla ollaan alle koko maan keskiarvon.

Kokoontumisrajoituksia jatketaan tammikuussa useilla alueilla

Useat aluehallintovirastot kertovat, että kokoontumisrajoituksia jatketaan niiden alueilla vielä tammikuun loppuun.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kielletään kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 25. tammikuuta asti, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Epidemia on Päijät-Hämeessä leviämisvaiheessa.

Etelä-Karjalan aluehallintovirasto kertoo, että myös Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella jatketaan kokoontumisrajoituksia. Kaikki yli 20 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty tammikuun loppuun asti. Etelä-Karjala on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella yli 50 ihmisen tilaisuudet on kielletty tammikuun loppuun asti, kertoo Lapin aluehallintovirasto. Kielto koskee kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Lapin alue on edelleen epidemian perustasolla.

Kieltojen ulkopuolelle jääviä, pienempien joukkojen tilaisuuksia voi järjestää edellyttäen, että turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksia. Päijät-Hämeestä muistutetaan, että kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Koronavilkku alkaa loppiaisen jälkeen toimia muiden EU- ja Eta-maiden sovellusten kanssa

Koronavilkku-sovelluksesta tulee yhteensopiva muissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä kehitettyjen koronajäljityssovellusten kanssa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Näin tartuntaketjuja voidaan seurata myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat näiden maiden välillä.

Yhteentoimivuus alkaa uuden sovellusversion myötä, joka julkaistaan loppiaisen jälkeen.

Jatkossa koronavirustartunnan saanut Koronavilkun käyttäjä voi lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle. Samoin Koronavilkun käyttäjä voi saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Tähän mennessä yhteentoimivuuteen ovat liittyneet mukaan Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola, STM kertoo.

Yhteensopivuuden mahdollistaa tartuntatautilakiin tehdyt muutokset. STM:n mukaan muutoksissa säädetään muun muassa henkilötietojen käsittelystä ja luovuttamisesta toisen EU- ja Eta-maan sekä Sveitsin viranomaisille. Laki tulee voimaan vuodenvaihteen jälkeen.

Laissa säädetään myös Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen. Käyttäjä päättää itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon.

Tiedot, joista henkilöä ei voi tunnistaa, luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta, STM lisää.

Yle: Turku ei testaa lauantaina Skopjesta saapuvia matkustajia

Turun kaupunki ei tee koronatestejä lauantaina Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta saapuvan lennon matkustajille, kertoo Yle . Syynä päätökseen on matkustajien määrä ja henkilöstön puute juhlapyhien aikana.

Kaikkia koneita ollaan kuitenkin vastassa, ja matkustajille annetaan ohjeet Suomeen palaamisen jälkeen toimimisesta, kertoo Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila Ylelle.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että joulun aikana testaajia ei riittänyt Turun lentokentälle tekemään koronatestejä matkustajille.

Ylen mukaan testaamatta jääneistä koneista toisessa tuli Turkuun 21 matkustajaa ja toisessa 65 matkustajaa. Viimeksi testattiin matkustajat 19. joulukuuta Skopjesta saapuneelta lennolta, jolloin 42 matkustajasta neljällä todettiin koronavirustartunta.

Lennot Turun ja Skopjen välillä alkoivat jälleen 19. joulukuuta. Ennen tätä Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoi, että terveysviranomaiset ovat jälleen vastaanottamassa Skopjesta saapuvia matkustajia lentoasemalla sekä tarjoamassa koronatestejä.

Skopjesta lensi Suomeen loppukesän ja alkusyksyn aikana kymmeniä koronatartunnan saaneita ihmisiä.

Kommentoi

Palvelut