Norja määrää koronatestit pakollisiksi maahan saapuville lauantaista alkaen

Testi tulee tehdä niin pian kuin mahdollista maahan tulon jälkeen, kertoi Norjan pääministeri Erna Solberg. AFP / LEHTIKUVA

NTB / STT

Norja ottaa käyttöön pakolliset koronatestit kaikille maahan saapuville matkustajille lauantaista lähtien. Testi tulee tehdä niin pian kuin mahdollista maahan tulon jälkeen ja viimeistään vuorokauden sisällä siitä. Uudesta määräyksestä kertoi Norjan pääministeri Erna Solberg.

– Olemme nyt kaksin verroin enemmän huolissamme tuontitartunnoista. Olemme huolissamme sekä uudesta virusmuunnoksesta, joka saattaa olla aiempaa tarttuvampi että siitä, että monet saattavat joulun jälkeen palata Norjaan maista, joissa tartuntojen määrä on selvästi korkeampi kuin meillä, Sohlberg sanoi.

Jos uusi virusmuunnos alkaa levitä maassa, saattaa Norja sulkea yhteiskunnan kokonaan, pääministeri varoitti.

– Meidän on tehtävä se, jotta voimme estää uutta virusmuunnosta saamasta jalansijaa Norjassa. Testaus on ainoa tapa selvittää, onko punaisista maista (korkean levinneisyyden maista) saapuvalla matkustajalla tartunta.

Muunnoksen uskotaan olevan niin tarttuva, että se nostaa taudin leviämistä kuvaavaa r-lukua 0,4:llä. Jos luku on nyt noin 1, tarkoittaisi muunnoksen leviäminen luvun olevan pian 1,4. Jos näin käy, on Norjan tehohoitokapasiteetti ylitetty 4–5 viikossa.

Maahan saa tulla vain sellaisten raja-asemien kautta, joilla testaaminen on mahdollista. Useita pienempiä rajanylityspaikkoja joilla testausmahdollisuutta ei ole, tullaan sulkemaan, ilmoittaa hallitus tiedotteessaan .

Samalla testikapasiteettia rajanylityspaikoilla lisätään. Testausvaatimukseen tulee joitakin poikkeuksia, jotka koskevat alle 12-vuotiaita lapsia, yhteiskunnallisesti tärkeitä tehtäviä hoitavia henkilöitä, rajan yli töissä käyviä, rekkakuljettajia ja diplomaatteja.

Uuden määräyksen toimivuutta tarkastellaan uudelleen neljän viikon kuluttua. Pakollisen testin välttelystä voi saada sakkoja.

Kommentoi

Palvelut