Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Asunnot roihusivat ympäri Suomea – Nämä viisi kuntaa vaihtavat maakuntaa

Yksi ihminen on kuollut Kuopiossa uudenvuodenyönä syttyneessä asuntopalossa

Yksi ihminen on kuollut Kuopiossa uudenvuodenyönä syttyneessä rakennuspalossa, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Noin 150-neliöisessä talossa Kuopion Maaningassa oli palon syttymisvaiheessa sisällä kaksi ihmistä. Heistä toinen kuoli, kun taas toinen pelastui parvekkeen kautta.

Palokunnan saapuessa kohteeseen palo oli päässyt leviämään ja palokunta aloitti rakennuksen ulkopuolisen sammutuksen. Puoli neljän aikoihin aamuyöstä palopaikalla oli käynnissä jälkisammutus, joka kestää aamuun asti.

Useiden pelastuslaitosten alueilla oli aattoiltana ja uudenvuodenyönä asuntopaloja. Asuntoja oli tulessa muun muassa Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

Työkyvyttömyydessä suuria maantieteellisiä eroja

Työkyvyttömyys koettelee suomalaisia epätasaisesti asuinpaikan mukaan. Eläketurvakeskuksen mukaan työikäisistä oli vuonna 2019 suhteellisesti eniten työhön kykenemättömiä Kainuussa, jossa yli yhdeksän prosenttia 16–64-vuotiaista sai jotakin työkyvyttömyysetuutta.

Osuus oli tuntuva myös muun muassa Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Lapissa. Toisessa ääripäässä ovat Uusimaa ja Ahvenanmaa, joissa työkyvyttömien osuus jää alle neljän prosentin.

Eroihin vaikuttavat paitsi väestön ikärakenne ja sosioekonomiset ominaisuudet, myös sairastavuus sekä alueille tyypilliset toimialat.

Koronatartuntaketjuja voidaan pian seurata sovelluksissa Euroopan maiden välillä

Tänään astuvat voimaan lainmuutokset, jotka mahdollistavat Koronavilkku-sovelluksen yhteentoimivuuden muissa EU- ja Eta-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yhteentoimivuus alkaa loppiaisen jälkeen julkaistavan sovellusversion myötä.

Jatkossa koronavirustartunnan saanut Koronavilkun käyttäjä voi lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle. Samoin Koronavilkun käyttäjä voi saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Viisi kuntaa vaihtoi vuodenvaihteessa maakuntaa

Viisi kuntaa on siirtynyt vuoden vaihtuessa uuteen maakuntaan. Iitti siirtyi Kymenlaaksosta Päijät-Hämeen puolelle, ja Keski-Suomeen kuulunut Kuhmoinen on nyt osa Pirkanmaata.

Isokyrö siirtyi Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle. Etelä-Savo menetti kaksi kuntaa, kun Heinävesi siirtyi Pohjois-Karjalaan ja Joroinen Pohjois-Savoon.

Uusi vuosi toi myös yhden kuntaliitoksen. Honkajoen kunta yhdistyi Kankaanpään kaupunkiin, jossa on nyt vajaat 13 000 asukasta.

Suomi ottaa Pohjoismaiden ministerineuvoston johtoonsa täksi vuodeksi

Suomi aloittaa tänään vuoden mittaisen puheenjohtajakautensa Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Puheenjohtajuusvuoden ohjelmassa näkyy päättyneen koronavuoden vaikutus. Suomi on ottanut yhdeksi tavoitteeksi tiivistää pohjoismaista yhteistyötä huoltovarmuuden alalla.

Kaudella aloitetaan tutkimushanke, jossa selvitetään Pohjoismaiden välisten maahantulorajoitusten yhteiskunnallisia vaikutuksia pandemian aikana.

Lisäksi ohjelmassa näkyvät keskeisenä teemana ilmastotoimet. Toinen teema on Ahvenanmaa, jonka itsehallinto viettää satavuotisjuhliaan vuosina 2021–22.

Portugali nousee EU:n puheenjohtajamaaksi

Portugali aloittaa tänään puolivuotisen kautensa Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Portugali seuraa tehtävässä Saksaa, jonka kaudella saavutettiin sopu EU:n monivuotisesta budjetista ja mittavasta koronaelpymispaketista.

Portugali on ilmoittanut haluavansa edistää kaudellaan EU:n toipumista koronaviruspandemian aiheuttamasta talouskriisistä. Portugalin kaudella jatkuvat myös jäsenmaiden väliset neuvottelut EU:n laajasta maahanmuutto- ja turvapaikkapaketista.

Britannia on nyt irti EU:sta – siirtymäkausi on päättynyt

Britannian EU-ero on nyt täyttä totta, sillä brexitin siirtymäkausi on loppunut.

Muodollisesti saarivaltio jätti unionin jo yksitoista kuukautta sitten, mutta vasta nyt päättyi muun muassa ihmisten ja palveluiden vapaa liikkuvuus Britannian ja 27 EU-maan välillä.

Brexit-arki merkitsee muutoksia esimerkiksi rajamuodollisuuksiin, työlupiin ja lisääntyvään byrokratiaan.

Britannian ja EU:n uutta kauppasuhdetta määrittelevä sopimus sai lainvoiman viime tingassa eli torstain vastaisena yönä.

Britannia liittyi EU:n edeltäjän Euroopan talousyhteisön EEC:n jäseneksi vuoden 1973 alussa.

Yhdysvalloissa keskeiset indeksit ylsivät uusiin ennätyksiin vuoden viimeisenä pörssipäivänä

Yhdysvalloissa pörssivuosi päättyi torstaina uusiin ennätyksiin. Wall Streetillä sekä teollisuusindeksi Dow Jones että yleisindeksi S&P 500 sulkeutuivat ennätyslukemissa.

S&P 500 oli kauppapäivän päätteeksi 0,6 prosenttia plussalla ja nousi tänä vuonna yhteensä 16,3 prosenttia. Dow Jones puolestaan päätti päivän 0,7 prosentin ja koko vuoden 7,2 prosentin nousussa.

Teknologiapainotteisen Nasdaqin vuosinousu oli vieläkin huimempaa, peräti 43,6 prosenttia.

Vaikka koronapandemian ja siitä seuranneen talousahdingon taltutus on Yhdysvalloissa vielä pahasti kesken, markkinoilla näytetään suhtautuvan alkavaan vuoteen jossain määrin toiveikkaasti. (Lähde: AFP)

Kanada oli Suomea vahvempi – Nuoret Leijonat hävisi viimeisen alkulohko-ottelunsa luvuin 1–4

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue on hävinnyt viimeisen alkulohkopelinsä Edmontonin MM-kisoissa isäntämaa Kanadalle luvuin 1–4. Suomi voitti aiemmat kolme A-alkulohkon otteluaan.

Vahvempi Kanada teki ensimmäisessä erässä yhden maalin ja toisessa kaksi. Suomi onnistui kaventamaan vasta kolmannen erän alkupuolella Brad Lambertin onnistuessa maalinteossa. Kanada kuitenkin vahvisti voittoaan vielä viimeisillä peliminuuteilla.

Tappionsa myötä Suomi sijoittui A-lohkossa toiseksi ja kohtaa puolivälierässä B-lohkossa kolmanneksi sijoittuvan joukkueen. B-lohkon järjestys ratkeaa myöhemmin tänään Ruotsi–USA-ottelun myötä.

Tour de Ski käynnistyy Sveitsissä

Maastohiihtokauden ensimmäinen suurtapahtuma Tour de Ski käynnistyy tänään sprinttikilpailuilla Sveitsin Val Müstairissa. Sprintti alkaa aika-ajoilla kello 10.15.

Perjantain vapaan sprinttien jälkeen lauantaina ohjelmassa on perinteisen ja sunnuntain vapaan normaalimatkan kilpailut. Naiset hiihtävät niissä 10 ja miehet 15 kilometrin matkat.

Val Müstairin jälkeen hiihtäminen jatkuu Italian Toblachissa ja sitten Val di Fiemmessä. Tour päättyy 10. tammikuuta.