Lumisadealue leviää tänään itään – kaakossa ajokeli on erittäin huono

Varsinkin Kaakkois-Suomessa ajokeli voi olla erittäin huono. Arkistokuva. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen / STT

Suomeen on tänään saapumassa Karjalan kannaksen suunnalta matalapaineen keskus ja siihen liittyvä lumisadealue, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

– (Aamulla) tuo lumisadealue on Helsingin ja Pohjois-Karjalan pohjoisosien välisen akselin itäpuolella, ja se siitä työntyy vähitellen länteen tämän päivän aikana. Lumisateita on odotettavissa suuressa osassa maan itäosaa ja Keski-Suomen ja Uudenmaan väliselle alueelle, hän sanoo.

Kaikkiaan lumisadealue pullauttaa tänään 5–10 senttiä lunta sisuksistaan allaan oleville alueille. Ajokeli on siksi erittäin huono Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, ja Ilmatieteen laitos on varoittanut huonosta ajosäästä myös muualla itäisessä Suomessa Pohjois-Karjalasta Keski-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen.

– Lapissa on poutaisempi päivä, eikä siellä ole odotettavissa sateita. Samoin länsirannikon maakunnissa ei pitäisi tulla sateita tänään lainkaan, Siiskonen sanoo.

Pikkupakkasta etelässä, paukkuvaa pohjoisessa

Etelärannikolla lämpötila pysyttelee viikonloppuna nollan tuntumassa, ja muualla eteläisessä ja keskisessä Suomessa miinusasteita on yhdestä viiteen.

– Pilvisessä lumisateisessa säässä lämpötilat eivät pääse laskemaan kovin matalalle, vaan on pikkupakkasta, Siiskonen sanoo.

Lapissa pilvipeite saattaa jopa paikoin rakoilla, ja lämpötilat voivat laskea jopa alle -25 pakkasasteen tulevina päivinä.

Sunnuntaina eteläisen Suomen lumisateet alkavat Siiskosen mukaan laantua, ja maahan lunta voi sataa 1–5 senttiä myös maan länsiosissa. Eniten lunta tulee sunnuntainakin silti idässä.

Kommentoi

Palvelut