Demokraatit vahvoilla Georgian senaatinvaaleissa – Atlantan äänet näyttävät nostavan demokraattihaastajat istuvien republikaanisenaattorien ohi

Ihmiset kokoontuivat Georgian Atlantassa ravintolaan seuraamaan ääntenlaskentaa. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Anssi Rulamo / STT

Uutinen päivittyy toisaalla.

----

Yhdysvaltain Georgiassa demokraattien ehdokkaat Raphael Warnock ja Jon Ossoff ovat vahvoilla voittamaan osavaltion huipputärkeät senaatinvaalit, mikä merkitsisi senaatin hallinnan siirtymistä demokraateille. Istuvat republikaanisenaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler ovat johtaneet ääntenlaskua yön mittaan, mutta laskematta olevien äänten perusteella heidän mahdollisuutensa näyttävät ohuilta.

Warnock on ohittanut Loefflerin reaalilaskennassakin, ja Perduen johto Ossoffiin nähden on kaventunut lähes olemattomiin.

CBS Newsin mukaan Suomen aikaa aamulla kahdeksalta kummassakin kisassa oli laskettuna noin 97 prosenttia äänistä.

New York Timesin mukaan valtaosa laskematta olevista äänistä on Atlantan metropolialueelta perinteisesti demokraattien suuntaan kallistuvilla alueilla, joten republikaanien mahdollisuudet ovat kaventuneet hyvin pieniksi. Lehden livelaskelmien mukaan sekä Warnockin että Ossoffin voiton todennäköisyys on yli 95 prosenttia.

Warnock piti varhain keskiviikkona paikallista aikaa lyhyen puheen, jossa hän käytännössä jo julistautui voittajaksi.

– Meille sanottiin, ettemme voisi voittaa näitä vaaleja. Mutta tänä iltana todistimme, että toivon, kovan työn ja rinnallamme olevien ihmisten avulla kaikki on mahdollista, Warnock sanoi.

– Menen senaattiin tekemään töitä kaikkien georgialaisten puolesta.

Loeffler puolestaan sanoi omassa puheessaan kannattajilleen uskovansa, että hänellä on yhä voitonmahdollisuus.

Pastori Warnockista, 51, on tulossa ensimmäinen Georgian osavaltiosta valittu musta senaattori ja ensimmäinen etelän osavaltioista valittu musta demokraattisenaattori.

Vaalit ratkaisevat senaatin hallinnan

Vaalien panokset ovat erittäin kovat, sillä niissä ratkaistaan kumpi puolue, demokraatit vai republikaanit, hallitsee senaattia seuraavat kaksi vuotta.

Vaalien tulos ratkaisee myös sen, millaiset mahdollisuudet Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Joe Bidenilla on viedä läpi politiikkaansa.

Demokraattien on voitettava molemmat Georgian vaalit, jos he mielivät senaattia hallitsemaan.

Jos molemmat demokraattiehdokkaat valitaan, senaatissa olisi demokraattien ja republikaanien välillä 50–50-tasatilanne ja tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ääni takaisi demokraateille enemmistön.

Jos demokraatit voittavat haltuunsa senaatin, heillä on niin sanottu värisuora, koska edustajainhuoneessa on jo demokraattienemmistö ja presidenttinä pian demokraatti. Se antaisi Bidenille paljon paremmat mahdollisuudet saada aloitteitaan hyväksytyksi.

Georgian senaattipaikat ratkeavat vasta nyt, koska osavaltion laki vaatii uusintavaaleja, jos kukaan ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Äänestys meni pääosin sujuvasti

Ääntenlaskupaikat sulkeutuivat pääosin Suomen aikaa alkuyöstä kello kahdelta. Osassa vaalipiirejä äänestys jatkui kuitenkin suunniteltua pidempään.

Georgian äänestysjärjestelmän käyttöönotosta vastaavan Gabriel Sterlingin mukaan syynä tähän olivat aiemmin päivällä havaitut tekniset ongelmat. Tämänkaltaiset äänestysajan pidennykset eivät ole poikkeuksellisia, ja valtaosa jatkoajoista olikin lyhyitä, New York Times kertoo.

Hieman ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista toimittajille puhuneen Sterlingin mukaan äänestyspäivä oli mennyt kuitenkin pääosin sujuvasti. Sterlingin mukaan vaalipäivänä äänestäneiden määrää ei vielä tuolloin pystytty arvioimaan, eikä täten äänestysintoa vielä päästy vertaamaan marraskuun vaaleihin.

Normaalisti äänestysinto putoaa uusintavaaleissa selvästi, mutta nyt aktiivisuus näyttää pysyneen melko korkealla tasolla.

Sterling, joka on itse republikaani, sanoi CNN:lle, että mikäli republikaaniehdokkaat häviävät vaalit, on syy tästä tyystin maan väistyvän presidentin Donald Trumpin. Trumpin perättömien vaalivilppisyytösten on arveltu mahdollisesti heikentävän republikaanien äänestysintoa Georgiassa.

Republikaanien alkuvaiheen johto oli tiedossa

Mielipidekyselyiden perusteella vaaleista odotettiin erittäin tasaisia. FiveThirtyEightin koostamissa mielipidetiedusteluiden keskiarvoissa demokraattiehdokkaat ovat olleet niukasti republikaanien edellä.

CNN kertoi demokraattien varoitelleen sisäisesti joukkojaan siitä, että republikaanit saattavat hypätä ääntenlaskun alussa merkittävään johtoon, sillä ensimmäiseksi raportoidaan ääniä pienemmistä, konservatiivisemmista piirikunnista. Tämä kaava on toteutunutkin, ja demokraattien tilanne on parantunut, kun Atlantan alueen ääniä on laskettu.

Georgian molempien senaattoripaikkojen meneminen demokraateille olisi poikkeuksellista, sillä osavaltio on ollut perinteisesti republikaanien vahvaa tukialuetta. Demokraatit ovat kuitenkin parantaneet kannatustaan Georgiassa viime vuosina.

Biden voitti Georgian marraskuun presidentinvaaleissa reilun 11 000 äänen erolla, mikä kertoo siitä, että puolueet ovat osavaltiossa erittäin tasaväkisiä.

Kommentoi

Palvelut