Modernan rokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin, uusia koronatartuntoja 258

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja ylilääkäri Taneli Puumalainen kertovat torstaina uusimpia koronatietoja. Jussi Nukari/Lehtikuva

STT, Tommi Salo

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina kello 10 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsauksessa ovat paikalla strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Koronavirustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on laskenut, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. STM kiinnittää huomiota siihen, että uusia koronavirustartuntoja on Suomessa yhä paljon, ja lisäksi koronatesteihin hakeudutaan entistä harvemmin.

Eniten koronatartuntoja todetaan yhä nuorissa ikäluokissa sekä työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta se kehitys näyttää pysähtyneen.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on 11 prosenttia ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus on kolme prosenttia kaikista tartunnoista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että sisäministeriö valmistelee esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi ja ulkoministeriö matkustussuositusten kiristämiseksi.

Hallitus neuvottelee uusista rajoitustoimista ensi viikon perjantaina. Päätökset viedään läpi heti neuvottelun jälkeen valtioneuvoston istunnossa.

Kiurun mukaan kuntien ja alueiden on syytä jatkaa STM:n ohjauskirjeessä esitettyjä rajoitustoimia. Toimia ei pidä tässä vaiheessa purkaa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi, että uusia koronavirustartuntoja on 258. Suomen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 päivän ajalta on noin 64 sataatuhatta asukasta kohti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Varsinais-Suomen alueella koronatapausmäärät ovat olleet laskussa joulun jälkeen.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi, että yhdysvaltalaisyhtiö Modernan koronavirusrokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin. Modernan rokotetta on helpompi käsitellä kuin Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jota on säilytettävä -70 asteessa.

Modernan rokotteen ensimmäistä 5 000 annoksen toimitusta odotetaan Suomeen tällä viikolla.

Yli 80 prosenttia tehohoitohenkilöstöstä on rokotettu Suomessa, ja yhteensä Suomessa on annettu yli 50 000 rokotusta.

Puumalaisen mukaan koronaviruksen muuntunutta Britannian varianttia on tullut Suomeen 39 tapausta Britanniasta, 4 Ruotsista ja 3 Ghanasta.

10 tapausta on yksittäisistä maista ja 3 tapauksen alkuperästä ei ole tietoa. Etelä-Afrikan varianttia on todettu 2.

Kommentoi