Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin aika vapaudessa Venäjällä näytti toistaiseksi rajoittuvan muutamiin hetkiin passintarkastuksessa Moskovassa sunnuntaina ennen kuin hänet otettiin kiinni. Maanantaina Navalnyi tuomittiin 30 päiväksi vankeuteen oikeudenkäynnissä, joka pidettiin poikkeuksellisesti poliisiasemalla Moskovan esikaupungissa Himkissä.
Navalnyi pysyy näin viranomaisten huostassa ainakin helmikuun 15. päivään saakka.
Vankeuden syynä on Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN:n väite, jonka mukaan Navalnyi on toistuvasti rikkonut ehdollisen tuomionsa ehtoja. Rikosseuraamusvirasto vaatii nyt, että ehdollinen 3,5 vuoden tuomio on pantava toimeen.
Navalnyin asianajajan Olga Mihailovan mukaan Navalnyin oikeudenkäynti pidetään 2. helmikuuta.
Navalnyi siirrettiin poliisiasemalta Matrosskajan vankilaan Moskovassa. Vankila on sama, jossa asianajaja Sergei Magnitski kuoli epäselvissä olosuhteissa vuonna 2009.
Venäläisviestimet kertoivat aikaisemmin, että Navalnyi olisi siirretty Zelenogradissa Moskovan lähellä sijaitsevaan vankilaan.
Navalnyi kehotti Youtube -videopalvelussa julkaistussa viestissä kansalaisia lähtemään kaduille.
– Tämä varasteleva, bunkkerissa majaileva vanha ukko (Putin) vapisee pelosta. He ovat peloissaan, ja siksi heillä on tarve tehdä kaikki niin nopeasti, salassa, pikapikaa. He pelkäävät, ja he pelkäävät teitä.
– Älkää pelätkö lähteä kaduille. Ei minun vuokseni, vaan itsenne ja tulevaisuutenne vuoksi, Navalnyi sanoi Moscow Times -lehden mukaan.
Navalnyin tukijoiden mukaan viikonlopuksi on luvassa laajoja protesteja ympäri maan.
Navalnyi otettiin kiinni kun hän palasi Venäjälle Saksasta, jossa hän oli hoidettavana myrkytyksen vuoksi.
Suomen valtiojohto vaatii Navalnyin vapauttamista
Presidentti Sauli Niinistön mielestä Aleksei Navalnyi tulisi vapauttaa mahdollisimman pian. Presidentti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille . Niinistön mukaan ei ole mitään laillista perustetta pitää häntä kiinni otettuna.
Niinistö sanoo, että Venäjän viranomaisten puheiden mukaan Navalnyin nimenomaan piti palata, koska ehdollisen säännöt edellyttävät paikalla olemista. Niinistön mielestä tätä perustetta ei ole, koska Venäjä antoi Navalnyin lähteä Saksaan hoitoon.
Niinistö sanoo jo lähestyneensä asiassa presidentti Putinia.
– Olen avannut linjan Putinille. Yleensä tästä avaamisesta menee jonkin aikaa ennen kuin itse puhelu saadaan aikaiseksi. On pyrkimys puhua myös tästä aiheesta, hän sanoi HS:lle.
Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) vaati Twitterissä Navalnyin välitöntä vapauttamista. Venäjän kerrottiin ottaneen sunnuntaina kiinni myös Navalnyin liittolaisia, jotka olivat saapuneet vastaanottamaan häntä lentokentälle. Marin vaatii myös heidän vapauttamistaan.
– Venäjän pitäisi tutkia Navalnyin myrkyttäminen ja suojella opposition oikeuksia, mikä kuuluu jokaiseen demokratiaan, Marin kirjoitti.
Suomen lisäksi esimerkiksi EU ja sen useat muut jäsenmaat sekä Britannia ja Yhdysvallat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.
Lavrov: Kansainvälinen paheksunta harhautusta
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pitää Navalnyin kiinni ottamisesta noussutta kansainvälistä kritiikkiä länsimaiden keinona viedä huomio toisaalle niiden omista ongelmista.
– Vaikuttaa siltä, että länsimaiden poliitikot näkevät tämän mahdollisuutena kääntää huomio pois siitä syvästä kriisistä, johon liberalisoitumiskehitys on ne ajanut, Lavrov sanoi vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan.
Ulkoministeri antoi kritiikkiä myös Navalnyin myrkytystä tutkineille Saksalle ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW). Tutkintaa Navalnyin myrkytyksestä ei ole Venäjällä avattu, ja tämä johtuu Lavrovin mukaan siitä, että Venäjälle ei ole pyynnöistä huolimatta toimitettu todisteita Novitshok-ryhmän hermomyrkyn käytöstä.
- - - - - - -
korjattu aiempaa uutista klo 22.38. Kolmannessa kpl:ssa sana ehdonalaisen korjattu sanaksi ehdollisen.