Navalnyin tukijat on kutsuttu kaduille – median mukaan tukiprotestien hajottaminen Venäjällä alkanut

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun tämä palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Kuvassa Navalnyi vaimoineen mielenosoituksessa helmikuussa 2020. AFP / LEHTIKUVA / LEHTIKUVA

STT–AFP

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset ovat alkaneet Venäjällä. Protesteja on järjestetty muun muassa Siperiassa ja Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä, kertoo Moscow Times .

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden mukaan poliisi on hajottanut mielenosoituksia, lehti kertoo.

Protesteja on tänään tarkoitus järjestää myös muun muassa pääkaupunki Moskovassa.

Navalnyi itse on kehottanut kansalaisia lähtemään kaduilla protestoimaan. Hänet otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.Venäjällä kymmeniin kaupunkeihin on täksi päiväksi suunniteltu mielenosoituksia oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tueksi. Navalnyi itse on kehottanut kansalaisia lähtemään kaduilla protestoimaan.

Navalnyin puolesta on määrä osoittaa mieltä myös Tallinnassa.

Poliisi varoitti mielenosoittajia etukäteen

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun tämä palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

Myös useita Navalnyin tukijoita on otettu kiinni tällä viikolla niin pääkaupungissa kuin muuallakin maassa.

Poliisi ilmoitti jo etukäteen, että luvatta järjestetyt julkiset tilaisuudet katsottaisiin uhkaksi yleistä järjestystä kohtaan.

Kiinnioton jälkeen useiden eri maiden, myös Suomen, päättäjät ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista pikaisesti. Samoin ulkovallat ovat vaatineet Venäjältä murhayrityksen avointa ja perusteellista tutkintaa. Navalnyi on syyttänyt hyökkäyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua ja presidentti Vladimir Putinia.

Uutistoimisto Bloombergin perjantaina julkaisemien tietojen mukaan Navalnyille oltaisiin vaatimassa peräti 13,5 vuoden vankeustuomiota. Tästä 3,5 vuotta tulisi kavallussyytteestä, joka Navalnyin mukaan on poliittisesti motivoitu. Kymmenen vuotta lisää tulisi syytteistä, joiden mukaan hän olisi varastanut tukijoidensa antamia lahjoituksia.

Monet venäläiset ovat osoittaneet tukeaan Navalnyille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Joukossa on myös julkisuuden henkilöitä, jotka yleensä pysyttelevät erossa politiikasta.

Kommentoi

Palvelut