Presidentti Niinistö Ylelle: Navalnyin tuomio on kova ratkaisu

Niinistön nyt jää nähtäväksi, miten oppositiovoimat reagoivat Navalnyin tuomioon. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistö pitää oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tuomiota Venäjällä kovana ratkaisuna, kertoo Yle .

Niinistö sanoo Ylelle, että suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ehdollista tuomiota ei voitaisi laittaa toimeen ehdonalaisen valvontarikkomuksen johdosta. Ehdonalaisrikkomus tapahtui Navalnyin ollessa Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä.

– Navalnyin, joka myrkytettiin, sallittiin lähteä Saksaan. Hän palasi sieltä vapaaehtoisesti kaksi viikkoa myöhässä ja tämä rike aiheutti sitten todella kovan seuraamuksen, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa nyt jää nähtäväksi, miten oppositiovoimat reagoivat Navalnyin tuomioon.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ottivat kantaa tuomioon Twitterissä. Molemmat kirjoittavat, että Navalnyin vankeusrangaistus ei ole hyväksyttävä, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo aiemmin todennut alkuperäisen ehdonalaistuomion perusteettomaksi.

Navalnyin kannattajat kutsuivat jo mielenosoittajia koolle Moskovan keskustaan tiistai-illaksi. Aiemmissa mielenosoituksissa eri puolilla Venäjää on pidätetty tuhansia ihmisiä.

Navalnyin vapauttamista vaaditaan

Yhdysvallat, Britannia ja Saksa vaativat Venäjää vapauttamaan Navalnyin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Navalnyin lisäksi tulisi vapauttaa myös sadat muut viime viikkoina mielenosoituksissa kiinni otetut venäläiset.

– Tämänpäiväinen vääristynyt tuomio, joka kohdistuu ennemmin myrkytyksen uhriin kuin siitä vastuussa oleviin, osoittaa, että Venäjä ei noudata sitoumuksia, joita odotetaan kansainvälisen yhteisön vastuullisilta jäseniltä, sanoi puolestaan Britannian ulkoministeri Dominic Raab kannanotossaan.

EU:n ulkopoliittista edustajaa Josep Borrellia odotetaan Moskovaan loppuviikosta. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasi ulkoministeri Sergei Lavrovin jo tiistaina Moskovassa ja vaati Navalnyin vapauttamista.

Moskovalainen tuomioistuin muutti Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Navalnyin on määrä suorittaa tuomionsa vankileirillä.

Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää kolmen ja puolen vuoden tuomiosta vankeusaikaa jäljelle käytännössä istuttavaksi kaksi ja puoli vuotta.

Venäjän mukaan vaatimukset ovat "irrallaan todellisuudesta"

Venäjän mukaan länsimaiden vaatimukset Navalnyin vapauttamisesta ovat "irrallaan todellisuudesta". Maan ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että itsenäisen maan sisäisiin asioihin ei ole tarpeen puuttua.

---

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Palvelut