Poliisin kovat otteet mielenosoittajia vastaan saavat täyden tuen Kremlistä

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mielestä poliisin kovat toimet ovat olleet täysin oikeutettuja. AFP / LEHTIKUVA

AFP / STT

Venäjän poliisin kovat otteet mielenosoittajia vastaan ovat saaneet täyden tuen maan hallinnolta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona, että poliisin toimet olivat "täysin oikeutettuja".

Peskovin mukaan luvattomien mielenosoitusten järjestäminen on yleisesti ottaen huolestuttavaa ja peruste poliisin voimakkaille toimille.

Poliisi on kahden viime viikon aikana ottanut kiinni yhteensä yli 10 000 ihmistä mielenosoituksissa, joita on järjestetty eri puolilla maata opposition johtohahmoksi nousseen Aleksei Navalnyin tueksi.

Pamppu heilui Moskovassa

Tiistain mielenosoituksissa poliisi otti kiinni yli 1 400 ihmistä, kertoi kansalaisjärjestö OVD-info . Protestit liittyivät oikeudenkäyntiin, jossa Navalnyille talousrikoksista langetettu ehdollinen vankeustuomio muutettiin ehdottomaksi.

Mielenosoituksia tarkkaileva järjestö kertoi, että suurin osa kiinniotoista tapahtui Moskovassa. OVD:n analyytikko Grigori Durnovo sanoi radiohaastattelussa, että poliisi säilyttää kiinniotettuja ihmisiä ahtaissa ja kurjissa oloissa ilman ruokaa tai mahdollisuutta käyttää vessaa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät mellakkavarusteisiin pukeutuneiden poliisien ottavan kiinni kymmeniä ihmisiä pitkin Moskovan keskustaa. Paikallinen media on julkaissut videoita, joissa poliisit jahtasivat mielenosoittajia pitkin katuja ja löivät heitä patukoilla.

Moskovassa ja muissa Venäjän kaupungeissa on ollut edellisten kahden viikonlopun aikana laajoja mielenosoituksia. Kymmenettuhannet ihmiset ovat vaatineet mielenosoituksissa Navalnyin vapautusta.

– Tämän hallinnon alla elämä muuttuu vaikeammaksi ja vaikeammaksi, meillä ei ole tulevaisuutta, kertoi 27-vuotias insinööri Aleksandr AFP:lle lähellä Moskovan Punaista toria.

Navalnyin puolustus aikoo valittaa tuomiosta

Syyttäjä vaati Navalnyin aiemman 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi. Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle noin kaksi ja puoli vuotta.

Moskovassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä kuultiin Navalnyin voimakas puheenvuoro häneen kohdistuneen ajojahdin todellisista syistä. Navalnyin mukaan kaiken takana oli vihainen mies bunkkerissaan, presidentti Vladimir Putin, jota Navalnyi oli loukannut jäämällä henkiin.

Hän kutsui Putinia "Vladimir Kalsarimyrkyttäjäksi" viitaten monien Venäjän tsaarien saamiin historiallisiin lisänimiin. Navalnyi onnistui joulukuussa huijaamaan puhelimessa venäläisagentin kertomaan, että Novitshok-myrkkyä oli laitettu Navalnyin alushousuihin.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, jossa hän toipui kuukausien ajan elokuussa tapahtuneesta myrkytyksestä. Navalnyin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

Navalnyin puolustusasianajajat aikovat valittaa tuomiosta, ja oppositiovaikuttajan uskotaan pysyvän valitusprosessin ajan Moskovassa kiinni otettuna.

Länsimaat vaativat Navalnyin vapauttamista

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina Ylelle pitävänsä Navalnyin tuomiota Venäjällä kovana ratkaisuna. Niinistön mukaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ehdollista tuomiota ei voitaisi laittaa toimeen ehdonalaisen valvontarikkomuksen johdosta.

Ehdonalaisrikkomus tapahtui Navalnyin ollessa Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ottivat kantaa tuomioon Twitterissä. Molemmat kirjoittavat, että Navalnyin vankeusrangaistus ei ole hyväksyttävä, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on jo aiemmin todennut alkuperäisen ehdollisen tuomion perusteettomaksi.

Kommentoi

Palvelut