Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumbia lupaa antaa väliaikaisen oleskeluluvan lähes miljoonalle paperittomalle venezuelalaiselle – "Uskoakseni todistamme nyt historiallista elettä"

Etelä-Amerikassa Kolumbia on luvannut sallia väliaikaisesti noin miljoonan paperittoman venezuelalaisen oleskelun maassa. Kolumbian presidentti Ivan Duque kertoi päätöksestä maanantaina YK:n pakolaisjärjestön edustajien vierailun yhteydessä.

Noin 1,7 miljoonaa venezuelalaista on paennut maansa taloudellista ja poliittista ahdinkoa naapurimaa Kolumbiaan. Heistä noin 950 000 on Kolumbiassa laittomasti.

Kolumbian väliaikaisen oleskeluluvan on määrä olla voimassa kymmenen vuotta. Presidentin mukaan päätös parantaa kansallista turvallisuutta, mutta hän korosti myös humanitaarisia vaikutuksia.

Joulukuussa Duque sai osakseen arvostelua sanottuaan, että paperittomia ei oteta mukaan Kolumbian koronaviruksen vastaiseen rokotusohjelmaan, jonka on määrä alkaa myöhemmin tässä kuussa. Duque pyörsi sittemmin puheensa ja pyysi kansainvälistä apua ohjelman toteuttamiseen.

YK:n pakolaisjärjestön komissaari Filippo Grandi kiitteli Kolumbian päätöstä.

– Uskoakseni todistamme nyt historiallista elettä, Grandi sanoi.

Taustalla kitkerä valtakamppailu

YK:n mukaan yhteensä noin 5,4 miljoonaa venezuelalaista on paennut kotimaastaan vuoden 2015 jälkeen.

Venezuelassa sosialistipresidentti Nicolas Maduro ja maan oppositio ovat juuttuneet kitkerään valtakamppailuun. Maa on suistunut taloudelliseen kriisiin, joka on johtanut hyperinflaatioon, sähkökatkoihin sekä ruoka- ja lääkepulaan, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Oppositiojohtaja Juan Guaido julistautui tammikuussa 2019 Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi tavoitteenaan panna Maduro viralta. Tästä seurasi poliittinen draama, jonka myötä Guaido syrjäytettiin myös parlamentin puhemiehen paikalta.

Suomi ja monet muut maat, mukaan luettuna Yhdysvallat, ovat tunnustaneet Guaidon väliaikaiseksi presidentiksi.

Venezuelan väkiluku on noin 28 miljoonaa, Kolumbian puolestaan noin 50 miljoonaa.