Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto tapaa Pietarissa Lavrovin – aikoo nostaa esille vaateen Navalnyin vapauttamisesta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään Pietarissa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

EU:n ja Venäjän suhteita on viime aikoina hiertänyt ehdottomaksi muutettu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vankilatuomio.

Haavisto sanoi viikonloppuna, että aikoo nostaa tapaamisessa esille vaatimuksen Navalnyin vapauttamisesta. Hänen mukaansa Euroopan unionin kanta Navalnyin kohtelusta on hyvin selvä ja tämä kanta tullaan ilmaisemaan tapaamisessa.

Vierailun odotetaan saavan paljon huomiota myös muista EU-maista, sillä reilu viikko sitten Lavrovin tulkittiin nöyryyttäneen unionin ulkosuhteita johtavaa Josep Borrellia Moskovassa. Borrell on saanut osakseen kärkevää kritiikkiä, koska hänen on tulkittu jääneen Lavrovin jalkoihin tiedotustilaisuudessa. Lisäksi Venäjä ilmoitti vierailun aikana karkottavansa maasta Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaatteja.

Borrell kertoi vierailunsa jälkeen aikovansa ehdottaa, että unioni asettaisi Venäjälle uusia pakotteita. Perjantaina Lavrov uhkasi, että Venäjä katkaisee välinsä Euroopan unioniin, jos maalle pannaan lisäpakotteita, jotka vaarantavat sen talouden.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että länsimaat käyttävät Navalnyitä hyväkseen yrittäessään eristää Venäjää.

Vierailua valmisteltu jo pitkään

Haaviston mukaan vierailua Venäjälle on valmisteltu jo pitkään. Viime maaliskuussa Lavrov kävi Haaviston vieraana Suomessa, minkä jälkeen on järjestetty yksi puhelinkokous.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan ministereiden keskustelussa esillä ovat muun muassa Navalnyin tilanne, EU–Venäjä-suhteet, Vuoristo-Karabahin, Valko-Venäjän ja Ukrainan tilanteet sekä asevalvonta. Vierailunsa aikana ulkoministeri Haavisto tapaa myös kansalaisjärjestöjen edustajia.

Yhteinen tiedotustilaisuus on määrä järjestää kello 12 Suomen aikaa.