Verohallinto tekee tarkastuksen satoihin taksiyrityksiin

Verohallinto tarkastaa satoja taksiyrityksiä. Tarkastukseen valikoituvat yrittäjät, joiden veronmaksussa on mahdollisesti epäselvyyksiä. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Minna Pulli / STT

Verohallinto tekee tänä vuonna verotarkastuksen lähes 400 taksiyritykseen. Lisäksi erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten taksialan yritykset hoitavat pakolliset työnantajavelvoitteet, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Taksiluvan saanti helpottui vuonna 2018, kun uusi taksilaki tuli voimaan. Uudistuksen seurauksena alalle tuli paljon uusia yrittäjiä ja verovalvonta muuttui Verohallinnon mukaan aiempaa vaikeammaksi.

– Uudet taksiyrittäjät eivät välttämättä tiedä, mitä lakisääteisiä velvollisuuksia taksitoiminnan pyörittämiseen liittyy, eivätkä siksi osaa toimia oikein. Taksiala on myös itse toivonut, että kitkisimme harmaata taloutta alalta, ylitarkastaja Jarmo Lahdenperä Verohallinnosta sanoo torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Taksiliitto kiittelee Verohallinnon suunnitelmaa. Liiton toimitusjohtajan Timo Koskisen mukaan tehostettu tarkastus parantaa rehellisten ja velvoitteensa hoitavien taksiyrittäjien mahdollisuuksia toimia kilpailluilla markkinoilla.

– Uskomme Verohallinnon löytävän tehotarkastuksessa väärin toimivat yrittäjät, sillä se kohdistuu juuri niihin yrittäjiin, joiden vero- ja muiden velvoitteiden noudattamisessa on mahdollisesti epäselvyyksiä, Koskinen sanoo tiedotteessa.

Hän sanoo Taksiliiton silti odottavan myös selkeitä korjauksia nykytilaan parhaillaan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyssä olevista taksiliikenteen lainsäädännön muutoksista.

Tarkastuksesta sovitaan yrittäjän kanssa

Verohallinnon tekemät verotarkastukset ovat ennalta yrittäjien kanssa sovittuja, Verohallinto kertoo. Tarkastuksissa selvitetään, antaako kirjanpito yrityksen toiminnasta oikean ja riittävän kuvan. Tavoitteena on myös ohjeistaa yrittäjää toimimaan oikein.

– Verotarkastukseen valikoituvat yrittäjät, joiden tuloverotuksessa, arvonlisäverojen maksamisessa tai työnantajavelvoitteiden noudattamisessa on meidän tietojen perusteella mahdollisesti epäselvyyksiä, Lahdenperä kertoo.

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut