Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Saimaannorppa sai poikkeuksellisen hyvän pesintätalven, ajokeli laajalti kehno, YK:n pääsihteeri tuomitsee tappavan voimankäytön Myanmarissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomen kriminaalipolitiikka jäi 1800-luvulla muista Pohjoismaista jälkeen - syynä joutuminen Venäjän valtaan, kertoo tuore väitös

Autonomian aikaan Suomessa oli selvästi muita Pohjoismaita ankarampi rangaistusjärjestelmä. Tuoreen väitöskirjan mukaan Suomen vankiluku oli selvästi luultua suurempi, mitä selittää rinnakkainen rankaisujärjestelmä Siperiassa.

Perjantaina Helsingin oikeustieteellisessä tiedekunnassa väitelleen Miikka Vuorelan mukaan 1870–80-luvuilla Siperiaan karkotettuja oli lähes yhtä paljon kuin Suomessa vankeja.

Kriminaalipolitiikan ankaruus oli väitöksen mukaan seurausta Suomen joutumisesta Venäjän valtaan. Sen jälkeen tulivat suuret kriisit, kuten nälkävuodet ja sodat, ja jäätiin jälkeen entisestään, Vuorela sanoo. Muiden Pohjoismaiden tasolle päästiin hänen mukaansa vasta 1990-luvulla.

Saimaannorppa sai poikkeuksellisen hyvän pesintätalven

Tänä vuonna talvi on poikkeuksellisen hyvä saimaannorpan pesinnälle, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela STT:lle.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa lumipesään helmikuun ja maaliskuun taitteessa. Pesä suojaa kuutteja petoeläimiltä ja pakkaselta.

Pitkän ajan sääennusteissa ei ole odotettavissa lämmintä säätä, joten lumipesät suojaavat kuutteja kriittisimmän ajan yli.

Muutos on valtava viime vuoden leutoon talveen verrattuna. Viime vuonna pesään kuolleita kuutteja löydettiin kymmenen, joista ainakin kuusi oli joutunut petoeläimen hampaisiin.

Ajokeli laajalti kehno, Suomeen kosolti uutta lunta

Ajokeli on tänään valtaosassa Suomea huono tai erittäin huono. Sadetta saadaan runsaasti sekä lumena, räntänä että länsirannikolla vetenä.

Liikennesään varoitus kattaa koko Suomen paitsi Lapin itäosan ja Koillismaan. Vaikein ajokeli on Pohjanmaan maakunnassa ja siitä kaakkoon Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon asti.

Lämpötila nousee päivällä nollaan länsirannikolla ja ehkä myös osassa etelärannikkoa. Lapin itäosissa voi sitä vastoin olla pakkasta parikymmentä astetta.

Helsingissä hajosi kerrostalossa päävesiputki – vettä tulvi kolmeen arvoasuntoon, liiketilaan ja kellariin

Helsingin kantakaupungissa tapahtui myöhään lauantaina suurehko vesivahinko kerrostalossa ja vettä tulvi muutamaan asuntoon, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitos Twitterissä.

Päivystävän palomestarin Toni Fohlinin mukaan vanhassa kerrostalossa oli mennyt rikki päävesiputki, minkä seurauksena vedet olivat tulleet sisään kolmeen arvoasuntoon, yhteen liiketilaan ja kellariin.

Fohlinin mukaan lauantaisen vesivahingon suuruinen vaurio aiheuttaa näin vanhassa talossa yleensä useita kuukausia kestävän saneerauksen.

Asunnoissa on ollut vahingon sattuessa asukkaita, jotka ovat joutuneet lähtemään evakkoon.

Vuoto on saatu tukittua ja paikalle oli alkuyöstä saapunut jälkivahingontorjuntayritys.

Espoon Matinkylässä ammuttiin myöhään lauantaina laukauksia yleisellä paikalla

Espoon Matinkylässä on ammuttu laukauksia yleisellä paikalla, kertoi Länsi-Uudenmaan poliisi Twitterissä sunnuntaina alkuyöstä puoli yhden aikaan.

Tviitin mukaan tapahtuneesta ei ole aiheutunut henkilövahinkoja, eikä ampumisesta koidu vaaraa sivullisille. Epäillyn ampujan kerrotaan myös olevan poliisin hallussa.

Myös poliisin tilannekeskuksen mukaan tilanne oli alkuyöhön mennessä rauhoittunut. Tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle ennen kello yhtä ampumisen tapahtuneen lauantain puolella vähän ennen puoltayötä, muttei annettu tarkempia tietoja esimerkiksi tapahtumien kulusta tai tapahtumapaikasta.

Tilannekeskuksesta ei osattu sanoa, tullaanko asiasta tiedottamaan myöhemmin lisää.

Kyberturvallisuus on kriittinen kysymys autonomisten laivojen kehittämisessä

Autonomisissa laivoissa kyberturvallisuus on kriittinen seikka, kertoo Kongsbergin etäoperointiratkaisuista vastaava johtaja Anton Westerlund. Norjalainen Kongsberg kehittää Turussa ratkaisuja autonomisiin aluksiin.

Westerlundin mukaan kyberturvallisuus on tiedostettu, ja asian eteen tehdään hyvinkin paljon töitä.

Laivoihin kehitetään koko ajan automaattisia ominaisuuksia, joista on määrä edetä etäohjauksen kautta täysin ilman miehistöä kulkeviin autonomisiin aluksiin.

YK:n pääsihteeri tuomitsee tappavan voimankäytön Myanmarissa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsee tappavan voimankäytön Myanmarissa. Hänen mukaansa rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistuvaa tappavaa voimankäyttöä, pelottelua ja häirintää ei voida hyväksyä.

Guterres kommentoi asiaa Twitterissä sen jälkeen, kun kahden ihmisen kerrottiin kuolleen lauantaina turvallisuusjoukkojen avattua tulen mielenosoittajia vastaan. Poliisi ja sotilaat tulittivat mielenosoittajia maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa.

Helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä yhteensä kolme mielenosoittajaa. (Lähde: AFP)

Trumpin on määrä puhua ensi viikolla ensimmäistä kertaa julkisuudessa presidenttikautensa päättymisen jälkeen

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin on määrä pitää viikon päästä sunnuntaina ensimmäinen julkinen puheensa sitten presidenttikautensa päättymisen. Trump pitää puheensa konservatiivien CPAC-konferenssissa Floridan Orlandossa.

Asiasta kertovat lähteidensä pohjalta muun muassa uutistoimisto AFP, uutissivusto Axios ja Fox News -uutiskanava.

Trumpin on määrä puhua republikaanipuolueen ja konservatiivisen liikkeen tulevaisuudesta sekä kritisoida seuraajansa Joe Bidenin maahanmuutto- ja rajapolitiikkaa.

Biden on viime aikoina kumonnut edeltäjänsä maahanmuuttopäätöksiä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaismediat: Lentokoneesta satoi osia esikaupunkialueelle Denverissä

Yhdysvalloissa United Airlines -lentoyhtiön lentokoneeseen tuli pian nousun jälkeen moottorivika ja koneesta satoi osia Denverin esikaupunkialueelle, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Uutiskanava CNN:n mukaan kone palasi moottorivian vuoksi Coloradon osavaltion pääkaupungin Denverin kansainväliselle lentokentälle.

Koneesta pudonneet osat aiheuttivat jossain määrin omaisuusvahinkoja, mutta poliisin mukaan henkilövahingoilta vältyttiin, kertoo uutiskanava NBC News.

Broomfieldin poliisi kertoo Twitterissä, että koneesta on pudonnut osia ainakin yhden kodin pihaan sekä naapurustosta löytyvään puistoon.

Broomfield sijaitsee CNN:n mukaan noin 40 kilometrin päässä Denveristä.

Aho maalinteossa Carolinan ja Tampa Bayn kohtaamisessa

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin Sebastian Aho sai Tampa Bay Lightningin vastaisessa pelissä 1+1-tehot. Carolina voitti Tampa Bayn 4–0.

Aho vastasi joukkueensa toisesta maalista ja oli syöttämässä neljättä maalia.

Columbus Blue Jacketsin ja Nashville Predatorsin kohtaamisessa Columbuksen Patrik Laine ei päässyt tehoille. Columbus hävisi pelin 2–4.

Molempien joukkueiden maaleilla nähtiin suomalaisvahteja. Nashvillen Pekka Rinne torjui 23 laukauksesta 21. Columbuksen maalilla huhki osan pelistä Joonas Korpisalo, joka torjui kuudesta laukauksesta jokaisen.