Moottorivalmistaja tarkistaa 125 konetta Boeingin lauantaisen onnettomuuden jälkeen

Moottorivian vuoksi matkustajakoneesta putoili osia Denverissä esikaupunkialueelle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lentokonemoottoreita valmistava Pratt & Whitney ilmoittaa tekevänsä Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen (FAA) vaatimat tarkastukset 125 lentokoneelle, joiden moottorin siivekkeet ovat samanlaisia kuin lauantaina moottorivian saaneessa Boeing 777 -koneessa.

United Airlinesin lentokoneeseen tuli lauantaina moottorivika Yhdysvalloissa pian Denverin kansainväliseltä lentokentältä lähtemisen jälkeen, ja koneesta satoi osia esikaupunkialueelle. Koneessa oli Pratt & Whitneyn 4000-sarjan suihkumoottori.

Yhtiön mukaan suihkumoottorin turbiinin siivekkeet tutkitaan kaikista koneista, joissa on vastaavanlainen moottori "lentokelpoisuuden vahvistamiseksi".

– Pratt & Whitney koordinoi kaikki toimet Boeingin , lentoyhtiöiden ja viranomaisten kanssa. Koneiden turvallinen käyttö on meille ykkösasia, yhtiö totesi lausunnossaan.

FAA oli pohtinut moottorien lisätarkastusten tarvetta jo aiemmin

FAA kertoi aiemmin pohtineensa tiukempia säännöksiä lentokoneiden moottorien tarkastuksille jo ennen lauantain turmaa.

FAA oli käynyt läpi tarkastusasiakirjoja ja huoltohistorioita joulukuisen Japan Airlinesin lentokoneen moottorivian vuoksi. Japanilaiskone oli samaa konetyyppiä kuin lauantainen turmakone, ja myös siinä oli ollut Pratt & Whitneyn 4000-sarjan suihkumoottori.

Ilmailuviranomaisen edustaja kertoi tiistaina, että FAA oli selvittänyt joulukuisen onnettomuuden jälkeen suihkumoottorin turbiinin siivekkeen murtumisen syytä ja arvioinut, tarvitsisiko siivekkeiden tarkastuksia lisätä.

Kommentoi

Palvelut