Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti keskiviikkona YK:n ihmisoikeusneuvoston pääistunnossa länsimaita siitä, että nämä käyttävät koronapandemiaa tekosyynä painostaa maita, joista ne eivät pidä. Länsi pyrkii heikentämään kaikkia maita Venäjän ympärillä, Lavrov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.
Lavrovin mukaan länsimaiden johto ei huomioi pakotteiden haitallisia vaikutuksia ihmisoikeuksiin pandemian aikana.
– YK:n pääsihteerin ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun kehotukset keskeyttää yksipuoliset pakotteet koronaviruksen torjunnassa tarvittavien elintarvikkeiden, lääkkeiden ja laitteiden toimituksiin ja vastaavat rahoitustapahtumat on jätetty huomiotta, Lavrov kommentoi.
Lavrov huomautti, että pandemia on aiheuttanut huomattavaa vahinkoa monien maiden sosiaaliselle ja taloudelliselle pohjalle. Hän myös muistutti, että pandemian seurauksena maailmantalouden romahdus on aiheuttanut huomattavaa työttömyyden kasvua ja pahentanut sosiaalista haavoittuvuutta.
– Eriarvoisuus yksittäisten maiden ja alueiden kehityksessä kasvaa. - - Meidän olisi keskityttävä näihin ongelmiin ja etsittävä yhdessä tapoja ratkaista ne, Lavrov totesi.
Yhdysvallat haluaa takaisin
Yhdysvallat pyrkii jälleen mukaan YK:n ihmisoikeusneuvostoon, maan ulkoministeri Antony Blinken kertoi neuvostolle videoviestissä keskiviikkona. Entisen presidentin Donald Trumpin hallinto vetäytyi neuvostosta kesäkuussa 2018.
– Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että Yhdysvallat pyrkii ihmisoikeusneuvostoon kaudeksi 2022–24, Blinken sanoi.
– Pyydämme nöyrästi kaikkien YK:n jäsenvaltioiden tukea pyrkimyksissämme palata mukaan.
Trump veti Yhdysvallat pois neuvostosta kolme vuotta sitten sanoen sen olevan "armottoman puolueellinen" Israelia kohtaan. Trump syytti neuvostoa myös tekopyhyydestä, joka antoi ihmisoikeuksien rikkojille mahdollisuuden istua pöydässä. Yhdysvaltojen lähtö neuvostosta jätti tyhjiön, jonka Kiina ja muut ovat olleet innokkaita täyttämään.
Vaikka Yhdysvaltain hallinto on luvannut aloittaa aktiivisen osallistumisen neuvoston toimintaan välittömästi, ei maa voi automaattisesti palauttaa jäsenyyttä, josta se erosi kolme vuotta sitten.
YK:n yleiskokous valitsee 47 jäsenvaltiota neuvostoon seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi tämän vuoden lopulla.
– Yhdysvallat asettaa demokratian ja ihmisoikeudet ulkopolitiikkansa keskiöön, koska ne ovat välttämättömiä rauhan ja vakauden kannalta, Blinken sanoi neuvoston vuosittaiselle pääistunnolle, joka tänä vuonna järjestetään pääasiassa virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.