Biden haluaa välttää välirikon Saudi-Arabian kanssa, mutta saa ankaraa kritiikkiä lepsuilusta – saudit kiistävät kruununprinssin hyväksyneen toimittaja Jamal Khashoggin murhan

59-vuotiaana tapettu Khashoggi oli Yhdysvalloissa asunut toimittaja. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurha parin vuoden takaa ja sitä käsittelevä Yhdysvaltojen tiedusteluraportti Saudi-Arabian kruununprinssin osuudesta kiehuttavat sekä Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa että suhteita öljyvaltioon. Presidentti Joe Biden saa kovaa kritiikkiä median edustajilta ja ihmisoikeusaktivisteilta, koska ei aio asettaa Saudi-Arabiaa tai murhan tilaajaa vastuuseen. Kruununprinssi ei ole joutumassa edes talouspakotteiden kohteeksi.

– Kruununprinssi tappoi ystäväni Jamal Khashoggin ja me emme tee juuri mitään. Biden näköjään antaa murhaajan päästä pälkähästä, kirjoitti New York Timesin kolumnisti Nicholas Kristof.

Myös YK:n ihmisoikeusraportoija Agnes Callamard kirjoittaa kannanotossaan , että Yhdysvaltojen tulisi vähintään määrätä kruununprinssi Mohammed bin Salmanille pakotteita, jäädyttää hänen varansa ja kieltää häntä saapumasta maahan.

Callamard laati YK:n raportin Khashoggin murhasta. Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön tulisi jatkaa painostusta Saudi-Arabiaa vastaan, kunnes maa kertoo missä ja miten toimittajan ruumis tuhottiin.

Demokratian puolesta kampanjoiva Freedom House sanoi lausunnossaan, että Yhdysvaltojen haluttomuus toimia oman tiedustelutietonsa perusteella on turhauttavaa.

– Edellytämme oikeutta Jamal Khashoggille ja kaikille Saudi-Arabian toisinajattelijoille. Yhdysvaltojen ja EU:n on kiireesti määrättävä pakotteita kruununprinssille.

Riad: Perusteettomia ja virheellisiä tietoja

Saudi-Arabia kiisti jyrkästi tiedusteluraportin tiedot siitä, että kruununprinssi antoi hyväksyntänsä maanpaossa eläneen toimittajan murhalle. Maan ulkoministeriön lausunnossa sanotaan, että tiedusteluraportti sisälsi virheellisiä tietoja ja johtopäätöksiä.

– On erittäin valitettavaa, että tämä raportti, jossa on perusteettomia ja virheellisiä päätelmiä, julkaistaan, vaikka kuningaskunta oli selvästi tuominnut tämän hirvittävän rikoksen ja kuningaskunnan johto ryhtyi tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta tällaista tragediaa ei tapahtuisi enää koskaan, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Saudi-Arabia on aiemmin myöntänyt osallistuneensa Khashoggin murhaan, mutta kiistänyt kruununprinssin osallisuuden.

Saudien 15 miehen iskujoukko tappoi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa 2018 ja hävitti tämän ruumiin. Khashoggi oli houkuteltu konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen.

– Vuodesta 2017 lähtien kruununprinssi on hallinnut täysin kuningaskunnan turvallisuus- ja tiedusteluoperaatioita, minkä vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että saudiviranomaiset olisivat toteuttaneet tämänluontoisen operaation ilman kruununprinssin hyväksyntää, raportissa kirjoitetaan.

59-vuotiaana tapettu Khashoggi oli Yhdysvalloissa asunut toimittaja, joka arvosteli kotimaansa Saudi-Arabian hallintoa. Hän kirjoitti muun muassa Washington Postiin.

Blinken: Maiden välinen suhde vastaamaan Yhdysvaltojen arvoja

Bidenin hallinto on siirtynyt käyttämään Saudi-Arabiasta termiä "turvallisuuskumppani", eikä enää puhu liittolaisesta. Suhde on viilentynyt, mutta samalla Bidenin hallinto näyttää lähtevän siitä, että Saudi-Arabiaa tarvitaan edelleen kumppanina, kun ydinaseneuvotteluja Iranin kanssa käynnistellään uudelleen.

Maailman suurimman öljyntuottajamaan vaikutusvaltaa tarvitaan myös energiapolitiikassa, terrorismin vastaisessa taistelussa ja pyrkimyksissä lopettaa sota Jemenissä, arvioivat ulkopolitiikan tutkijat.

– Bidenin ulkopoliittinen joukkue koostuu kokeneista asiantuntijoista jotka eivät ole niin naiveja, että kuvittelisivat voivansa saavuttaa tavoitteitaan Lähi-idässä ilman Saudi-Arabiaa, joka on edelleen keskeinen toimija alueella, sanoi tutkija Kristin Diwan ajatuspaja Arab Gulf States Institutesta.

Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei halua rikkoa suhdettaan Saudi-Arabian kanssa.

– Tekemillämme toimilla ei ole tarkoitus rikkoa suhdettamme, vaan kalibroida se uudelleen vastamaan paremmin etujamme ja arvojamme, Blinken sanoi.

Heti raportin julkaisun jälkeen Blinken kertoi, että Yhdysvallat asettaa pakotteita 76 saudille, mutta kruununprinssi ei ole pakotteiden kohteena. Blinkenin mukaan tilanteessa on kyse isommista asioista kuin vain yksittäisestä ihmisestä.

– Minusta meidän täytyy ymmärtää myös se, että tämä on suurempaa kuin yksikään yksittäinen henkilö. Tämä uudelleenkalibrointi on suunnattu Saudi-Arabian politiikkaan ja tekemiin toimiin, Blinken sanoi toimittajille.

Yhdysvaltojen pakotteet kohdistuvat muun muassa yksikköön, jonka osa Khashoggin murhaajat olivat. Lisäksi sanktioita määrättiin muun muassa saudien tiedusteluviranomaisille, jotka olivat osallisina surmassa. Pakotteiden kohteeksi joutuneiden Yhdysvalloissa oleva omaisuus jäädytetään, minkä lisäksi liiketoimet heidän kanssaan kriminalisoidaan.

Biden soitti kuningas Salmanille ennen julkaisua

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu tuli jo kuukausi murhan jälkeen siihen tulokseen, että kruununprinssi Mohammed oli sen takana. Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump ei kuitenkaan julkisesti syyttänyt tätä murhasta.

Saudi-Arabiassa tuomittiin viisi ihmistä kuolemaan murhan johdosta, mutta myöhemmin tuomiot muutettiin 20 vuoden vankeusrangaistuksiksi.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman, 35, on käytännössä johtanut Saudi-Arabiaa jo muutaman vuoden ajan, vaikka nimellisesti maata hallitsee yhä kuningas Salman. Mohammed on hiljentänyt oppositiota kovin ottein ja vanginnut kuningasperheen sisäisiä kilpailijoitaan.

Biden määräsi jo muutama vuosi sitten tehdyn raportin julkaistavaksi osana toimia, jossa Yhdysvaltain uusi hallinto tekee pesäeroa kruununprinssi Mohammediin. Ennen raportin julkaisua Biden soitti kuningas Salmanille ja kertoi, ettei aio puhua kruununprinssille.

Kommentoi

Palvelut