Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Myanmarin poliisi tulitti mielenosoittajia kumiluodeilla – YK-lähettiläs pyysi tukea junttaa vastaan

Myanmarin poliisi on lauantaina hajottanut mielenosoittajien ryhmää kumiluodeilla maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Mon-kansaa edustavat mielenosoittajat olivat kokoontuneet viettämään kansallispäiväänsä. Myös muiden vähemmistöjen edustajia oli saapunut paikalle osoittamaan mieltään sotilasvallankaappausta vastaan.

– Mitä poliisi tekee? He suojelevat hullua diktaattoria, huusivat mielenosoittajat, kun heitä ajettiin pois.

Poliisi otti kiinni ainakin 15 ihmistä, joiden joukossa oli ainakin kolme toimittajaa.

New Yorkissa nähtiin poikkeuksellinen ulostulo, kun Myanmarin YK-suurlähettiläs Kyaw Moe Tun vetosi kansainväliseen yhteisöön ja pyysi siltä tukea kenraali Min Aung Hlaingin johtaman sotilasjuntan kukistamiseksi.

– Me tarvitsemme voimakkaimpia mahdollisia toimia kansainväliseltä yhteisöltä, jotta sotilasvallankaappaus saataisiin päättymään, viattomien ihmisten sorto loppumaan ja demokratia palautettua, Kyaw sanoi.

– Vallankumouksen on voitettava, hän sanoi ääni sortuen ja teki Nälkäpeli-elokuvista tutuksi tulleen kolmen sormen tervehdyksen, josta on tullut ensin Thaimaassa ja nyt myös Myanmarissa demokratialiikkeen tunnus.

Myanmarissa valtaa pitävä sotilasjuntta on viime aikoina tiukentanut toimia mielenosoitusten ja demokratialiikkeen tukahduttamiseksi. Helmikuun alussa tapahtunutta kaappausta perusteltiin väitetyllä vaalivilpillä marraskuussa pidetyissä vaaleissa. Vaalit voittanut Aung San Suu Kyi on ollut kotiarestissa kaappauksesta lähtien.

Poliittisia vankeja seuraavan ryhmän mukaan Myanmarissa on otettu kiinni, syytetty tai tuomittu yli 770 ihmistä kaappauksen jälkeen.