Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallisesta sopimisesta ratkaisua hakenut työryhmä sai jatkoaikaa keskiviikkoon, yksimielistä linjausta tuskin vieläkään tulossa

Paikallista sopimista pohtineen kolmikantaisen työryhmän takaraja on siirtynyt parilla päivällä. STT:n tietojen mukaan yksimielistä ratkaisua tuskin on löytymässä vieläkään. Ryhmä kertoo työnsä etenemisestä työllisyyden edistämisen ministeriryhmälle keskiviikkona iltapäivällä, kun alun perin sen piti raportoida työnsä tuloksista nyt maanantaina.

– Odotan, että ministerit linjaavat, miten työtä jatketaan. Meiltä ei välttämättä tässä vaiheessa tule mitään omaa työryhmän loppuraporttia tai mietintöä, sanoo työryhmän puheenjohtaja, työministerin valtiosihteeri Ville Kopra.

Hänen mukaansa idea on, että jos ei tule loppuraporttia, työtä jatketaan. Mutta tämä on vielä auki.

Ehdotusten takaraja täyttyi maanantaina, mutta asioita käydään vielä läpi järjestöjen hallinnoissa.

Hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä linjauksia viimeistään huhtikuun puoliväliriiheen. Se on Kopran mukaan yhä tavoite.

Pelisäännöt haussa

Yhteinen tavoite on, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä myös yleissitovia työehtosopimuksia noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä. Suurin ongelma onkin, millä pelisäännöillä mahdollisuuksia laajennettaisiin.

Työnantajapuoli haluaisi pelisäännöt tiukasti lakiin, kun taas työntekijäpuolella kannatetaan jatkossakin työehtosopimusten kautta etenemistä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä katsotaan, että hallitusohjelmakirjaus ei edellytä, että asioita lähdettäisiin lakimuutoksilla korjaamaan, mutta se on mahdollista, jos ratkaisu on muuten järkevä ja tasapainoinen. Ministeriössä ei siis suljeta pois sitä, että hallitusohjelmakirjauksesta huolimatta lainsäädäntömuutoksiakin voisi miettiä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei paikallisen sopimisen edistäminen työehtosopimusten kautta sulje pois lainsäädännöllisiä toimenpiteitä.

Työryhmässä on ollut esillä ehdotus, jonka mukaan paikallisen sopimisen edistämisessä edettäisiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa sopimusosapuolet neuvottelisivat sopimuskierroksella syksyllä, miten paikallista sopimista voisi edistää, jos luottamusmiestä ei ole. Toisessa vaiheessa toteutettaisiin tarvittavat lainsäädäntömuutokset. Kaksivaiheisesta ehdotuksesta on kertonut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.