Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edustajainhuone aikaisti torstaista äänestystään mahdollisen hyökkäyksen varalta

Yhdysvaltain edustajainhuone aikaisti mahdollisen hyökkäyksen varalta alkujaan torstaille suunniteltua äänestystä poliisiuudistuksia koskevasta lakialoitteesta. Aikataulumuutoksesta kertoivat muun muassa yhdysvaltalaislehdet Hill ja Washington Post .

Poliisi on tehostanut kongressin turvatoimia Washingtonissa, koska viranomaiset ovat saaneet tiedustelutietoja mahdollisesta yrityksestä tunkeutua rakennukseen torstaina.

Paikallista aikaa keskiviikkoillalle siirretyssä äänestyksessä edustajainhuone äänesti poliisin käsiin viime vuonna kuolleen mustan miehen nimeä kantavan lakialoitteen puolesta äänin 220–212. Äänestys käytiin vain viisi päivää ennen kuin George Floydin murhasta syytetyn poliisin oikeudenkäynnin on ollut määrä alkaa.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minnesotassa viime vuoden toukokuussa. Murhasta syytettynä oleva poliisi painoi Floydia polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

Ympäri Yhdysvaltoja puhkesi laajoja mielenosoituksia Floydin kuoleman jälkeen. Mustien oikeuksia ja poliisiväkivallan loppumista vaatineet mielenilmaukset läikkyivät myös maan rajojen ulkopuolelle, ja tukimielenosoituksia oli Suomessakin.

Poliisin syytesuojan rajoittaminen hiertänee

Edustajainhuoneen hyväksymä ja seuraavaksi senaattiin siirtyvä lakiuudistuspaketti kieltää muun muassa kuristusotteiden käytön sekä niin sanotut ilman koputusta tapahtuvat kotietsinnät. Lisäksi sillä pyritään myös vähentämään vähemmistöjen eriarvoista kohtelua poliisitoiminnassa.

Lakialoitteen myötä maahan saataisiin myös tietokanta, jolla seurataan poliisien tekemiä rikkomuksia.

Samainen lakialoite meni läpi edustajainhuoneesta jo viime vuonna, mutta republikaanienemmistöinen senaatti esti sen. Lakialoite otettiin uudelleen esille viime viikolla nyt, kun myös senaatti on hienoisesti demokraattien hallinnassa.

Ainoastaan yksi republikaaniedustaja kannatti edustajainhuoneessa lakialoitetta, kun taas kaksi demokraattia vastusti sitä.

Presidentti Joe Biden kertoi keskiviikkona demokraateille antavansa aloitteelle vahvan tuen.

Aloitteen kyseenalaisin osa liittyy luultavasti poliisien syytesuojan rajoittamiseen. Poliisit ovat pitkään olleet suojattuina siviilikanteilta, minkä demokraatit ovat kokeneet suojaavan epäoikeudenmukaisesti poliiseja vastuulta.

Republikaanit ovat sen sijaan väittäneet, että laki veisi poliisivoimilta rahoituksen, vaikeuttaisi poliisien toimintaa ja tekisi yhteisöistä turvattomampia.

QAnon uskoo Trumpin nousevan torstaina jälleen valtaan

Hillin mukaan edustajainhuone menee tauolle torstaina, mutta senaatin on määrä jatkaa toimintaansa. Senaatissa jatketaan mittavan koronatukipaketin käsittelyä.

Mahdollisesta torstaisesta hyökkäyksestä kertovien tiedustelutietojen mukaan juonen takana on "tunnettu puolisotilaallinen ryhmittymä". Kongressin ympärille on rakennettu lisää esteitä ja rakennuksen suojaksi on komennettu lisää henkilöstöä.

Keskiviikkona oli edelleen epäselvää, oliko tiedustelutiedoissa kyse pelkästään ääriajattelua edustavien henkilöiden verkkokeskusteluista vai oliko Washingtoniin oikeasti matkalla hyökkäystä suunnittelevia ihmisiä.

QAnon-salaliittoteoreetikot uskovat, että Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump nousee uudestaan presidentiksi torstaina. Vuoteen 1933 saakka Yhdysvaltain presidentit vannoivat virkavalansa 4. maaliskuuta.

Trumpin kannattajat hyökkäsivät loppiaisena kongressiin. Mellakoinnin aikana ja sen jälkeen kuoli viisi ihmistä. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta, mutta ex-presidentti vapautettiin odotetusti maan senaatissa.