Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Luonnos liikkumisrajoituksista sallisi ulkoilun vain yhdessä asuvien kesken, kolmen viikon ravintolasulku alkaa valtaosassa maata, luvassa voi olla vaarallista ajokeliä

Koronakävelyt kaverien kanssa loppuisivat, jos koronaepidemian pahimmille alueille määrätään liikkumisrajoituksia. STT:n tietojen mukaan rajoitusten aikana saisi ulkoilla vain yksin tai samassa kotitaloudessa asuvien kanssa. Ulkoiluun ei tulisi aikarajoja.

Valtioneuvoston kanslian luonnostelema liikkumisrajoitus voitaisiin määrätä kolmeksi viikoksi kerrallaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Rajoitus olisi voimassa ympäri vuorokauden. Kotoa saisi poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan. Välttämätöntä liikkumista olisi esimerkiksi työssä, koulussa tai ruokakaupassa käynti.

Kolmen viikon ravintolasulku alkaa valtaosassa maata

Kolmen viikon ravintolasulku alkaa valtaosassa maata tänään. Hallitus antoi eilen asetuksen, jolla koronaepidemian hillitsemiseksi ravintolat suljetaan 15 maakunnassa.

Ravintoloissa tarjoillaan lähiviikkoina ainoastaan Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Niissä koronatilanne on muuta maata parempi.

Asetuksen takana on väliaikainen lainmuutos, jonka eduskunta hyväksyi ja presidentti vahvisti eilen.

Tällä tietoa ravintolat voivat ottaa asiakkaita sulkumaakunnissa jälleen 29. maaliskuuta.

Lumi pöllyää maan keskiosissa päivällä – luvassa voi olla vaarallista ajokeliä

Autoilijoiden on syytä olla tänään varuillaan liikenteessä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Pohjanmaalle saapui eilen illalla lumisadealue, joka kulkee luoteesta kohti kaakkoa ja saattaa tehdä liikennesään paikoin erittäin huonoksi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Päivän edetessä sade etenee Uudellemaalle, ja illan tullen se painuu Suomenlahdelle ja kohti Viroa. Uudenmaan kohdalla lunta ei ennusteta tulevan enää yhtä sankasti.

Viron kaavailema tiukka koronasulku tulossa voimaan torstaina – sulku kestää ainakin kuukauden

Viroon suunnitellun tiukan koronasulun on määrä tulla voimaan torstaina. Maan pääministeri Kaja Kallas kertoi asiasta myöhään maanantaina Viron yleisradion ERR:n haastattelussa. Sulku kestää ainakin kuukauden, pääministeri sanoi.

Aiemmin sulun arvioitiin voivan alkaa jo keskiviikkona. Sulkutoimista on määrä päättää virallisesti tiistaina, ERR kertoo.

Viron sulku olisi paljon kattavampi kuin esimerkiksi Suomen, sillä se sulkisi muun muassa kaikki koulut. Kaupoista vain välttämättömät liikkeet kuten ruokakaupat ja apteekit voisivat olla auki.

Kallaksen mukaan laajan sulun syy on Virossa nopeasti ja laajalle levinnyt koronaviruksen brittimuunnos.

Yhdysvallat valmis myöntämään väliaikaista suojelua sadoille tuhansille venezuelalaisille

Yhdysvallat on valmis myöntämään väliaikaista humanitaarista suojelua sadoille tuhansille maassa oleville venezuelalaisille. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon linjaus tarkoittaa, että arviolta noin 300 000 venezuelalaista voi nyt hakea suojelun tarpeeseen perustuvaa oleskelulupaa.

Väliaikaisen suojelun tarve perustuu Venezuelan kaoottiseen tilanteeseen. YK:n mukaan yhteensä noin 5,4 miljoonaa venezuelalaista on paennut kotimaansa taloudellista ja poliittista ahdinkoa vuoden 2015 jälkeen.

Venezuelassa sosialistipresidentti Nicolas Maduro ja maan oppositio ovat juuttuneet kitkerään valtakamppailuun.

Latinalaisessa Amerikassa yli 700 000 ihmistä kuollut koronavirukseen liittyen

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella yli 700 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen, kertovat uutistoimisto AFP:n laskemat. AFP pohjaa laskelmansa viranomaislähteisiin.

AFP:n mukaan maanosista ja alueista enemmän koronavirukseen liittyviä kuolemia on vain Euroopassa.

Latinalaisen Amerikan valtioista määrällisesti pahiten koronaviruksesta on kärsinyt lähes 215 miljoonan asukkaan Brasilia, jossa on Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan todettu yli 266 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Lähes 130 miljoonan asukkaan Meksikossa koronavirukseen liittyviä kuolemia on yli 190 000. (Lähde: AFP)

Neandertalinihmiset katosivat Euroopasta tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioi tuore tutkimus

Neandertalinihmisten taival Euroopassa saattoi päättyä tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioidaan belgialaisten, brittiläisten ja saksalaisten tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkijaryhmä ajoitti uudestaan belgialaisesta luolasta löydettyjä fossiileja. Aiempi radiohiilitutkimus ajoitti jäänteet noin 24 000 vuoden ikäisiksi, mutta uudemman tutkimuksen mukaan niiden ikä olisikin yli 40 000 vuotta.

Tutkimus julkaistiin PNAS-tiedejulkaisussa maanantaina. Artikkelin kirjoittajien mukaan neandertalinihmisten katoamisen ajoitus on kiivasta keskustelua herättävä aihe. Ajoituksen tarkentuminen voi auttaa ymmärtämään, millainen ihmisen sukulaislaji oli kyvyiltään ja miksi se kuoli sukupuuttoon. (Lähde: AFP)

Kaapo Kähkönen pysäytti Vegasin – torjui NHL-uran ensimmäisen nollapelin

Jääkiekon NHL:ssä Minnesota Wild voitti kotonaan Vegas Golden Knightsin 2–0. Kevin Fiala teki avauserässä Minnesotan avausmaalin ja Jonas Brodin viimeisteli loppulukemat kuusi sekuntia ennen ottelun päätössummeria.

Minnesotan maalivahtina pelasi Kaapo Kähkönen, jolle nollapeli oli NHL-uran ensimmäinen. Kähkönen torjui ottelussa 26 kertaa.

24-vuotiaalle suomalaismaalivahdille ottelu Las Vegasia vastaan oli kauden 14:s. Kähkönen on kantanut päävastuun Minnesotan torjuntatöistä alkukauden aikana.