STM ja THL: Suomessa tänään 720 uutta tartuntaa – Hus-alueella ja Varsinais-Suomessa valtaosa tartunnoista virusmuunnosta

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koronakuolemia on kirjattu Suomessa nyt yhteensä 783.

Ensimmäinen koronarokote on annettu yhteensä liki 540 000 ihmiselle. Luku nousi eilisestä noin 25 000:lla. Toisen koronarokoteannoksen saaneita on liki 85 500.

Sairaalahoidossa on koronan vuoksi 260 ihmistä, joista tehohoidossa on 41. Koronatartunnoista johtuva sairaalahoidon tarve on edelleen kasvanut lähes koko maassa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aiemmin tänään.

STM ja THL kertoivat koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin tänään 720. Uusista tapauksista noin 480 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Kahden viime viikon aikana on todettu yli 8 900 tartuntaa, mikä on 2 400 enemmän kuin kahden edeltävän viikon aikana.

Epidemian tilanne on STM:n ja THL:n mukaan vaikea erityisesti Husin alueella sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä. Ilmaantuvuus on korkealla myös Ahvenanmaalla.

– Niin Husin alueella kuin myös Varsinais-Suomessa näyttää siltä, että virusmuunnos aiheuttaa nyt valtaosan uusista tautitapauksista ja selittää tätä epidemian nopeaa kiihtymistä, Puumalainen sanoi.

Muuntunutta virusta on kaikkialla Suomessa, minkä vuoksi myös näennäisesti rauhallisilla alueilla suojaustoimet ja rajoitukset on otettava vakavasti, tähdensi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Päivystyksiin tuotuja potilaita suoraan teholle

Voipio-Pulkki käytti Suomen epidemiatilanteesta sanaa räjähdysherkkä. Kaikki mittarit osoittavat Voipio-Pulkin mukaan nyt epidemian kasvua.

Sairaalahoidon kokonaiskuormitus ja tehohoidon kuormitus ovat saavuttamassa joulukuun epidemiahuipun tason.

– Ihan viime päivinä myös päivystyksiin on tuotu potilaita, jotka ovat suoraan siinä kunnossa, että oikea sijoituspaikka on teho-osasto, Voipio-Pulkki kertoi.

Hoitopaine kohdistuu erityisesti Hus-alueelle, mutta nousua nähdään myös muilla erityisvastuualueilla.

Media kysyi tiedotustilaisuudessa myös arviota liikkumisrajoitusten tarpeesta. THL:n Puumalaisen mukaan ensin on syytä katsoa, miten käyttöön otetut uudet rajoitustoimet tehoavat.

– On erittäin järkevää ja tarpeellista, että varaudutaan siihen, että näitä vieläkin kireämpiä rajoitustoimia voidaan ottaa käyttöön, Puumalainen sanoi.

Kun rajoitteita asetetaan, niiden pitää olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja tehokkaita, Voipio-Pulkki sanoi. Hän huomautti myös, että ulkona liikkumisen rajoittaminen sinänsä ei vähennä kontakteja.

– Kun katsotaan, miten muut maat ovat tätä keinoa käyttäneet, siihen on yleensä liitetty hyvin tarkkoja rajoituksia siihen, ketä saa tavata, missä ja kuinka usein. Ja tätä kokonaisuutta joudutaan sitten miettimään, kun tätä rajoitetta mahdollisesti joudutaan ottamaan käyttöön.

Rokotukset vähentäneet ikääntyneiden tartuntoja

Positiivista on se, että koronaan liittyvien kuolemantapausten määrä on pysynyt aika tasaisena, vaikka tartuntojen määrä on noussut, Puumalainen kertoi. Kuolemien määrässä näkyy jo rokotusohjelman vaikutus.

Kuolinlukuja on kuitenkin nostanut koronaepidemia oululaisessa saattohoitoyksikössä. Saattohoidossa olevia ei yleensä rokoteta.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on menossa ylöspäin kaikissa ikäryhmissä lukuun ottamatta yli 80-vuotiaita, jotka näyttävät erkanevan muun ikäisistä. Tässä ikäryhmässä samanlaista nousua ei ole enää viime päivinä nähty.

– Tämä varmasti kertoo siitä, että rokotteella on suojavaikutusta, ja näin tautiin kaikkein vanhimmissa ikäryhmissä ei enää sairastuta ihan samalla tavalla kuin nuoremmissa ikäryhmissä, Puumalainen sanoi.

Puumalainen arvioi, että asiaan on voinut vaikuttaa myös entistä varovaisempi käytös.

80 vuotta täyttäneistä on Suomessa rokotettu noin kaksi kolmasosaa.

Ulkomailta tulevien tartuntojen osuus pienentynyt

Viime viikolla Suomessa oli jälleen ennätyksellisen paljon koronatartuntoja. Maaliskuun aloittaneella viikolla raportoitiin yhteensä liki 4 400 koronatapausta.

Suomen rajojen yli tulevien tartuntojen tilanne on olennaisesti parantunut, kertoi strategiajohtaja Voipio-Pulkki. Samanlaista viestiä on saatu hänen mukaansa sekä Helsingistä että muilta rajanylityspaikkoja lähellä olevilta sairaanhoitopiireiltä.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli koko maassa viime viikolla 1,5 prosenttia. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 2,3 prosenttia kaikista tartunnoista.

Hyvä kehitys ei tarkoita sitä, että rajatoimenpiteitä olisi järkevää höllätä, huomautti THL:n Puumalainen.

Suomen naapurimaista tilanne on viime aikoina huonontunut etenkin Virossa. Myös Ruotsissa ilmaantuvuudessa on jälleen näkynyt nousua.

STM arvioi: Keskikesään mennessä maahan vajaat 7 miljoonaa rokoteannosta

STM:n arvion mukaan kesäkuun loppuun mennessä Suomeen olisi saapunut noin 6,8 miljoonaa rokoteannosta, kertoi osastopäällikkö Tuija Kumpulainen. Huhti-kesäkuussa maahan saataisiin arviolta keskimäärin 450 000 rokoteannosta viikossa.

THL:n aiemman arvion mukaan riskiryhmään kuulumattomien aikuisten rokotukset voisivat alkaa kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla.

EU-komissio ilmoitti eilen, että EU:n jäsenmaat saavat maaliskuun aikana neljä miljoonaa lisäannosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta. Kumpulaisen tietojen mukaan kyse on myöhempään ajoitettujen toimitusten aikaistamisesta, ei varsinaisesti lisäerästä. Suomen osuus erästä on noin 50 000 annosta.

Kumpulainen arvioi, että Suomessa ei ole välitöntä tarvetta hankkia venäläistä Sputnik-rokotetta, jos se jossain vaiheessa saa EU:ssa myyntiluvan.

– Ihan äkkiä meillä ei ole pulaa rokotteista. Siinä tulee sitten se kysymys, miksi ostaisimme lisää tässä vaiheessa, Kumpulainen sanoi viitaten arvioon Suomeen myöhemmin tänä vuonna saapuvista rokotetoimituksista.

Kumpulaisen mukaan tilanne voisi olla erilainen muutaman vuoden päästä, jos koronarokotteesta tarvittaisiin influenssarokotteen tapaan uusia annoksia vuosittain. THL:n Puumalaisen mukaan vielä ei ole varmuutta siitä, jääkö koronavirus kiertämään väestöön kausi-influenssan tavoin.

– On aivan mahdollista, että influenssarokotusten rinnalle joidenkin vuosien kuluessa vähitellen vakiintuu koronavirusrokote. Tämä on ihan eri asia kuin se, kuinka paljon koronavirus siinä vaiheessa enää yhteiskunnan toimintaan vaikuttaisi, Puumalainen sanoi.

Nykyiset rajoitukset pysyvät voimassa Uudellamaalla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella voimassa olevia rajoitustoimia jatketaan myös lähiviikkoina. Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä oli suosittanut rajoitusten jatkamista.

Rajoitusten voimassaoloaika olisi päättynyt tämän viikon lopussa.

Tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisia määräyksiä asiakastilojen sulkemisesta jatketaan 28. maaliskuuta asti, eli samaan päivään jolloin valtaosaa maasta koskeva ravintolasulku päättyy.

Kiinni pysyvät useat julkiset ja yksityiset tilat kuten kuntosalit, joukkueurheilutilat, yleiset saunat, tanssipaikat, huvi- ja teemapuistot ja sisäleikkipuistot.

Avin mukaan sisätiloja on mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Tämä tulkinta herätti hiljattain erimielisyyttä avin ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kesken.

Hallitus esittikin tänään pykälään muutosta, joka mahdollistaisi tilojen sulkemisen määräajaksi kokonaan. Lakimuutoksen on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se tukkisi avin nykyisen tulkinnan.

Tartuntatautilain pykälän 58 d mukaista velvoitetta eri toimijoille varmistaa lähikontaktien välttäminen tiloissaan jatketaan Hus-alueella kuukaudella, 14. huhtikuuta asti. Velvoite koskee esimerkiksi elinkeinonharjoittajia ja kuntia, mutta ei oppilaitoksia.

Myös yli kuuden hengen yleisötilaisuuksien kieltoa jatketaan kuukaudella. Pienemmistäkin kokoontumisista tulisi järjestää vain aivan välttämättömimmät, ja niissä on noudatettava tarkasti terveysturvallisuusohjeita.

Yksityistilaisuuksista on voimassa Husin suositus, jonka mukaan mitään yksityisiä kokoontumisia ei pitäisi järjestää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut