Brittipoliisi sai syytteet maaliskuun alussa kadonneen naisen sieppauksesta ja murhasta

Ihmiset jättivät suruviestejä lähelle naisen ruumiin löytöpaikkaa Kentissä Kaakkois-Englannissa. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Britanniassa Suur-Lontoon poliisissa toiminutta poliisimiestä syytetään maaliskuun alussa kadonneen naisen sieppauksesta ja murhasta. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian .

Mies pidätettiin tiistaina Kaakkois-Englannissa Kentissä, mistä myös kadonneen naisen ruumis löytyi pidätystä seuraavana päivänä. Syytteiden nostamisesta kerrottiin perjantaina.

Poliisi oli kertonut aiemmin perjantaina, että myöhään keskiviikkona metsäalueelta Ashfordista löytynyt ruumis oli tunnistettu maaliskuun kolmantena päivänä kadonneeksi 33-vuotiaaksi markkinointipäälliköksi.

Poliisin mukaan murhasta syytetään diplomaattikohteita turvaavassa eliittiyksikössä toiminutta 48-vuotiasta poliisimiestä. Poliisin tiedotteen mukaan mies oli ollut metropolialueen poliisivoimissa vain hieman yli kahden vuoden ajan.

Syytetyn poliisin on määrä astua oikeuden eteen jo tänään lauantaina.

Syytetty käynyt pidätyksen jälkeen jo kahdesti sairaalassa

Viranomaisten mukaan syytetty mies oli joutunut perjantaina jälleen sairaalaan päävamman vuoksi. Vain päivää aiemmin hän oli joutunut väliaikaisesti sairaalaan vastaavanlaisen vamman vuoksi. Miehen kerrotaan saaneen torstaisen vammansa ollessaan "yksin sellissään".

Britannian yleisradioyhtiön BBC :n mukaan Suur-Lontoon poliisi kertoo, että syytetty on sittemmin päässyt lähtemään sairaalasta ja hänet on viety takaisin selliinsä.

Poliisin toimiin liittyviä valituksia käsittelevä viranomainen (IOPC) tutkii, miten metropolialueen poliisi on käsitellyt keskiviikkona kuolleena löytyneen Sarah Everardin tapausta. Tutkinnassa selvitetään myös, miten naisen murhasta epäilty mies on päätynyt sairaalahoitoon.

IOPC kertoo tutkivansa myös, tutkiko poliisi asianmukaisesti Everardin murhasta epäiltyyn poliisiin kohdistuneen aiemman valituksen. Miehestä tehtiin ilmoitus siveettömyydestä helmikuun lopussa, vain muutamaa päivää ennen Everardin katoamista. Poliisin väitetään paljastaneen itsensä kahdesti Etelä-Lontoossa sijaitsevassa pikaruokaravintolassa.

Guardianin mukaan Suur-Lontoon poliisi on kertonut satojen poliisien osallistuneen Everardin katoamisen ja murhan tutkintaan, minkä lisäksi tutkinnassa ovat avustaneet myös kentiläiskollegat.

Uhrin nimi ollut laajasti esillä brittimediassa

Tapaus on aiheuttanut suurta kohua Britanniassa. Torstaina parlamentin alahuoneessa edustaja Jess Phillips luki edellisen vuoden aikana Britanniassa miesten käsissä kuolleiden 118 naisen ja tytön nimet.

– Tapetut naiset eivät ole katoavan harvinaisia. Tapetut naiset ovat yleisiä, Phillips sanoi ja kertoi naisten kuolemien tulleen hyväksytyksi osana jokapäiväistä elämää.

Brittilehti Sunin mukaan Phillips kertoi listan läpi luettuaan harkinneensa, olisiko Everardin nimi pitänyt lisätä listauksen jatkeeksi. Hän kuvaili 33-vuotiaan markkinointipäällikön nimen kaikuvan ympäri brittimediaa.

– Rukoilkaamme joka päivä ja tehkäämme joka päivä työtä varmistaaksemme, ettei kenenkään nimi päädy tälle listalle, hän sanoi.

Muun muassa Etelä-Lontooseen on suunniteltu lauantaille muistotilaisuuksia Everardille. Tuomioistuin kuitenkin kieltäytyi perjantaina antamasta päätöstä oikeudesta osoittaa mieltä koronavirusrajoitusten voimassa ollessa.

Muistotilaisuuksia suunnitteleva vapaaehtoisryhmä on kehottanut poliisia tekemään järjestäjien kanssa yhteistyötä, jotta tilaisuudet voitaisiin kuitenkin järjestää. Muistotilaisuudet on ollut määrä järjestää muun muassa turvaväleistä huolehtien.

Suur-Lontoon poliisi kertoi tuomarin vahvistaneen poliisin oikeuden määritellä isot kokoontumiset tällä hetkellä lainvastaisiksi. Poliisi kehotti ihmisiä keksimään "laillisen ja turvallisen tavan ilmaista näkemyksiään".

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Palvelut