Valko-Venäjän oppositiojohtaja pyytää kansalta tukea anonyymillä äänestyksellä

Tsihanouskaja oli ehdolla presidentinvaaleissa, joiden voittajaksi Lukashenka julistautui. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja pyytää valkovenäläisiä antamaan tukensa hänen vaatimuksilleen kansainvälisistä neuvotteluista maan presidentiksi julistautuneen Aljaksandr Lukashenkan hallinnon kanssa. Tukensa voi ilmaista anonyymillä äänestyksellä mobiilisovelluksen kautta.

Lausunnossaan Tsihanouskaja sanoi, että maan kriisi voidaan ratkaista kansainvälisillä neuvotteluilla ja että sekä YK että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat valmiita toimimaan sovittelijoina.

Ensimmäiset tulokset julkaistaan Tsihanouskajan mukaan ensi torstaina maaliskuun 25. päivänä eli niin kutsuttuna Vapauden päivänä.

Tsihanouskaja on elänyt maanpaossa Liettuassa siitä asti, kun Valko-Venäjän hallinto alkoi väkivaltaisesti tukahduttaa kiistanalaisten presidentinvaalien jälkeisiä mielenosoituksia viime elokuussa.

Äänestäjiä oli heti tuhansia

Tsihanouskaja oli ehdolla presidentinvaaleissa, joiden voittajaksi Lukashenka julistautui. Länsimaat tuomitsivat vaalit vilpillisiksi eivätkä ole tunnustaneet Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi. Lisäksi maan korkeita virkamiehiä vastaan on asetettu pakotteita.

Opettajana työskennellyt Tsihanouskaja oli politiikassa vasta-alkaja. Hän lähti ehdokkaaksi siksi, että hänen bloggaajapuolisonsa ehdokkuus estettiin. Puolisoa on sittemmin syytetty väkivaltaisen vallankumouksen suunnittelusta, ja häntä uhkaa enimmillään 15 vuoden vankeustuomio.

Tsihanouskaja on vaalien jälkeen lobannut kansainvälisiä instituutioita ja ulkomaisia johtajia, jotta nämä tukisivat hänen vaatimuksiaan uusista vaaleista ilman Lukashenkaa. Lukashenka on ollut maan johdossa vuodesta 1994.

Äänestäminen onnistuu Viber- ja Telegram-viestisovelluksilla. Jo heti aamulla sivuston julkistamisen jälkeen tuhannet käyttäjät olivat äänestäneet neuvotteluiden puolesta, ja puolenpäivän aikaan näin oli tehnyt jo lähes 150 000 käyttäjää.

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut