Hallitus on alkanut selvittää vaihtoehtoisia keinoja, joilla ihmisten välisiä kontakteja voitaisiin rajoittaa kohdennetummin kuin aiemmin eduskunnalle annetussa lakiesityksessä liikkumisrajoituksista. Keinovalikoimassa ovat ainakin erikoisliikkeiden sulkeminen ja muun muassa kotona järjestettävien illanistujaisten ja juhlien kieltäminen.
Hallitus on STT:n tietojen mukaan joutunut lähtemään liikkeelle aika lailla kalkkiviivoilta perustuslakivaliokunnalta tulleiden pyyhkeiden jälkeen. Seuraavaksi se odottaa uutta mallinnusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), joka on liikkumisrajoitusten kaltaisia toimia hallitukselta edellyttänyt.
Perustuslakivaliokunta katsoi keskiviikkona lausunnossaan, että hallituksen tavoitteet voidaan saavuttaa, jos kiellot ja rajoitukset kohdistetaan vain tartunnanlähteisiin, erityisesti yksityisiin tilaisuuksiin, kokoontumisiin, ryhmässä oleskeluun ja asiointiin kauppaliikkeissä.
STT:n tietojen mukaan tämän kaltaisia kohdennettuja toimia on punnittu jo valmisteluvaiheessa, mutta tuolloin asiantuntijat katsoivat, että se ei olisi ollut epidemiologisilta vaikutuksiltaan tarpeeksi kattavaa. Virkamiehet ovat pitäneet mallia myös juridisesti vaikeana.
Perustuslakivaliokunnasta kerrottiin keskiviikkona THL:n arvioineen valiokunnalle, että taudin torjuntaan saadaan sama vaikutus kohdennetuilla rajoituksilla kuin hallituksen esittämillä liikkumisrajoituksilla.
Hallituslähteestä taas kerrotaan, että THL on nimenomaan korostanut sitä, että vain liikkumisrajoituksilla saadaan riittävästi vähennettyä ihmisten välisiä kontakteja.
"Valintoja joudutaan tekemään"
Torstaina THL:n johtaja Mika Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, että kevään aikana nykyisten rajoitusten ollessa voimassa on käynyt selväksi tarve puuttua erityisesti kodeissa tapahtuviin kokoontumisiin ja arvioida kriittisesti ei-välttämättömien kauppojen ja palveluiden aukioloa.
– Monessa maassa, mukaan lukien Pohjoismaat, on ei-välttämättömien tarvikkeiden ja palveluiden liikkeet suljettu, koska sielläkin ihmiset kohtaavat.
Salminen heitti tilaisuudessa ilmaan kysymyksen siitä, pitääkö aivan kaikkea normaalia elämää pystyä jatkamaan ja esimerkiksi pitämään kaikkia liikkeitä auki, jos on olemassa todellinen uhka epidemian kiihtymisestä.
– Me ymmärrämme, että tälläkin on suuret vaikutukset yhteiskuntaan. Mutta jos tilanne on huono, joitain valintoja joudutaan tekemään.
Keskustelua on käyty myös esimerkiksi kokoontumisrajoitusten tiukentamisesta pahimmilla epidemia-alueilla nykyisestä kuudesta henkilöstä.
Vaativa tehtävä
Vielä torstaina hallituksella ei ollut edellytyksiä tehdä päätöstä siitä, eteneekö se perustuslakivaliokunnalta saamansa palautteen pohjalta vai etsitäänkö muita vaihtoehtoja. Seuraavan kerran hallitus on koolla vasta ensi keskiviikkona, pääsiäisenä ei asiasta käydä poliittisia neuvotteluita. STT:lle arvioitiin torstaina, että hallitus ei vielä ensi viikollakaan voi tehdä päätöksiä, minkälainen malli tilalle otetaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus on pyytänyt eri ministeriöitä ja THL:ää selvittämään mahdollisuuksia liittyen Salmisen kuvaileman kaltaisiin rajoituksiin.
– Kyse on ihmisten yksityiselämästä, ja sen takia tämä on hyvin poikkeuksellinen ja vaativa lainsäädännön selvitystehtävä, Voipio-Pulkki sanoi.
Oikeuskansleri Pöysti vastaa tiistaina kritiikkiin
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vastaa ensi tiistaina kysymyksiin liikkumisrajoituksia koskevan hallituksen esityksen valmistelusta ja roolistaan siinä. Asiasta kertoi Oikeuskanslerinvirasto Twitterissä .
Pöysti kertoo Twitterissä vastaavansa myös asiantuntijakritiikkiin oikeudellisesti perustellen sekä vievänsä keskustelua eteenpäin oikeuskanslerin roolista ja perustuslakikontrollista ylipäänsä.
Oikeusoppineet ovat julkisuudessa kritisoineet Pöystiä muun muassa siitä, että hän ei ole puuttunut hallituksen perustuslaillisesti ongelmalliseen esitykseen.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta näki esityksessä suuria ongelmia, ja hallitus selvittää parhaillaan, miten asiassa etenee.
Pöysti valvoi oikeuskanslerina esityksen valmistelun laillisuutta. STT tavoitteli Pöystiä torstaina, mutta hän ei kommentoinut asiaa vaan kertoi vastaavansa kysymyksiin tiistaina.