Amazonin työntekijöiden enemmistö ei kannattanut ammattiliittoon liittymistä

Yhdysvalloissa suurin osa Amazonin Alabaman Bessemerissä sijaitsevan varastokeskuksen työntekijöistä ei kannattanut ammattiliittoon järjestäytymistä. Perjantaina julkistettujen tulosten mukaan järjestäytymistä vastaan äänesti liki 1 800 työntekijää ja puolesta lähes 740.

New York Times -lehden mukaan äänensä antoi noin 55 prosenttia keskuksen noin 5 800 äänioikeutetusta työntekijästä. Jotta liitto olisi perustettu, sen taakse olisi pitänyt asettua yli puolet äänestäjistä.

Äänestystä on Yhdysvalloissa seurattu tiiviisti. Jos Bessemerin työntekijät olisivat päättäneet järjestäytyä, se olisi ollut ensimmäinen kerta verkkokauppajätti Amazonin historiassa. Guardian -lehden mukaan kyseessä on myös yksi keskeisimmistä ammattiliitoihin liittyvistä kiistoista Yhdysvaltojen lähihistoriassa.

Amazon on joutunut vuosien varrella kovan kritiikin kohteeksi, koska työoloja sen varastoissa ja jakelussa on kuvattu karuiksi.

Liitto pitää äänestystulosta kyseenalaisena

Jos enemmistö olisi tukenut järjestäytymistä, työntekijät olisivat liittyneet vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liittoon (RWDSU), joka olisi alkanut neuvotella Amazonin kanssa työehdoista.

Ammattiliitot ja poliittiset johtajat ovat väittäneet Amazonin työntekijöiden kohtaavat jatkuvaa painostusta ja tarkkailua. Lisäksi Amazonia on syytetty mitättömästä työsuhdeturvasta.

Amazon on sanonut, että suurin osa sen työntekijöistä ei halua tai tarvitse ammattiliittoa ja että se tarjoaa työntekijöille enemmän kuin useimmat muut työnantajat. Amazon on kertonut, että työntekijät saavat vähintään 15 dollarin (vajaa 13 euroa) tuntipalkkaa sekä muita etuja.

Äänestyksen organisoinut vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liitto (RWDSU) sanoo pitävänsä äänestyksen tulosta kyseenalaisena. Se väittää, että Amazon muun muassa pommitti työntekijöitä ammattiliiton vastaisilla viesteillä.

Amazonin äänestys on nähty Yhdysvaltain heikentyneen ammattiyhdistysliikkeen vedenjakajana. Liikkeen aktivistien pyrkimyksenä oli käyttää Alabaman varastokeskusta muiden järjestäytymistä koskevien pyrkimysten katalysaattorina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut