Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prinssi Philip haudataan ensi lauantaina vain pienen saattoväen kesken

Britanniassa prinssi Philip haudataan ensi lauantaina, kertoo Buckinghamin palatsi. Hautajaiset pidetään Windsorin linnassa. Hovin mukaan prinssi saa seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset, mutta ei valtiollisia hautajaisia.

Hautajaiset pidetään kello 17 Suomen aikaa. Yleisöllä ei ole pääsyä paikalle koronarajoituksien takia, mutta hautajaiset televisioidaan.

Palatsin mukaan hautajaiset järjestetään voimassa olevien koronarajoitusten puitteissa. Kuningatar Elisabet on hyväksynyt järjestelyt.

Koronarajoitusten vuoksi hautajaisiin saa osallistua enintään 30 ihmistä, jos osallistujat eivät asu samassa taloudessa. Kuitenkaan toimituksessa esimerkiksi mukana olevia arkunkantajia ei BBC:n mukaan lasketa mukaan osallistujamäärään.

Pääministeri Boris Johnson ei osallistu hautajaisiin. Hän nimeää poissaolonsa syyksi juuri koronarajoitukset. Johnsonin esikunnan mukaan pääministeri haluaa antaa mahdollisimman monen perheenjäsenen osallistua seremoniaan ja jää siksi pois.

Sen sijaan hoviin pesäeroa tehnyt ja Yhdysvaltoihin muuttanut prinssi Harry osallistuu seremoniaan, mutta tämän puoliso Meghan Markle ei. Raskaana olevalle Meghanille ei suositeltu enää matkustamista.

Ennen hautajaisia Britanniassa järjestetään minuutin hiljainen hetki. Maahan on myös julistettu perjantaista alkanut kahdeksan päivää kestävä kansallinen suruaika, joka päättyy Philipin hautajaispäivänä.

Britannian hallitus on ohjeistanut kansalaisia, etteivät he osallistuisi mihinkään hautajaisiin liittyviin tapahtumiin.

Arkulle seremoniallinen kuljetus Land Roverilla

Hautajaisia edeltää kahdeksan minuutin seremoniallinen kulkue kappeliin, kertoo muun muassa BBC.

Seremoniassa prinssi Philipin arkku kuljetetaan Pyhän Yrjön kappeliin Land Roverin erikoismallilla. Philip oli aikanaan mukana Land Rover -autojen suunnittelussa.

Arkun edellä kulkevat armeijan edustajat, ja kuninkaallinen perhe kävelee kulkueessa arkun takana. Kuningatar Elisabet saapuu kappeliin erikseen.

Seremonian ajan ammutaan muistolaukauksia sekä soitetaan kellotornin kelloa.

Arkku on päällystetty prinssin henkilökohtaisella lipulla, ja sen päälle on asetettu seppele, prinssin merivoimien lakki sekä miekka.

Hautajaiset toimittavat Windsorin tuomiorovasti sekä Canterburyn arkkipiispa.

Philip haudataan Windsorin linnan yksityiseen kappeliin, kertoo BBC.

Prinssi Charles: Minä ja kuninkaallinen perhe kaipaamme isääni valtavasti

Britannian kruununprinssi Charles, 72, kommentoi lauantaina medialle isänsä prinssi Philipin kuolemaa. Hänen mukaansa hän ja kuninkaallinen perhe kaipaa prinssi Philipiä valtavasti.

– Rakas isäni oli hyvin erityinen ihminen, joka ennen kaikkea olisi ihmeissään reaktioista ja koskettavista asioista, joita hänestä on sanottu, prinssi Charles muun muassa sanoi puhuessaan medialle Highgrove Housen edustalla Gloucestershiressa.

Aiemmin prinssi Charles sanoi yleisradioyhtiö BBC :n erikoislähetyksessä muun muassa, että hänen isänsä haluaisi todennäköisesti tulla muistetuksi yksilönä.