Yön uutiskooste: Hallitus neuvottelee korona-asioista Säätytalossa kello 16 alkaen, Saksassa alle 60-vuotiaat Astra Zenecalla rokotetut saavat toisen annoksen eri yhtiön rokotteella

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Saksassa alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotteella, saavat toisen annoksen eri yhtiön rokotteella. Geoff Caddick / AFP

KOONNEET: Mari Areva ja Kerttu Heikura / STT

Hallitus neuvottelee korona-asioista Säätytalossa kello 16 alkaen

Hallitus kokoontuu Säätytaloon neuvotteluihin tänään kello 16. Neuvotteluissa on määrä käsitellä ajankohtaista koronatilannetta ja sitä koskevia toimia.

Neuvottelujen tarkemmista aiheista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Hallitukselta odotetaan lähiaikoina ratkaisuja sille, laaditaanko perustuslakivaliokunnan torjumille liikkumisrajoituksille vaihtoehtoisia rajoitustoimia.

Akuutti kysymys on myös rokotusjärjestyksen väliaikainen muuttaminen, jonka lausuntoaika päättyi tiistaina.

Luvassa valtaosin aurinkoista kevätsäätä

Suomessa sää on tänään laajalti aurinkoista maan etelä- ja keskiosissa. Jonkin verran lumisadetta voidaan saada Käsivarren Lapissa ja Koillismaalla.

Tälle päivälle ei ole annettu yhtään säävaroitusta maa- tai merialueille.

Huomenna torstaina on voimassa varoitus ruohikkopalovaarasta Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Aurinko helottaakin torstaina liki pilvettömältä taivaalta muualla paitsi Lapin pohjoisosissa.

Saksassa alle 60-vuotiaat Astra Zenecalla rokotetut saavat toisen annoksen eri yhtiön rokotteella

Saksassa ne alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotteena, saavat toisen annoksen eri lääkeyhtiön rokotteella. Asiasta sopivat liittovaltion ja osavaltioiden terveysministerit tiistaina.

Uutistoimisto DPA:n mukaan ministerit sopivat, että toinen annos annetaan näissä tapauksissa joko Pfizerin-Biontechin tai Modernan rokotteella.

Saksan rokotekomissio on suositellut, että Astra Zenecan koronarokotetta annettaisiin vain 60 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. Syynä tähän on rokotteeseen mahdollisesti liittyvät veritulppatapaukset. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa Minneapolisin lähellä mustan miehen ampunut poliisi ja paikallinen poliisipäällikkö irtisanoutuivat

Yhdysvalloissa Minneapolisin lähellä viikonloppuna mustan miehen ampunut poliisi on irtisanoutunut, kertovat useat mediat, kuten CNN ja BBC. Lisäksi paikallinen poliisipäällikkö irtisanoutui tapauksen takia.

20-vuotias Daunte Wright kuoli, kun poliisi ampui häntä pidätystilanteessa sunnuntaina. Paikallisen poliisipäällikön mukaan Wrightin ampunut naispoliisi sotki keskenään aseensa ja etälamauttimen.

Poliisien jättämistä erokirjeistä kertonut Brooklyn Centerin kaupungin pormestari Mike Elliott toivoi, että irtisanoutuminen toisi rauhaa yhteisöön.

Wrightin kuolema on kirvoittanut mielenosoituksia Minneapolisin alueella. Kaupungissa on menossa myös George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti.

Floyd-oikeudenkäynnissä alkoi puolustuksen vuoro - voimankäyttökonsultin mukaan syytetyn poliisin toimet olivat perusteltuja

Yhdysvalloissa George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynnissä syyttäjät saivat osuutensa valmiiksi tiistaina. Puolustuksen vuoro kutsua todistajia alkoi välittömästi, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Puolustuksen kutsuman, poliisin voimankäyttöön erikoistuneen konsultin mukaan Chauvinin voimankäyttö oli viime vuoden toukokuun pidätystilanteessa oikeutettua. Videomateriaalin perusteella Chauvin piti polveaan maahan painetun mustaihoisen Floydin niskan päällä yli yhdeksän minuutin ajan.

Maanantaina syyttäjän kutsuma voimankäyttöekspertti puolestaan katsoi Chauvinin voimankäytön olleen sekä ylimitoitettua että kuolettavaa.

Ääriliike Taleban ei suostu keskusteluihin Afganistanin tulevaisuudesta ennen kuin vieraat joukot on vedetty maasta

Afganistanilainen ääriliike Taleban on ilmoittanut, ettei se osallistu neuvotteluihin maan tulevaisuudesta ennen kuin kaikki vieraiden valtioiden joukot on vedetty maasta. Asiasta ilmoitti Talebanin Qatarin-toimiston tiedottaja Twitterissä.

Turkki oli aiemmin kertonut järjestävänsä Afganistanin tulevaisuuteen liittyvän kansainvälisen rauhankonferenssin huhti-toukokuun taitteessa. Taleban ei ilmoituksensa myötä ole osallistumassa tapaamiseen.

Yhdysvallat aikoo vetää kaikki joukkonsa Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä, kertoivat presidentti Joe Bidenia lähellä olevat lähteet tiistaina. Maan edellisen presidentin Donald Trumpin suunnitelman mukaan joukot piti vetää jo aiemmin. (Lähde: AFP)

PSG ja Chelsea etenivät Mestarien liigan välieriin

PSG ja Chelsea ovat edenneet jalkapallon miesten Mestarien liigan välieriin. Myöhään tiistai-iltana Chelsea hävisi puolivälierien toisessa osassa Portolle 0–1, mutta eteni jatkoon kahden ottelun yhteistuloksella 2–1. PSG pudotti jatkosta Mestarien liigan hallitsevan ykkösen Bayern Münchenin. PSG hävisi kotikentällään Bayernille 0–1. Avauspeli oli päättynyt pariisilaisten 3–2-vierasvoittoon, joten välieräpaikka irtosi vierasmaalisäännöllä.

Puolivälierissä pelataan keskiviikkona ottelut Dortmund–Manchester City ja Liverpool–Real Madrid.

Kommentoi

Palvelut