Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Keskustan puoluevaltuusto koolla pitkittyneen kehysriihen keskellä, suuressa osassa maata luvassa huonoa ajokeliä, Johnson & Johnsonin rokote voidaan ottaa jälleen käyttöön Yhdysvalloissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Keskustan puoluevaltuusto koolla pitkittyneen kehysriihen keskellä

Hallituksen keskiviikkona alkanut kehysriihi jatkuu viikonloppuna hallituspuolueiden puheenjohtajien keskinäisten neuvottelujen voimin.

Kaksipäiväiseksi tarkoitettuja neuvotteluja on takana jo kolme päivää. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen neuvottelujen keskeyttämisestä iltakuuden aikaan. Hallituslähteistä oli aiemmin arveltu STT:lle, että lopullisten päätösten tekeminen voi venyä maanantaihin.

Neuvotteluissa julkisen talouden tasapainottamista vaatinut keskusta pitää viikonloppuna myös puoluevaltuuston kokouksen. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko aloittaa sen puheellaan kello kymmeneltä.

Muinaisten ihmisten ja eläinten perimää pystytään eristämään suoraan maaperästä

Muinaisuuden tutkimus on saanut käyttöönsä uusia menetelmiä, joiden avulla vanhaa dna:ta pystytään erottelemaan suoraan maaperästä ilman luunäytteitä. Perimäainesta voidaan löytää myös esimerkiksi purupihkasta, jota esivanhemmat pehmittivät suussa liima-aineeksi.

Tutkijoiden mukaan molekyyligenetiikka tarjoaa myös Suomessa lupaavia uusia keinoja selvittää muinaisten eliöiden perimää. Esimerkiksi keskiajan likakuopista voi löytyä kasvien ja loisten dna:ta, joka kertoo ihmisten terveydestä ja ruokavaliosta.

Fitch piti Suomen luottoluokituksen ennallaan ja näkymät vakaina

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on pitänyt Suomen luottoluokituksen näkymät vakaina. Suomen valtion luottoluokitus pysyi Fitchillä ennallaan eli tasolla AA+.

Luottoluokituslaitos vahvisti arvionsa puolilta öin Suomen aikaa.

Fitchin mukaan Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,9 prosenttia. Alkuvuoden uudet, koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet heikensivät sekä yritysten että kuluttajien luottamusta.

Fitch kuitenkin odottaa taloudellisen toimeliaisuuden lisääntyvän vuoden toisella neljänneksellä, jos rajoituksia puretaan hallituksen pari viikkoa sitten julkistetun suunnitelman mukaisesti.

Suuressa osassa maata luvassa huonoa ajokeliä

Viikonloppuna suuressa osassa maata on luvassa huonoa ajokeliä. Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä maan pohjoisosissa sekä keskisessä Suomessa ja Pohjanmaalla. Alueille on luvattu vesi- ja räntäsadetta.

Lauantaille varoitusta huonosta ajokelistä ei ole annettu maan eteläisiin ja itäisimpiin osiin eikä Pohjois-Lappiin. Sunnuntaina huonoa ajokeliä on odotettavissa myös Pohjois-Karjalaan ja Käsivarren alueelle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset: Johnson & Johnsonin koronarokote voidaan ottaa jälleen käyttöön

Yhdysvalloissa viranomaiset puoltavat lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen ottamista uudelleen käyttöön. Rokotteen käyttö keskeytyi, kun viranomaiset alkoivat epäillä sen olevan yhteydessä harvinaisiin veritulppatapauksiin.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC ja elintarvike- ja lääkevirasto FDA totesivat lausunnossaan, että yli 18-vuotiailla rokotteen hyödyt ylittävät sen riskit.

Johnson & Johnsonin rokotetta oli Yhdysvalloissa jaettu 13. huhtikuuta mennessä noin 6,8 miljoonaa annosta, lausunnossa kerrotaan. Viranomaisille on raportoitu tähän mennessä yhteensä 15 veritulppatapausta. Kaikki tapaukset on todettu naisilla.

Myös Euroopan lääkeviraston EMA on selvittänyt yhteyttä yhtiön rokotteen ja veritulppien välillä. (Lähde: AFP)

George Floydin surmanneen poliisin tuomio määrä julistaa kesäkuun puolivälissä

Yhdysvalloissa entinen poliisi Derek Chauvin on saamassa kesäkuun puolivälissä tuomion mustaihoisen George Floydin surmaamisesta, kertoo muun muassa uutiskanava NBC. Tuomio on määrä antaa Minnesotassa 16. kesäkuuta.

Valamiehistö totesi tiistaina paikallista aikaa Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Tuomion julistamiseen arvioitiin tuolloin kuluvan jopa kahdeksan viikkoa.

George Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä pidätystilanteessa polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Joe Biden voi tunnustaa tänään armenialaisten kansanmurhan ensimmäisenä maan presidenttinä

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tänään mahdollisesti tunnustavan armenialaisten vuoden 1915 kansanmurhan.

Biden olisi samalla Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti, joka tunnustaa kiistellyt tapahtumat kansanmurhaksi.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan yli miljoonan armenialaisen surmaamiseen osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana. Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen, ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Turkin mukaan tapahtumat eivät olleet kansanmurha, ja se on ollut myös eri mieltä kuolleiden määrästä. Bidenin mahdollisen tunnustuksen voidaankin odottaa kiristävän Nato-maiden välejä.