Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Evan kysely: Puoluekanta näkyy nyt suhtautumisessa hallituksen koronatoimiin toisin kuin viime keväänä

Viime vuoden keväänä oppositiopuolueiden äänestäjistäkin selvä valtaosa antoi varauksettoman tukensa hallituksen koronarajoitustoimille, mutta nyt tuo tuki on pitkälti sulanut, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Vuosi sitten kokoomusäänestäjistä 86 prosenttia ja perussuomalaisten äänestäjistä 75 prosenttia antoi hallituksen toimille täyden tukensa, mutta nyt osuudet ovat pudonneet 59:ään ja 42 prosenttiin.

– Koronakriisin hoitoon liittyvä politiikan linnarauha on ohi, ja oppositiopuolueiden yltyvä kritiikki hallitusta kohtaan on kannustanut osaa näiden puolueiden äänestäjistä kyseenalaistamaan liian tiukoiksi koettuja koronatoimia, sanoo Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

Paljon putosi myös hallituspuolue RKP:n kannattajien tuki koronatoimille: vuosi sitten niitä kannatti täydet 100 prosenttia puolueen äänestäjistä, mutta tänä keväänä enää 67 prosenttia. Muiden hallituspuolueiden kannattajien tuki on pysynyt yli 80 prosentin tasolla.

Yrittäjät erottuvat ryhmänä, jonka tuki hallituksen koronatoimille on vähentynyt: 82 prosentin tuesta on pudottu 49 prosentin osuuteen.

Kaikista suomalaisista hallitukselle tuen antaneiden osuus putosi 89 prosentista 72 prosenttiin.

Kyselyyn vastasi yli 2 000 suomalaista, ja sen virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä. Tiedot kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla 24.3.–7.4, ja ne edustavat 18–79-vuotiaita suomalaisia.