Tanska ei aio käyttää Johnson & Johnsonin koronarokotetta – Münchenin perinteinen Oktoberfest perutaan taas koronan takia

Euroopan komissio ehdottaa EU-maille matkustusrajoitusten höllentämistä unionin ulkorajoilla. Uuden-Seelannin ja Australian välille on puolestaan avattu matkustuskupla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tanska on pudottanut yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen pois rokotusohjelmastaan vedoten vakavien sivuvaikutusten riskiin.

Tanskan terveysviranomaisten mukaan rokotteen hyödyt eivät ylitä mahdollisia haittoja. Yhdysvalloissa Johnson & Johnsonin rokotteella on todettu yhteys äärimmäisen harvinaisiin veren hyytymishäiriöihin.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kertonut odottavansa Euroopan lääkeviraston EMA:n suosituksia ennen kuin rokotteen käytöstä Suomessa päätetään. EMA:n suositusten on tarkoitus valmistua tällä viikolla.

Johnson & Johnsonin rokote sai maaliskuussa EMA:lta käyttöluvan, ja harvinaisten veritulppatapausten tultua ilmi viime kuussa Yhdysvalloissa EMA ilmoitti, että rokotteen hyödyt ylittävät haitat.

Yhdysvalloissa rokote oli hetken aikaa poissa käytöstä, kun sen yhteyttä veren hyytymishäiriöihin tutkittiin, mutta rokotteen käyttöä on sittemmin jatkettu. Yhdysvalloissa oli viime viikkoon mennessä todettu lähes kahdeksan miljoonan rokotetun keskuudessa 15 harvinaista hyytymishäiriötapausta.

Tanskan terveysviranomaisten mukaan maan koronavirustilanne on sen verran hyvä, ettei Johnson & Johnsonin rokotteelle ole pakottavaa tarvetta. Maa käyttää pelkästään Pfizerin - Biontechin ja Modernan rokotteita.

– Rokottaminen etenee tyydyttävästi muilla käytössä olevilla rokotteilla, terveysvirasto sanoi.

Tanska luopui huhtikuussa myös Astra Zenecan rokotteen käytöstä sen harvinaisten sivuoireiden takia.

Tanskassa reilut 23 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

EU-komissio ehdottaa matkustusrajoitusten höllentämistä rokotetuille EU:n ulkorajoilla

Euroopan komissio ehdottaa EU-maille matkustusrajoitusten höllentämistä unionin ulkorajoilla. Komissio esittää, että EU:n ulkopuolelta voisi matkustaa EU:hun ilman välttämätöntä syytä, jos matkustaja tulee maasta, jossa koronavirustilanne on hyvin hallinnassa tai jos matkustaja on rokotettu EU:n hyväksymällä rokotteella.

Komission mukaan hyväksyttyjen rokotteiden listaa voisi tarvittaessa laajentaa Maailman terveysjärjestön WHO:n listaukseen.

Rajoitusten höllentäminen laajentaisi käytännössä mahdollisuuksia matkustaa EU-maihin unionin ulkopuolelta. EU on tähänkin mennessä sallinut matkustamisen ilman välttämätöntä syytä maista, joissa koronavirustilanne on hyvä, mutta määritelmän täyttäviä maita on ollut hyvin vähän.

Muun kuin välttämättömän matkustamisen salliminen ei tarkoittaisi suoraan sitä, että karanteeni- tai testausvaatimuksista luovuttaisiin rajoilla.

Komissio ehdottaa samalla myös uutta hätäjarrumekanismia, jolla voitaisiin nopeasti ja väliaikaisesti rajoittaa matkustamista EU:hun virusmuunnosten leviämisen estämiseksi.

Varsinaiset päätökset matkustusrajoituksista kuuluvat jäsenmaille. Komissiossa toivotaan, että päätöksiä asiasta voitaisiin tehdä tämän kuun loppuun mennessä.

EU:n koronatodistus valmisteilla

Samaan aikaan EU:n instituutiot ovat neuvottelemassa siitä, millainen yhteinen koronatodistus otetaan käyttöön EU:n sisällä.

Yhteisen koronatodistuksen on kaavailtu helpottavan matkustamisen avaamista EU-maiden välillä. Komissio on kaavaillut todistuksen käyttöönottoa kesän alkupuoliskolle.

Komission esityksen mukaan yhteisellä koronatodistuksella voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

EU-parlamentti on painottanut yhdenvertaisuutta. Se on vedonnut jäsenmaihin, että niiden tulisi varmistaa koronatestien edullisuus ja saavutettavuus, jotta todistus ei synnytä syrjivää asetelmaa koronarokotettujen ja rokottamattomien välille eikä todistuksen saaminen jäisi kiinni varallisuudesta.

Euroopan lääkevirasto arvioi Pfizerin rokotteen käyttämistä 12 - 15-vuotiailla

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo aloittaneensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen arvioimisen 12–15-vuotiaiden ikäryhmää varten. Tällä hetkellä rokote on käytössä vain 16 vuotta täyttäneillä.

Yhtiöt kertoivat viime viikolla hakevansa Euroopan lääkevirastolta lupaa rokotteen käyttämisestä myös 12–15-vuotiailla. Yhtiöt ovat hakeneet vastaavaa hyväksyntää myös Yhdysvaltain viranomaisilta.

EMA odottaa saavansa arvioinnin valmiiksi kesäkuussa. Jos rokotteen käyttäminen 12–15-vuotiailla saa EMA:lta vihreän valon, on lupa voimassa kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.

Arvioinnissa käytetään muun muassa käynnissä olevien laajojen kliinisten testien tuloksia. Aiempien testien perusteella rokote on yhtiöiden mukaan osoittautunut erittäin tehokkaaksi 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä.

Yksikään koronavirusrokote ei ole vielä saanut viranomaisilta lupaa käytettäväksi lapsilla. Vaikka lapsilla ja teini-ikäisillä on hyvin pieni todennäköisyys saada koronatartunnasta vakavia oireita, lapset voivat kuitenkin levittää virusta muihin ikäryhmiin, joten lasten rokottamista pidetty tärkeänä laumasuojan saavuttamisen ja pandemian lopettamisen kannalta. Lasten rokottaminen sujuvoittaisi myös koulujen palaamista lähiopetukseen.

Pfizer ja Biontech yrittävät myöhemmin saada rokotteelleen hyväksynnän myös alle 12-vuotiaille lapsille.

Münchenin perinteinen Oktoberfest perutaan taas koronan takia

Saksan Münchenissä vuosittain järjestettävä olutfestivaali Oktoberfest on peruttu toisena vuonna perättäin koronapandemian takia.

Perumisesta ilmoitti maanantaina Baijerin osavaltiojohtaja Markus Söder, joka kertoi keskustelleensa asiasta Münchenin pormestarin Dieter Reiterin kanssa. Söderin mukaan suuret yleisötapahtumat eivät ole Baijerissa mahdollisia vielä tänä vuonna.

– Suurten festivaalien klassisissa olutteltoissa turvaetäisyyksiä, maskeja ja muita toimia on käytännössä mahdotonta käyttää, Söder sanoi.

Söderin mukaan tilanne on vielä liian epävarma, ja Oktoberfest voisi poikia ison läjän tartuntoja, jos syksyllä tulisi uusi korona-aalto.

– Brändi vahingoittuisi pysyvästi, emmekä halua sitä.

Pormestari Reiterin mukaan peruminen on suuri sääli tapahtuman faneille, ja hän muistutti sillä olevan vakavia seurauksia monien ihmisten elinkeinoille.

Reilut kaksi viikkoa kestävä Oktoberfest oli tarkoitus järjestää syys-lokakuussa. Yleensä kuutisen miljoonaa kävijää keräävä festivaali peruttiin viime vuonna ensi kertaa sitten toisen maailmansodan.

Saksassa painitaan parhaillaan koronaviruksen kolmannen aallon kanssa, ja tartuntamäärien kasvu on pysähtynyt viime viikkoina. Hallitus aikoo kertoa loppuviikosta rajoitusten löysäämisestä rokotettujen osalta.

Saksassa on koko pandemian aikana todettu reilut 3,4 miljoonaa tartuntaa ja vajaat 84 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Ravintolat ja kahvilat saivat avata terassinsa Kreikassa

Kreikassa ravintolat ja kahvilat saivat maanantaina jälleen avata terassinsa asiakkaille kuuden kuukauden sulun jälkeen. Pöydissä saa kuitenkin istua maksimissaan kuusi ihmistä, ja tarjoilijoiden täytyy käyttää maskia ja käydä koronavirustestissä kerran viikossa.

– Tänään tunnen olevani jälleen elossa, aivan kuin minut olisi elvytetty, vitsaili eläkkeellä oleva Andreas Riminiotis nauttiessaan tunnelmasta Ateenassa sijaitsevan kahvilan terassilla.

– Ennen kuin kahvilat sulkeutuivat marraskuussa, tulin tänne joka päivä juomaan kahvia ja juttelemaan ystävieni kanssa, Riminiotis lisäsi.

Koronaviruspandemian kolmas aalto on koetellut pahoin Kreikkaa. Iso osa maassa todetuista koronavirukseen liittyvistä kuolemista on raportoitu viime kuukausien aikana.

Rajoituksia on kuitenkin poistettu hiljalleen. Ei-välttämättömät yritykset ja koulut saivat avata ovensa viime kuun alussa. Esimerkiksi kello yhdeltätoista illalla alkava ulkonaliikkumiskielto on kuitenkin edelleen voimassa koko maassa.

Kreikassa on todettu noin 345 000 koronavirustartuntaa ja yli 10 400 virukseen liittyvää kuolemaa. Asukkaita maassa on noin 10,8 miljoonaa.

Uusi-Seelanti avaa matkustuskuplan myös Cookinsaarten kanssa

Uusi-Seelanti avaa tässä kuussa matkustuskuplan Cookinsaarten kanssa. Asiasta kertoneen Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan matkustuskupla on määrä avata toukokuun 17. päivä.

Suunnitelmissa oleva matkustuskupla on samanlainen kuin Uuden-Seelannin ja Australian välille avattu. Ihmiset ovat saaneet liikkua Uuden-Seelannin ja Australian välillä ilman pakollista koronakaranteenia nyt kahden viikon ajan. Kupla on tärkeä Uuden-Seelannin turismille, sillä noin 40 prosenttia maahan saapuvista matkailijoista tulee Australiasta. Australiassa asuu myös satoja tuhansia uusiseelantilaisia, jotka ovat muuttaneet isompaan naapurivaltioon töiden perässä.

Ardernin mukaan myös noin 20 000 asukkaan saariryhmän kanssa avattava kupla on merkittävä.

– Matkustaminen molempiin suuntiin ilman karanteenia on merkittävä askel molemmille maille covid-19-epidemiasta toipumisessa, ja se on myös suora tulos sekä Uuden-Seelannin että Cookinsaarten onnistuneesta reagoinnista pandemiaan, pääministeri sanoo.

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Palvelut