Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takatalvi yllätti Itä-Suomessa – lumen määrä ylitti Ilomantsissa 20 sentin rajan, katso komeat kuvat

Säähän on odotettavissa muutosta ensi viikolla, ja osassa maata päästään näillä näkymin nauttimaan kesäisistä lämpötiloista.

Lumisadealue on ehtinyt kerryttää itäiseen Suomeen jo monelle sääasemalle melkoisesti uutta lunta, ja alueella on erittäin huonoa ajokeliä.

– Kun lunta tulee tarpeeksi, se alkaa painua. Ilomantsin Mekrijärven mittausasemalla on viimeisen vuorokauden lumensyvyyden muutos 21 senttiä. Ilomantsin Pötsönvaarassa se on 20 senttiä ja Juuan sekä Lieksan mittausasemilla 15 senttiä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Kainuun itäkulmalla Kuhmon Kalliojoella uutta lunta on satanut 14 senttiä. Tuovisen mukaan etelämpänä ja lännempänä lunta on tullut viiden sentin molemmin puolin.

– Merkittäviä kertymiä ei ole Pohjois-Karjalan eteläosissa tai Pohjois-Savossa. Ylä-Kainuuseen ja Koillismaalle on lähitunteina tulossa vielä lisää lunta. Pohjois-Karjalan tilanne on helpottamaan päin, sillä lumisade on päättynyt Ilomantsi–Juuka-akselin eteläpuolella, Tuovinen jatkaa.

Pohjois-Karjalasta Ilomantsi–Juuka-linjan pohjoispuolelta sekä Kainuun eteläosista sateet väistyvät puoleenpäivään mennessä.

– Kainuun pohjoisosissa, Koillismaalla, Lapissa ja ehkä Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa satelee siinä vaiheessa vielä heikosti lunta. Iltapäivällä joskus kolmen aikaan lumisateet painottuvat vahvemmin Koillismaa–Lappi-alueelle. Sieltä se poistuu oikeastaan vasta illan tunteina. Vielä yöllä Pohjois-Lapin alueella sataa lunta, Tuovinen sanoo.

Huomisaamuun mennessä matalapaine väistyy pois Suomen alueelta.

Lumisateiden jälkeen jäiset tiet autoilijoiden riesana

Maan itäosissa on ollut yön ja aamun aikana voimassa varoituksia erittäin huonosta ajokelistä. Ajokeli on erittäin huonoa Kainuussa ja Koillismaalla.

Huonosta ajokelistä on varoitus voimassa Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa.

Hätäkeskuslaitos peräänkuuluttaa Twitterissä varovaisuutta aamuliikenteeseen. Hätäkeskuslaitoksen mukaan onnettomuuksista on jo otettu vastaan hätäilmoituksia.

Lumisateiden jälkeen tienkäyttäjien riesana voivat olla paikoin jäiset tiet. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoi aamuyöstä STT:lle, että tienpinnat voivat jäätyä myös perjantain ja lauantain välisenä yönä ainakin Pohjois-Pohjanmaalla.

– Jos on kesärenkaille kerennyt vaihtaa, niin tuo lumipyry on sinänsä jo hankala asia lähteä tuonne kymmenen sentin hankeen ajelemaan kesärenkailla, mutta sitten tulee mahdollisesti vielä tämä jäätyminenkin, Punkka sanoo.

Koska ollaan näin pitkällä keväässä, tien pinnat tapaavat kuitenkin sulaa aika nopeasti, kun päivä koittaa. Jos tien pinnat ovat päässeet jäätymään, alkavat ne Punkan mukaan sulaa jo aika pian auringon nousun jälkeen.

– Ei siinä sitten päivemmällä tai aamupäivälläkään enää liukkaudesta ole haittaa.

Yli 20 asteen lämpötiloja näköpiirissä

Pitkään ei takatalven puraisu kuitenkaan kestä. Siinä missä uuden lumen määrä saattaa nousta perjantaina parinkymmenen sentin tietämiin, on ensi viikolla vastaavia lukemia tiedossa puolestaan lämpömittareihin.

– Sää menee ensi viikolla ihan kesäiseksi. Siellä on yli 20 asteen lämpötiloja näköpiirissä, Punkka kertoo.

Korkeimmat lämpötilat eivät välttämättä yllä aivan pohjoisimpaan Suomeen, mutta kesäisiä lämpötiloja on tiedossa aika isolla todennäköisyydellä Oulu-Kajaani-akselin eteläpuolella.

Maanantaina lämmin ilmamassa tekee mahdollisesti vielä tulojaan ja voi olla, että tiistai on ensimmäinen päivä, kun kesäisiä lukemia alkaa olla vähän laajemmin. Hellelukemia Punkka ei vielä kuitenkaan ensi viikolle tässä vaiheessa lupaa.

– En vielä lähtisi spekuloimaan sillä, mutta voin tuossa jo aika isolla todennäköisyydellä todeta sen, että 20 ja 25 asteen välille näyttäisi menevän, Punkka sanoo.

– Kesäisen sään saapuminen näyttää melko todennäköiseltä tällä hetkellä.