Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Parkinsonin taudin alkusyy saattaa löytyä suolistosta – teoria selittäisi myös, miksi tupakointi suojaa liikehäiriösairaudelta

Vapina, lihasjäykkyys, liikkeiden hidastuminen.

Muun muassa nämä ovat yleisen liikehäiriösairaus Parkinsonin taudin oireita. Taudin syntyprosessi on kuitenkin ollut pitkään tuntematon.

Nyt Helsingin yliopiston tutkimus väittää, että taudin alkusyy löytyisi suolistosta, tarkemmin sen bakteereista. Tutkimus julkaistiin Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -tiedelehdessä ja sen tuloksista kertoo muun muassa Helsingin Sanomat.

Suoliston toiminnan ja Parkinsonin taudin alkamisen yhteyttä on tutkittu ennenkin. Parkinson-potilailla saattaa esiintyä taudin ensioireena ummetusta jopa kaksikymmentä vuotta ennen Parkinsonin motorisia oireita.

Parkinsonin taudissa alfa-synukleiini-proteiini muodostaa hermosoluille myrkyllisiä kasaumia. Tutkijat ovat esittäneet, että alfa-synukleiini leviäisi suolistosta aivoihin.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa keskityttiin Desulfovibrio-lajin suolistomikrobeihin. Tutkijat havaitsivat, että niiden määrä suolistossa korreloi Parkinsonia sairastavan oireiden kanssa.

Desulfvibriot tuottavat ihmisen elimistöön rikkivetyä. Jos rikkivetyä kertyy liikaa, suolen solut eivät enää kykene suojautumaan siltä. Tutkijat uskovat, että tämä käynnistää Parkinsonin taudin.

Teoria selittäisi myös hämmentävän havainnon, jonka mukaan tupakointi suojaa Parkinsonin taudilta. Tupakansavun syanidit vähentävät rikkivedyn määrää suolistossa.

Seuraavaksi Helsingin yliopiston koe toistetaan laajemmalla aineistolla. Tutkijat ovat toiveikkaita, sillä heidän mukaansa nyt tehdyt löydökset tarjoavat mahdollisuuksia löytää keinoja vähentää Parkinsonin sairastumisriskiä.