Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen määrää Boeingin vanhat 737-mallit syyniin Indonesian tammikuisen lentoturman vuoksi

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA määrää lentokonevalmistaja Boeingin tarkastamaan kymmeniä vuosia vanhat 737-lentokoneet Indonesian tammikuisen lentoturman jälkimainingeissa.

Kaikki lentoyhtiön 737-300, -400 ja -500 -sarjojen koneet tulee tarkastaa, selviää uutistoimisto AFP:n lauantaina näkemästä FAA:n asiakirjasta. Yhteensä syyniin joutuu 143 lentokonetta.

FAA:n asiakirjan mukaan tarkastusmääräys koskee automaattiseen kaasujärjestelmään liittyvää johtoa, jonka toimintahäiriö voisi johtaa lentokoneen hallinnan menettämiseen.

Helmikuussa indonesialaisten onnettomuustutkijoiden alustava raportti kertoi, etteivät kaasuvivut ehkä toimineet oikein. Raportin mukaan onnettomuuden syy oli kuitenkin epäselvä. Alustavassa onnettomuustutkinnassa oli keskitytty automaattisen vipujärjestelmän toimintaan ja lentäjien mahdolliseen virheeseen.

Koskee 1980- ja 1990-luvuilla rakennettuja koneita

FAA:n asiakirjan mukaan parhaillaan käynnissä olevan onnettomuustutkinnan alustavien tietojen perusteella on erittäin epätodennäköistä, että kyseisen johdon toimintahäiriö voisi olla Indonesian onnettomuuden takana. Tästä huolimatta FAA:n mukaan tähän tunnistettuun turvahuoleen on syytä puuttua.

Tarkastusmääräykseen johtanut ongelma voi löytyä koneista, jotka on rakennettu 1980- ja 1990-luvuilla. Määräys ei koske 737-konetyypin myöhempiä malleja, kuten esimerkiksi 737 Maxia, joka oli lentokiellossa 20 kuukauden ajan kahden tuhoisan lentoturman jälkeen.

Sriwijaya Air -lentoyhtiön Boeing 737-500 -matkustajakone syöksyi tammikuussa Jaavanmereen pian sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Jakartan lentokentältä. Kaikki koneessa olleet 62 ihmistä kuolivat turmassa. Kuolonuhrit olivat kaikki indonesialaisia.