Näin toimii maailman yleisin haittaohjelma – varo erityisesti tätä liitetiedostoa

Dridex-troijalainen on maailman yleisin haittaohjelma jo toista kuukautta peräkkäin, kertoo tiedotteessaan tietoturvayhtiö Check Point Research.

Windows-alustalle kohdennettu Dridex-troijalainen levisi huhtikuussa QuickBooks-roskapostikampanjoissa. Tietojenkalasteluun tarkoitetut sähköpostit käyttävät hyödyksi QuickBooksin brändiä ja yrittävät houkutella käyttäjiä väärennetyillä maksuilmoituksilla ja laskuilla.

Sähköposti pyytää lataamaan haitallisen Microsoft Excel -liitteen, jonka kautta Dridex-troijalainen pääsee tietokoneelle.

Tätä haittaohjelmaa käytetään usein kiristysoperaation alussa. Hakkerit salaavat organisaation tiedot ja vaativat lunnaita salauksen purkamiseksi.

Suomen yleisin haittaohjelma huhtikuussa oli Growtopia, jota esiintyi 4,5 prosentissa maan yritysverkoista maailmanlaajuisen esiintyvyyden ollessa 0,08. Toisella sijalla oli Trickbot.

Haittaohjelmat

Maailman yleisimmät huhtikuussa 2021

Dridex: Windows-laitteiden pankkitroijalainen, joka ohjaa uhrin pankkitiedot hyökkääjän hallitsemaan palvelimeen. Dridex ottaa yhteyttä etäpalvelimeen, lähettää tietoja tartunnan saaneesta järjestelmästä ja voi myös ladata ja suorittaa lisämoduuleja kauko-ohjausta varten. Esiintyvyys 15 prosenttia.

Agent Tesla: Edistyksellinen etäkäyttötroijalainen, joka pystyy esimerkiksi uhrinsa näppäinten painalluksia seuraamalla ja kuvakaappauksia ottamalla pääsemään käsiksi WiFi-salasanoihin ja muihin kohdelaitteen tietoihin (esimerkiksi Outlook-sähköposti, Google Chrome ja Mozilla Firefox). Esiintyvyys 12 prosenttia.

Trickbot: Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma, joka saa jatkuvasti uusia päivityksiä. Esiintyvyys kahdeksan prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut