Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain Blinken otti esiin Venäjän joukot Ukrainan rajalla, Lavrov kehui rakentavia keskusteluita – hyisissä väleissä olevien maiden ulkoministerit tapasivat Reykjavikissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken nosti esiin maansa syvän huolen Venäjän Ukrainan rajan läheisyyteen keskittämistä joukoista, kun hän tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Islannissa varhain torstaina Suomen aikaa. Tapaaminen kesti noin kaksi tuntia.

Blinkenin osuudesta kerrottiin ulkoministeriön lausunnossa , jonka mukaan Yhdysvallat otti esiin myös Venäjällä vangitun oppositiohahmo Aleksei Navalnyin huonontuneen terveydentilan sekä opposition tukahduttamisen maassa.

Lavrov puolestaan piti keskusteluita rakentavina ja sanoi molempien osapuolten ymmärtävän tarpeen suhteiden parantamiseen, venäläiset uutistoimistot kertoivat.

Blinken ja Lavrov tapasivat ensi kertaa kasvotusten Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen yhteydessä. He lausuivat medialle muutaman sanan ennen tapaamisen alkua, mutta eivät jääneet vastaamaan kysymyksiin sen jälkeen.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden tilaa on kuvailtu jäätäväksi.

Kyseessä oli ensimmäinen korkean tason tapaaminen maiden välillä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vannoi virkavalansa tammikuussa. Biden on suhtautunut Venäjään huomattavasti jyrkemmin kuin edeltäjänsä Donald Trump.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ilmassa on kuitenkin ollut merkkejä siitä, että suurvallat olisivat valmiita liennyttämään suhteitaan.

Presidenttien tapaamisesta ei vielä tietoa

Lavrov ja Blinken puhuivat esimerkiksi Yhdysvaltain ehdottamasta huipputapaamisesta maiden presidenttien välillä. Tapaamisen ajankohdaksi on kaavailtu kesäkuuta.

Keskustelun jälkeen Lavrov ei vahvistanut, oliko presidenttien tapaamisesta päästy sopimukseen. Hän jätti vastaamatta venäläisten toimittajien kysymykseen aiheesta, kertoo muun muassa venäläinen uutistoimisto Interfax .

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotteessa huipputapaamista ei mainittu.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Blinkenin Reykjavikissa keskiviikkona. Haavisto kertoi tuoneensa tapaamisessa esille Suomen valmiuden isännöidä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamista.

Lavrovin mukaan maiden tarkoituksena on edistää keskusteluja muun muassa strategisesta vakaudesta. Työtä on tehtävänä myös juntturassa olevissa diplomaattisuhteissa. Molemmat maat ovat karkottaneet toistensa diplomaatteja.

Blinken: Yhdysvallat valmis vastaamaan, mikäli Venäjä toimii vihamielisesti

Ennen tapaamista Yhdysvaltain Blinken korosti yhteistyötä Venäjän kanssa. Hän kuitenkin varoitti, että Yhdysvallat on valmis vastaamaan, mikäli Venäjä toimii vihamielisesti sitä tai sen liittolaismaita vastaan. Jos taas maat pystyvät yhteistyöhön, tuloksena voisi olla turvallisempi maailma, Blinken muotoili.

– Tavoitteenamme on ennustettava ja vakaa suhde Venäjään. Sellainen, joka mielestämme on hyväksi kansallemme, Venäjän kansalle ja vieläpä koko maailmalle, Blinken sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lavrov puolestaan totesi Venäjän olevan valmis keskusteluihin kaikista mahdollisista aiheista, mikäli keskustelut ovat rehellisiä ja perustuvat osapuolten väliseen luottamukseen.

– Tehtävämme on määritellä, miten rakennamme suhteitamme pidemmälle, Lavrov lausui.

Ennen tapaamista esillä asevarustelu

Blinken sanoi kokouksen alla Yhdysvaltojen haluavan välttää lisääntyvää asevarustelua arktisella alueella.

– Meillä on huolia kasvaneesta sotilaallisesta toiminnasta arktisilla alueilla. Se heikentää mahdollisuuksiamme työskennellä kohti rauhallista ja kestävää tulevaisuutta alueella, Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Reykjavikissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Blinkenin kommentteja edelsi Venäjän Lavrovin maanantainen kommentointi, jossa Venäjä puolusti toimiaan pohjoisessa. Lavrov varoitti muita tekemästä aluevaltauksia arktisella alueella.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Islannilta Venäjälle seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Neuvoston muodostavat Pohjoismaat, Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat sekä kuusi arktisia alkuperäiskansoja edustavaa järjestöä.