Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lockheed Martin tarkensi Suomelle tarjottavien hävittäjien määrää: enimmillään 64 kappaletta

Amerikkalainen hävittäjävalmistaja Lockheed Martin tarjoaa Suomelle enimmillään 64 kappaletta F-35A-hävittäjää. Yhtiön edustajat eivät halunneet sitoutua tarkkaan lukumäärän Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön keskiviikkona järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

F-35-kampanjaa Suomessa johtavan Scott Davisin mukaan lukumäärä ei ole tarjottavan suorituskyvyn tärkein tekijä. Jos Suomen valinta osuisi F-35:een, koneiden lopullinen määrä varmistuisi hänen mukaansa paketin viimeistelyssä valintapäätöksen ja sopimuksen allekirjoittamisen välillä. Myös valuuttakurssimuutoksilla voi olla vaikutusta asiaan.

– Näistä syistä emme halua kertoa koneiden tarkkaa määrää, koska se saattaa tulevaisuudessa muuttua, Davis sanoi.

Hän kuitenkin vahvisti, ettei yhtiön lopullisessa tarjouksessa ole muita lukumääriä kuin 64 – ei esimerkiksi vähimmäismäärää koneille.

Lockheed Martinilla on voinut olla paineita avata tarjouksensa lukumäärää, koska F-35:tä on pidetty kalliina vaihtoehtona ja koska amerikkalainen Boeing ja ruotsalainen Saab ovat jo paljastaneet tarjoamiensa koneiden määrän. Typhoon-konetta kauppaava Eurofighter ja Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault eivät ole lukumääristä toistaiseksi kertoneet.

Häiveteknologista osaamista Suomeen

Suomen HX-hankkeen mukaan tarjouksessa olevien koneiden määrän voi kertoa julkisuuteen.

Davisin mukaan Suomen hankintabudjetin puitteissa tarjottavien koneiden enimmäismäärä päätettiin kertoa sen jälkeen, kun Lockheed Martin oli käynyt jatkokeskusteluja HX-hankkeen edustajien kanssa.

Lockheed Martin kertoi tiedotustilaisuudessa myös tarjoavansa "tietylle suomalaisyhtiölle" koneen rungon häiveominaisuuksilla varustettujen paneeleiden valmistusta ja korjausta 20 vuodeksi. Suomen lisäksi tuotanto palvelisi myös muita F-35:tä käyttäviä maita.

Suurlähetystön tilaisuudessa niin ikään esiintynyt Boeing toisti aiemman tiedon, jonka mukaan se tarjoaa Suomelle yhteensä 64 konetta: 50 kappaletta Super Hornet E -hävittäjiä sekä 14 kappaletta Growlereita, joka on Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin varusteltu versio.